۱۸ دی ۱۳۹۰، ۹:۵۰

در گفتگو با مهر تشریح شد:

معضل گدایان وارداتی در "تبریز، شهر بدون گدا"/ میهمانان ناخوانده شرقی

معضل گدایان وارداتی در "تبریز، شهر بدون گدا"/ میهمانان ناخوانده شرقی

تبریز – خبرگزاری مهر: علیرغم اینکه تبریز سالیان سال افتخار "شهر بدون گدا" را بر پیشانی دارد، اما طی چند سال اخیر، معضل گدایان وارداتی یا غیربومی به پدیده ای آزاردهنده بدل شده بطوریکه چندی پیش سه باند گدایان وارداتی متشکل از 25 نفر متلاشی شد.

به گزارش خبرنگار مهر، کلانشهر تبریز در سایه فعالیت موسسات خیریه باسابقه و معتمد، توانسته است طی سالیان گذشته با معضل تکدی گری مقابله کند. در این میان، عملکرد موسسه خیریه حمایت از مستمندان تبریز با چهار دهه سابقه، پررنگتر به چشم می آید بطوریکه این مجموعه در ادامه فعالیت های خود، با همکاری نیروی انتظامی تعداد 25 نفر از گدایان اتباع بیگانه را کشف و جمع آوری کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص فعالیت "موسسه خیریه حمایت از مستمندان تبریز" با "سعید جلالی" مدیر عامل این موسسه، به گفتگو نشستیم:

* با گریز به اینکه موسسه خیریه حمایت از مستمندان تبریز را شماری از خیران و اهالی با ایمان تبریز در سال 1351 هجری شمسی در تبریز تاسیس کرده اند، بفرمائید که هدف از تاسیس این موسسه چه بوده است؟

- هدف از تشکیل این موسسه، اول جمع آوری متکدیان در شهر بزرگ تبریز و دوم کمک به نیازمندان واقعی است.

بزرگترین برنامه این موسسه که از افراد خوش نام و خیر آذربایجان در داخل و خارج کشور بهره گرفته است شناسایی و جمع آوری متکدیان و رسیدگی به افراد مستحق بوده و در این زمینه به لطف خداوند باریتعالی موفق عمل کرده است و در حوزه ملی و کشوری توانسته است به عنوان الگو در شاخه موسسه اجتماعی محور که زیبائی اجتماعی شهر و شهروندان را در اولویت برنامه خود قرار داده معروف و معرفی شود، البته به اعلام مردم و مسئولان شرایط ظاهری شهر تبریز با تمام شهرهای ایران متفاوت است.

* چه عواملی در به وجود آمدن پدیده تکدی گری موثر است؟

- آنچه بدیهی است در فراز و فرود حضور متکدیان در جوامع به خصوص در شهرهای بزرگ رد پای عللی چون مهاجرت های روستایی به شهرها، بحران های اقتصادی ناشی از حوادث طبیعی، عوامل محیطی و اجتماعی و عوامل فردی و فقدان امکانات در روستاها و جذبه های شهر نشینی را می توان دید.

حذف این صحنه ها در اجتماع هرچند نیازمند تحلیل های علمی و جامعه شناختی و بررسی های کارشناسی در حوزه های جمیعتی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در محورهای روستا – شهری است که معمولا نیاز به برنامه های بلند مدت علمی دارد چنانچه به صورت آرمانی در اصل های سوم، بیست و یکم، نهم، چهل و سوم قانون اساسی آمده است، ولی دولت ها در گذشته و حال با اجرای طرح های مقطعی و کوتاه مدت از جمله راه اندازی اردوگاه ها یا طرح مبارزه با متکدیان سعی در کم رنگ کردن و در صورت امکان پاک کردن این مناظر نکوهیده از دید شهروندان داشتند ولی برون رفت و نتیجه این تلاش ها زیاد قابل توجه و قابل استناد نیست.

* چطور شد که این باند گدایی در تبریز شناسایی و متلاشی شد؟

- مردم علاقمند به اهداف موسسه، پاییز امسال اطلاع دادند که نوعی جدید از گدایی در سطح شهر تبریز و حومه این شهر دیده می شود که به نوعی چهره شهر بدون گدا را زشت می کند، لذا تصمیم گرفتیم که وارد عمل شده و اقدام به شناسایی این افراد کنیم و در ادامه با دریافت احکامی از سوی مقام محترم قضایی استان و با هماهنگی نیروی انتظامی به ویژه معاونت اجتماعی ناجا، 25 نفر از این گدایان به اصطلاح وارداتی را که در سه نقطه از حواشی شهر تبریز اسکان داده شده بودند دستگیر کنیم.

لازم است متذکر شوم که همه مراحل متلاشی کردن باند حرفه ای گدایان وارداتی نظیر هدایت امور و مکان یابی گدایان مهاجر و دستگیری آنان با هزینه مستقیم موسسه خیریه حمایت از مستمندان تبریز صورت گرفته است.

* این گدایان چگونه و در کدام مناطق اسکان یافته بودند ؟

- گدایان مهاجر در مناطق کندرود، آخماقیه و باغ معروف اسکان یافته بودند و با بررسی های به عمل آمده، فهمیدیم این افراد که به صورت شبکه ای اداره می شدند، از جنوب شرق کشورمان به تبریز مهاجرت کرده اند. ترفند گدایان مهاجر در اجاره کردن محل مسکونی این بود که با یکی از شهروندان بومی آشنا شده و از مشکلات خویش گفته و از طریق جریحه دار کردن احساسات از وی سوء استفاده کرده و با مراجعه به مشاوران املاک به کمک وی و با ارائه کارت شهروند بومی اقدام به اجاره اقامت گاه می کردند.

* اصالتا این نوع گدایان اهل کجا بودند که در تبریز اقدام به گدایی می پرداختند؟

- چنانکه گفته شد این افراد از همسایگان شرقی کشورمان وارد ایران شده و از آنجا به تبریز مهاجرت کرده و اقدام به گدایی می کردند، بنا به اظهارات خودشان قبلا کشاورز بودند و از آنجایی که سیل زمین های کشاورزیشان را نابود کرده بود در رهایی از این بلاتکلیفی وارد شهرهای همجوار ایران شده اند و از آنجا به نقاط مختلف کشور از جمله تبریز پراکنده می شوند؛ همچنین در پی بررسی های مختلف مدارکی از این افراد به دست آمد که نشان دهنده سازمان دهی و شبکه ای عمل کردن این باند را اثبات می کند.

* آیا در حال حاضر گدایان مهاجر در تبریز فعالیت می کنند ؟

- تمام گدایان وارداتی و مهاجر تقریبا از سطح شهر تبریز جمع آوری و برایشان پرونده تشکیل شده است و قرار است غیر بومیان را به موطن خود بر گردانن؛ در حال حاضر این افراد را به اتباع خارجی نیروی انتظامی تحویل دادیم که طبعا نیروی انتظامی خدوم در حوزه صلاحدید و مسئولیت خود موضوع را به سر انجام خواهد رساند.

* در راه مبارزه با تکدی گری چه انتظاری از مسئولان دارید؟

- با همت داوطلبانه این موسسه و اعتماد و همیاری مردم در طول چهل سال فعالیت مسئله گدایان بومی به حداقل رسیده است و در این راستا برخورد با گدایان حرفه ای بسیار موثر واقع شده است لذا از مسئولان بصورت جدی می خواهیم که موسسه را یاری کنند و همچنین در این راستا از صدا و سیما، شهرداری و سازمان بهزیستی انتظار می رود که با این موسسه همکاری نمایند؛ چرا که اصل این است که "تبریز، شهر بدون گدا" باشد و تلاش می کنیم به این اصل پایبند باشیم و پایبندی به این هدف همت همه مسئولان را می طلبد و نتیجه آن فضای اجتماعی آرام برای شهروندان عزیز خواهد بود.

* مردم چگونه می توانند به اصل بدون گدا بودن تبریز پایبند باشند؟

- ضمن تشکر فراوان ازهمکاری مردم و همشهریان عزیز خواهش می کنم متکدیان را به موسسه خیریه حمایت از مستمندان تبریز هدایت کرده و به هیچ وجه به آنها پول ندهند، چرا که گدایانی که از روی ناچاری و فقدان معیشتی اقدام به گدایی می کنند را پس از تحقیق، پوشش می دهیم، البته در برخی مواقع وقتی با گدایی در سطح شهر مواجه می شویم در بررسی ها متوجه می شویم مقداری پول زیاد و خارج از تصور بهمراه دارد و این پول هایی است که اقلیتی از مردم از سر ترحم و احساس به ایشان می دهند؛ آنچه بدیهی است در این بحث گدایان حرفه ای با معتادان به مواد مخدر دارای هم سوئی و اشتراک در عمل کلاشی هستند و کمک بدون دلیل به این افراد هیچ فضیلت شرعی، انسانی و اجتماعی ندارد. 

* و سخن آخر ؟

- ضمن تشکر از شما در انعکاس خبری این مورد، از رسانه ها نیز تقاضا دارم پا به پای موسسات خیریه باشند و اقدامات خداپسندانه آنها را به اطلاع عموم مردم برسانند چرا که با اطلاع رسانی دقیق است که مشکلات بر طرف می شود نظیر همین مسئله گدایان وارداتی.

آنچه بسیار مهم و قابل اشاره است گدایان بومی که پس از بررسی و تحقیق تحت پوشش موسسه قرار می گیرند از خدمت بالای موسسه برخوردار و تامین می شوند و ما سعی می کنیم این خدمات را به شاخص های علمی و جهانی نزدیک کنیم و این یک موفقیت بزرگ و دیگری برای موسسه است.

.........................

گفتگو: علی آقایاری

کد خبر 1503749

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha