۲۸ آذر ۱۳۹۰، ۸:۱۹

یادداشت مهمان/

تحقیقات بنیادی نیاز اصلی کشور

تحقیقات بنیادی نیاز اصلی کشور

سنندج - خبرگزاری مهر: نگاه صرفا نتیجه محور نباید باعث فراموش شدن تحقیقات بنیادی در جامعه شود چرا که تحقیقات بنیادی زمینه ساز رشد و توسعه همه جانبه کشور است.

به گزارش خبرگزاری مهر، امروزه پژوهش و تحقیق برای جوامع پویا نه تنها یک نیاز بلکه یک ضرورت انکار ناپذیر است و نه تنها توان دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی بلکه عزم سایر ادارات، ارگان ها و دستگاه های اجرایی را می طلبد تا گام های استواتر و جدی تری در این راستا برداشته شود. نتایج پژوهش های کنونی که عمدتا بر پایه علایق شخصی محققان شکل می گیرد گره ای از مشکلات جامعه باز نخواهد کرد. لازم است دانشگاه ها و مراکز علمی به سمت انجام تحقیقات با اولویت حل مشکلات جامعه و صنعت گام بردارند و این ارتباطی قوی تر و محکمتر بین مراکز علمی و دستگاه های اجرایی را می طلبد.

اگر چه چنین نگاهی به پژوهش، یعنی نگاه صرفا نتیجه محور، که چند سالی است در قالب شعارهای هفته پژوهش نیز نمایان است، ممکن است تحقیقاتی بنیادی را به حاشیه براند و برای جلوگیری از چنین اتفاقی در کنار نتیجه محور بودن و اولویت به تحقیقات کاربردی، تحقیقات بنیادی نیز نباید به فراموشی سپرده شود چرا که یکی از رازهای موفقیت در کشورهای توسعه یافته توجه و حمایت از پژوهشگران به امید آینده ای بهتر اگر چه آینده ای دور دست است.

با نگاهی کوتاه به آمار تولید مقالات علمی در جهان می توان دید که سهم ایران در تولید علم اگر چه در حال حاضر به هیچ عنوان در شان جامعه ای خردورز چون ایران نیست اما رشدی بسیار شتابان دارد و به نظر می رسد در این مرحله از دوران به ظاهر پر رونق پژوهش در ایران آنچه که ممکن است قربانی شود، اخلاق پژوهشی است که لازم است بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. استفاده از نتایج تحقیقات دیگران بدون ارجاع به اسامی آنان، خدای ناخواسته تقلب و کپی برداری از متون تحقیقات دیگران در سایه ISI زدگی جامعه علمی کشور آفتی خطرناک است که در کمین پژوهش نشسته است و بازنگری و تاکید بر مسائل اخلاقی پژوهشدار در کنار بازنگری در اعتبارسنجی تحقیقات یک نیاز و یک ضرورت جدی در کشور است.

دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج در سالیان اخیر دو محور اصلی برای فعالیت های خود ترسیم نموده است، یکی بسترسازی برای پژوهش و تحقیق و دیگری حمایت از پژوهشگران است. در خصوص بسترسازی برای تحقیقات عرصه های جدیدی چون برگزاری کرسی های نظریه پرداری، مسابقات رباتیک، جشنواره های علمی مراکز رشد و فناوری در کنار این موارد برگزاری همایش ها و انتشار مجلات تخصصی در دستور کار این حوزه قرار گرفته است.

........................

عادل فاطمی؛معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

کد خبر 1487277

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha