به گزارش خبرگزاری مهر، عبدالله صالح دیکتاتور یمن پس از گذشت یک سال از قیام مردمی این کشور و اخذ مصونیت قضایی از پارلمان یمن روز گذشته به عمان سفر کرد.
وی طبق طرح شورای همکاری خلیج فارس برای حل بحران یمن در ازای اخذ مصونیت قضایی قدرت را به "عبد ربه منصور هادی" معاون خود واگذار کرد.
وی پیش از خروج از کشور در آخرین سخنرانی خود برای مردم پس از 33 سال دیکتاتوری از زنان و مردان یمن به خاطر خطاهای که به زعم خود آنها را غیرعمد توصیف کرد عذرخواهی کرد.
دیکتاتور مدعی شد: من تمام عمرم را در راستای خدمت به میهن سپری کردم و از تمامی طرف ها می خواهم پس از من به آشتی ملی روی بیاورند.
آمریکا مقصد نهایی عبدالله صالح است و گفته می شود وی برای درمان راهی نیویورک می شود. وزارت خارجه آمریکا در این رابطه اعلام کرد که سفر دیکتاتور یمن به این کشور تنها با هدف درمان صورت می گیرد و وی در مدت کوتاهی که در آمریکا خواهد بود تحت معالجه جراحات ناشی از انفجار کاخ ریاست جمهوری صنعا در ژوئن 2011 قرار خواهد گرفت.
آمریکا برای کاهش فشار روانی مردم یمن اعلام کرده شروط سختی را برای اقامت کوتاه مدت صالح در این کشور وضع کرده است. به عنوان مثال وی حق گفتگو با مطبوعات را نخواهد داشت و صالح نباید آمریکا را منبر سیاسی خود تلقی کند.
وی قرار است پس از بازگشت از آمریکا مجددا به یمن بازگردد و ریاست حزب کنگره خلق را برعهده بگیرد. در همین حال گمانه زنی ها حاکی از آن است که عبدالله صالح پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری یمن در 21 فوریه به کشور بازخواهد گشت.
اعلام سفر صالح به ویژه پس از اخذ مصونیت قضایی بیش از پیش خشم مردم انقلابی یمن را برانگیخت. پس از پایان سخنرانی دیکتاتور، مردم شهرهای مختلف یمن از جمله صنعا، ضالع، تعز و الحدیده به خیابان ها آمده و اعلام کردند عبدالله صالح باید به خاطر کشتار مردمی طی 11 ماه گذشته به عنوان یک جنایتکار جنگی محاکمه شود.
نکته ای که بیش از پیش جلب توجه می کند نحوه تعامل واشنگتن با قیام های عربی است مسئله ای که طی یک سال گذشته به خوبی دوگانگی مواضع آمریکا در قبال این قیام ها را آشکار کرد و نشان داد که مقامات کاخ سفید و هم پیمانان عرب آنها در منطقه از جمله قطر و عربستان ژست آزادیخواهی و دموکراسی را سرلوحه موضع گیری های خود قرار داده اند و در واقع شعار تغییر و احترام به خواسته های مردمی تنها یک بهانه است و رژیم های عربی تا زمانی که حافظ منافع آنها باشند می توانند در قدرت باقی بمانند حتی اگر دیکتاتور خونخوار تمامی معترضین را قلع و قمع کند.
نحوه کناره گیری عبدالله صالح از قدرت، اخذ مصونیت قضایی، اخذ ویزای به اصطلاح پزشکی از آمریکا و در نهایت بازگشت وی به یمن در صورت دلخواه نشان می دهد دیکتاتور یمن در مقایسه با دیکتاتورهای عربی همچون زین العابدن بن علی، حسنی مبارک و معمر قذافی از سرنوشت خوبی برخوردار بوده است.
در چنین شرایطی رهبران مخالف کشورهای درگیر اعتراضات همچون سوریه که به حمایت های غرب به ویژه آمریکا دل بسته اند باید از اوضاع یمن و موضع گیری واشنگتن در این باره درس عبرت بگیرند و این مهم را در نظر داشته باشند که مقامات واشنگتن و هم پیمانان عرب آن در منطقه تنها به منافع خود می اندیشند منافعی که ممکن است با فراری دادن، محاکمه، حذف فیزیکی یا اعطای مصونیت و اقامت کوتاه مدت یک دیکتاتور محقق شوند و بن علی، مبارک، قذافی و صالح نمونه هایی از این قبیل به شمار می روند.
نظر شما