به گزارش خبرگزاری مهر، عبدالله صالح دیکتاتور یمن روز گذشته پس از گذشت ماه ها از ارائه طرح شورای همکاری خلیج فارس برای حل بحران این کشور به ریاض رفت و در حضور "عبدالله بن عبدالعزیز" پادشاه عربستان سعودی، "عبداللطیف الزیانی" دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس و نمایندگان اپوزسیون یمن طرح مذکور را امضا کرد.
ماهیت توافقنامه حل بحران
به موجب این طرح که طرح انتقال قدرت به شمار می رود عبدالله صالح باید 30 روز پس از امضای طرح قدرت را به "عبد ربه منصور" معاونش واگذار کند تا دولت وحدت ملی تشکیل شود و سپس پس از 60 روز انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود.
صالح نیز در قبال کناره گیری از قدرت مصونیت قضایی خواهد یافت. دیکتاتور یمن پیش از این چندین بار اعلام کرده بود طرح مذکور را امضا خواهد کرد اما هر بار به بهانه های مختلف از امضای آن خودداری می کرد.
استقبال از امضای توافقنامه
امضای طرح شورای همکاری خلیج فارس توسط دیکتاتور یمن بیش از همه اسباب خرسندی آمریکا و هم پیمانان غربی آن را فراهم کرد.
"باراک اوباما" رئیس جمهور آمریکا که از آغاز قیام های عربی مواضع دوگانه ای در قبال تحولات کشورهای عربی اتخاذ کرده است و علیرغم کشتار وحشیانه معترضین در یمن طی ماه های گذشته هیچگاه تغییر رژیم صالح را خواستار نشده بود و تنها معتقد به برکناری عبدالله صالح بود از امضای طرح مذکور استقبال کرد.
وی در بیانیه ای اعلام کرد که این اقدام گام مهمی در راستای تحقق اهداف ملت یمن به شمار می رود. اوباما همچنین از تمامی طرف های یمنی خواست فورا بندهای توافقنامه حل بحران یمن را اجرا کنند.
"ویلیام هیگ" وزیر خارجه انگلیس نیز ضمن استقبال از اقدام دیکتاتور یمن نوید بخش این موضوع است که تغییر برای ملت یمن امکانپذیر است.
وی افزود: ما از همه رهبران و گروه های سیاسی یمن می خواهیم که به انتقال مسالمت آمیز قدرت پایبند باشند.
"کاترین اشتون" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز ضمن استقبال از امضای توافقنامه حل بحران یمن و قدردانی از شورای همکاری خلیج فارس در این زمینه اظهار داشت: امضای این توافقنامه تنها یک آغاز است اما آغازی بسیار حائز اهمیت و من از همه طرف های سیاسی یمن می خواهم که حسن نیت خود را ثابت کنند و به این توافقنامه پایبند باشند.
"ناصر جوده" وزیر خارجه اردن نیز ابراز امیدواری کرد که توافقنامه مذکور به حل بحران 10 ماهه یمن پایان دهد و ضامن وحدت و استقلال سیاسی و ثبات یمن در منطقه شود.
امضای توافقنامه؛ پایان بحران یا دور جدید تنش ها
هر چند احزاب مخالف یمن درباره ساز و کار اجرایی طرح شورای همکاری خلیج فارس با حزب حاکم این کشور به توافق رسیدند اما این احزاب تنها بخشی از مخالفان را تشکیل می دهند چرا که مردم انقلابی یمن مخالفان اصلی محسوب می شوند مردمی که ساعتی پس از امضای توافقنامه مذکور به خیابان ها آمده و خواستار سقوط رژیم دیکتاتوری صالح شدند.
در طرح شورای همکاری خلیج فارس به عبدالله صالح مصونیت قضایی داده شده است و این همان چیزی است که انقلابیون یمن هرگز آن را نمی پذیرند زیرا مردم وی را یک جنایتکار جنگی می دانند که مزدوران وی طی ماه های گذشته هزاران نفر را به کام مرگ کشانده اند.
بنابراین محاکمه دیکتاتور یمن مهمترین خواسته مردم انقلابی یمن به شمار می رود که احزاب مخالف از این موضوع چشم پوشی کردند.
مشکل دیگری که از نظر انقلابیون در این طرح وجود دارد ساز و کار اجرای این طرح است زیرا بازسازی ارتش و نهادهای امنیتی و پست های مهم که فرزندان و نزدیکان عبدالله صالح بر آنها سیطره دارند در این طرح پیش بینی نشده است.
انتقاد دیگر انقلابیون به طرح مذکور این است که عبدالله صالح تا انتخاب رئیس جمهور جدید به طور فرمالیته در پست خود باقی می ماند و مردم به شدت با این موضوع مخالفند.
در چنین شرایطی به نظر می رسد بر خلاف استقبال جهانی از امضای توافقنامه حل بحران یمن این امر نه تنها به معنای واقعی بحران این کشور را حل و فصل نخواهد کرد بلکه به دلیل اختلافی و شکافی که میان مردم انقلابی و احزاب مخالف یمن ایجاد شده است به نظر می رسد جنگ داخلی، هرج و مرج و سرکوب هر چه بیشتر معترضین این کشور را فراخواهد گرفت.
نظر شما