به گزارش خبرگزاری مهر، شاید یکی از به یادماندنیترین اتفاقات سالهای گذشته جشنواره حضور چند تن از بزرگترین فیلمسازان دنیا سینما در جشنواره فجر باشد. سینماگران بزرگ و مطرحی که بسیاری از آنها افتخارات بزرگی را در کارنامه حرفهای خود دارند.
یکی از شناخته شدهترین چهرهها از میان میهمانان سالهای گذشته جشنواره فجر "بلا تار" فیلمساز بزرگ مجارستانی است. تار متولد 1955 و فارغالتحصیل از دانشکده تئاتر و سینما است. نخستین فیلم وی، "آشیانه خانوادگی" در سال 1977 به نمایش درآمد. این فیلم جایزه منتقدان فیلم مجارستان را به عنوان "بهترین تازه وارد" و جایزه بزرگ جشنواره مانهایم را نصیب خود کرد. از فعالیتهای تار میتوان به عضویت در کمیته سرپرستی استودیوی بلا بالاژ(1979)، مدیریت هنری استودیوی "تارشولاش" و دانشیار مهمان در دانشکده سینمای برلین اشاره کرد.
بلا تار سازنده فیلمهایی چون "اسب تورین" (که قرار است امسال در سیامین جشنواره بینالمللی فیلم فجر به نمایش درآید)، "مردی از لندن"(2007)، "بیگانه"(1980)، "لعنت شدگی"(1987) و "تانگوی شیطان"(93ـ 1991) است. از جمله افتخارات وی میتوان به دریافت خرس نقره ای جشنواره برلین در سال 2011 برای فیلم اسب تورین، نامزدی نخل طلایی جشنواره فیلم کن برای فیلم "مردی از لندن"، نامزدی جایزه فیلم اروپا در سال 2011 برای فیلم اسب تورین، و دریافت جایزه افتخاری از جشنواره بینالمللی فیلم استانبول اشاره کرد.
از دیگر چهرههای شاخص میهمانان سالهای گذشته جشنواره فجر "آندره زویاگینستف" کارگردان و بازیگر مشهور روس است که عمده شهرت وی به خاطر فیلم "بازگشت" محصول 2003 است. او با این فیلم موفق به دریافت جایزه شیر طلایی جشنواره ونیز شد. او در سال 1990 از آکادمی هنرهای نمایشی روسی فارغاتحصیل شد و از سال 1992 تا 2000 به عنوان بازیگر تئاتر و سینما وارد دنیای هنر شد. در سال 2000 همکاری خود را با شبکه ای تلویزیونی آغاز کرد و سه قسمت از سریالی را با عنوان "اتاق سیاه" کارگردانی کرد.
در سال 2003 اولین فیلم داستانی خود را با نام "بازگشت" کارگردانی کرد و موفق به دریافت جوایز متعددی از جمله شیر طلایی جشنواره ونیز شد. او دومین فیلم بلند خود را با نام "تبعید" در سال 2007 در جشنواره کن به نمایش گذاشت و نامزد نخل طلایی شد. آخرین فیلم او با نام "النا" که قرار است در سیامین جشنواره بینالمللی فیلم فجر به نمایش درآید در سال 2011 برای نخستینبار در جشنواره کن نمایش داده و موفق به دریافت جایزه هیئت داوران شد.
در کارنامه زویاگینستف افتخاراتی همچون دریافت جایزه فیلم اروپا برای فیلم "بازگشت" در سال 2003، جایزه NHK جشنواره ساندنس در سال 2010 برای فیلم النا دیده میشود. او همچنین در سال 2004 سیمرغ بلورین بخش رقابت خارجی جشنواره فجر را برای فیلم "بازگشت" به خود اختصاص داد.
"فرانچسکو رزی" کارگردان خوشنام ایتالیایی متولد 1992 یکی دیگر از چهرههای معروف در میان شرکتکنندگان در سالهای اخیر جشنواره فجر بوده است. او پدر "کارولینا رزی" بازیگر معروف ایتالیایی است. ظهور او به عنوان کارگران از سال 1958 با فیلم (challenge) بود. در ابتدا ویژگی شاخص فیلمهای رزی پس زمینه سیاسی آنها بود اما با گذشت زمان گرایش سیاسی او کمتر شد و بیشتر به سوی ادبیات تمایل پیدا کرد. او کارگردان فیلمهایی از جمله "حقیقت"(1997)، «کارمن» (1984)، «سالواتوره جوایانو» (1962)، «سه برادر» (1981) است. رزی موفق به کسب جوایز وافتخارات بسیاری از جمله خرس افتخاری جشنواره برلین در سال 2008، دریافت خرس نقرهای جشنواره برلین در سال 1962 برای فیلم «سالواتوره جولیانو»، نامزدی خرس طلایی جشنواره برلین برای فیلم "سالوادوره جولیانو" در سال 1962، نامزدی نخل طلایی کن در سال 1997 برای فیلم "حقیقت"، دریافت نخل طلایی کن برای فیلم "ماجرای ماتئی"، دریافت جایزه گلدن گلاب ایتالیا در سال 2002، دریافت جایزه دستاورد سینمایی جشنواره فیلم مونیخ در سال 1998، جایزه انتخاب ویژه جشنواره فیلم سن سباستین در سال 1960 و شیر طلایی جشنواره فیلم ونیز در سال 1963 اشاره کرد.
از جمله میهمانان آسیایی و مطرح دورههای گذشته مصطفی عقاد یکی از چهرههای سرشناس و پر افتخار سوریهای بود. شهرت عقاد بیشتر به خاطر کارگردانی فیلمهای به یاد ماندنی محمد رسولالله و شیر صحرا (بر اساس سالهای آخر زندگی عمر مختار) است. وی در سال ۲۰۰۵ به همراه دخترش در انفجار تروریستی گروه القاعده کشته شد.
از میان میهمانان آسیایی پر افتخار نیز میتوان به "نوری بیلگه جیلان" کارگردان و عکاس اهل ترکیه اشاره کرد. همسر او، اِبرو جیلان، فیلمساز، عکاس و بازیگر است که در فیلم «اقلیمها» (۲۰۰۶) با یکدیگر همبازی بودند. فیلمهای «سه میمون» (۲۰۰۸) و «روزی روزگاری در آناتولی» (۲۰۱۱) موفقترین آثار جیلان به شمار میروند.
فیلم "روزی روزگاری در آناتولی" بهعنوان نماینده سینمای ترکیه در جایزه اسکار ۲۰۱۱ بهترین فیلم خارجیزبان معرفی شد. جیلان موفق به دریافت جوایز و نامزدی در رقابتهای بسیاری شده است که از میان آنها نامزدی خرس طلایی جشنواره برلین در سال 2000 برای فیلم "ابرهای ماه مه"، جایزه ویژه هیئت داوران کن و نامزدی نخل طلایی در سال 2011 برای فیلم "روزی روزگاری در آناتولی"، جایزه بهترین کارگردانی و نامزدی نخل طلایی جشنواره کن در سال 2008 برای فیلم "سه میمون"، جایزه فیپرشی جشنواره فیلم سن سباستین در سال 2033برای فیلم «فاصله» قابل توجه است.
در سی دوره گذشته جشنواره فیلم فجر بیش از 50 کارگردان مطرح حضور داشتند که فولکدر شلندروف، آنیژکا هولاند، محمد الدراجی، ناصر سعیدف، ریری رضا و مورالی نایر از جمله آنها هستند.
نظر شما