پیام‌نما

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ * * * و [نیز یاد کنید] هنگامی را که پروردگارتان اعلام کرد که اگر سپاس گزاری کنید، قطعاً [نعمتِ] خود را بر شما می‌افزایم، و اگر ناسپاسی کنید، بی‌تردید عذابم سخت است. * * * گر سپاس خدا كنيد اكنون / نعمت خويش را كنيم افزون

۲۷ آبان ۱۳۹۰، ۱۱:۳۱

ایمانی:

روش شناسی علم دینی باید تعریف شود

روش شناسی علم دینی باید تعریف شود

قم - خبرگزاری مهر: محقق علوم اسلامی روش شناسی علم دینی باید تعریف و تدوین شود تا بتوانیم به تبیین آن بپردازیم.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام مهدی ایمانی شامگاه پنجشنبه در همایش علامه طباطبایی در سخنانی گفت: اگر خصیصه و ویژگی علم و علم دینی را ندانیم شاید نتوانیم با سیستم جهانی در این زمینه رقابت کنیم، خصیصه علم هم روش شناسی، هم مبانی معرفت شناسی و هستی شناسی و ... دارد و علم باید به یک واقعیت تجربی و عینی وارد شود.

وی افزود: گاهی میان واقعیت تجربی و تجربه گرایی اشتباه گرفته می شود که باید در حوزه علم دینی وجود داشته باشد در حالیکه این طور نیست و هر علمی باید بتواند به واقعیات اجتماعی برگردد که حوزه هستی شناسی آن است و بتواند میان عالم فکر و عالم مشاهده ترکیبی را درست کند.

ایمانی تصریح کرد: علم حوزه ای را در برمی گیرد که دو منبع معرفت شناسی قوی یعنی عقل و تجربه را دربر دارد و اتکاء علم هم بر پارادایم علم متکی است.

این محقق بیان داشت: آنچه در دنیای علم معاصر داریم سه پارادایم است که شامل اثبات گرا، تفسیری و انتقادی است که هر کدام قابل بحث است.

وی اظهار داشت: فرایند تولید و بازتولید علم مستلزم تدوین روشن شناسی علم است چیزی که در جامعه امروز ما به آن توجه جدی نمیشود.

ایمانی بیان داشت: روش شناسی به عنوان مجموعه سازمان یافته برای تدوین اصول نظری کاری اساسی است که در کشور وجود ندارد و علم دینی حتما نیازمند روشن شناسی دینی است.

وی تاکید کرد: این روش شناسی در چارچوب نگاه فلسفی و عقیدتی ما شکل می گیرد و حتما یک جهان بینی در پشت آن وجود دارد و از سطح ذهنیت می تواند خودش را به واقعیت وارد کند.

ایمانی بیان داشت: وقتی ما پارادیم علم داشته باشیم دنیا برایمان قابل فهم می شود و از زاویه جهان بینی خود می توانیم به دنیا نگاه کنیم و این مسایل در نظریه پردازی ها به خوبی خودش را نشان می دهد.

این محقق تصریح کرد: یکی از محدودیتهای علم دینی که الان وجود دارد این است که روی تقسیم کار معرفت علمی کار جدی صورت نداده ایم و جایگاه فلسفه، مدل، پارادایم و نظریه و ... به خوبی روشن نیست.

ایمانی اظهار داشت: بیشتر تحقیقاتی که در ایران در حوزه علوم انسانی صورت گرفته است براساس یک نطریه متاثر از فلسفه معین، وقایع و رویدادهای اجتماعی را توضیح می دهد.

وی با بیان اینکه حوزه علم دینی بسیار پیچیده است تاکید کرد: باید تعریف معینی از علم دینی داشته باشیم و روش شناسی آن را طراحی و تولید کنیم.

ایمانی بیان داشت: باید به سمت مدل سازیهایی برویم و قدرت متافیزیک برگرفته از علم لایزال الهی را به خوبی نشان دهیم.

کد خبر 1462479

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha