به گزارش خبرگزاری مهر، محمد هادی زاهدی اظهارکرد: این اسناد که متعلق به یک مجموعه دار بود پس از بررسی توسط کارشناسان شورای ارزیابی و قیمت گذاری با توجه به اهمیت آن خریداری و به مجموعه اسناد آستان قدس اضافه شد.
وی تصریح کرد: این اسناد شامل 17 هزار برگ سند شامل صورت های جمع و خرج، کتابچه های دستورالعمل دیوانی مربوط به تنظیم بودجه ولایات ایران در دوره قاجاریه شامل آذربایجان، خراسان، مازندران،اصفهان، عراق، همدان و یزد دربین سال های 1267 تا1317 هجری قمری است.
وی با بیان اینکه از آنجا که این اسناد مربوط به اسناد دیوانی و حسابداری است فاقد هرگونه آرایه هنری است با این حال به گونه ای زیبا و منظم به خط نستعلیق نگارش یافته است، اعداد و ارقام آن نیز به خط سیاق است، افزود: در این اسناد نحوه بودجه بندی کشور به صورت سالانه مشخص شده و به صورتی منسجم فهرستی از اسامی شاهزادگان قاجار در آن ذکر می شود که از نظر رجال شناسی حائز اهمیت است.
وی افزود: اسامی ذکر شده در آن در منبع دیگری یافت نمی شود و این اسناد بازتابی از سیستم اداری در دوره قاجاریه است به طوری که نحوه چگونگی صدور اسناد اداری، نحوه دریافت و پرداخت هزینه ها و مواجب به افراد را نشان می دهد.
زاهدی به اسناد شاخص این مجموعه نظیر فرامین ناصرالدین شاه است که به صورت سواد یا رونوشت، جزو مستندات پرداخت مواجب و مستمریها آورده شده اشاره کرد وگفت: در این فرامین، شاه قاجار ضمن دستور پرداخت حقوق به فرد مورد نظر محل تامین بودجه را هم مشخص کرده و از دیگر اسناد شاخص این مجموعه اسناد مربوط به پرداخت هزینه ها و مواجب نظامیان است.
رئیس سازمان کتابخانه ها، موزه ها ومرکز اسناد آستان قدس رضوی اضافه کرد: این اسناد بر اساس فوجهای نظامی مستقر در هر یک از بالاترین رده مقام سرتیپ تا پایین ترین رده سرباز تنظیم شده است که به لحاظ چارت پرسنلی و تعداد سربازان هر فوج، در نوع خود کم نظیر است.
به گفته وی، مدیریت امور اسناد ومطبوعات آستان قدس رضوی به عنوان یکی از مراکز اسنادی شرق کشور در راستای حفاظت ونگه داری واطلاع رسانی اسناد تاریخ ایران آمادگی دارد تا اسناد تاریخی مراکزعلمی، فرهنگی و اقتصادی وهمچنین اسنادی که در منازل نگه داری می شود را به دو طریق وقف وخریداری جذب کند.
نظر شما