پیام‌نما

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَ هُوَ كُرْهٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ * * * جنگ [با دشمن] بر شما مقرّر و لازم شده، و حال آنکه برایتان ناخوشایند است. و بسا چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خیر است، و بسا چیزی را دوست دارید و آن برای شما بد است؛ و خدا [مصلحت شما را در همه امور] می‌داند و شما نمی‌دانید. * * * بس بود چیزی که می‌دارید دوست / لیک از بهر شما شرّی دو توست

۲۱ بهمن ۱۳۹۰، ۱۰:۲۵

آسیب‌شناسی شایعه ـ 11

مردم از سر بی اطلاعی به شایعه پناه می‌برند

مردم از سر بی اطلاعی به شایعه پناه می‌برند

عضو هیات مدیره انجمن روزنامه نگاران مسلمان به بیان اینکه معیشت و امنیت اقتصادی جامعه هدف جدید دشمن برای گسترش شایعات است گفت: مردم از سر بی اطلاعی به شایعه پناه می‌برند.

مریم پوریامین در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این که اهمیت و ابهام از ویژگی های اساسی شایعه است گفت: شایعه یک گذاره ویژه است که معمولا به صورت شفاهی از فردی به فرد دیگری منتقل می شود.

وی با اشاره به اینکه در علم ارتباطات شایعه را گفتمانی غیر رسمی و نامعتبر می دانند که چون مراحل متعددی دست به دست می شود دچار تغییر می شوند گفت: زمانی که افراد به شدت مشتاق کسب خبر در باره موضوعی هستند اما نمی توانند اطلاعات موثی به دست بیاورند جامعه مستعد پذیرش شایعه می شود.

این روزنامه نگار کارکرد اصلی شایعه را ایجاد ترس و نگرانی در جامعه دانست و گفت: انتشار شایعه در جامعه به علت عدم اطلاعات دقیق در خصوص موضوعی است که ارتباط مستقیم معیشت وبا حال و احوال مردم داشته باشد و مردم از سر بی اطلاعی به شایعه پناه می برند.

پوریامین با اشاره به انواع شایعه به تعریف شایعات "گذشته نگر" پرداخت و گفت: این شایعات اشاره ضمنی به حوادث گذشته دارد که این حوادث می تواند تاریخی، اجتماعی و فرهنگ باشد و برخی شایعات " آینده نگر هستند که به پیشگویی مسائل فرهنگی و اجتماعی و سیاسی آینده می پردازد. یک گروه شایعه نیز داریم که برای مبارزه با گروه های خاص سازمان دهی و طراحی می شوند و طراحی و هدف گیری این شایعات گروه های خاص هستند.

وی اضافه کرد: بخشی از شایعات نیز در شرایط آشفته مطرح می شود و به موضوعات روز جامعه می پردازد که می توان شایعات سیاسی را در این گروه دسته بندی کرد.

پوریامین با بیان این که برخی شایعات به دلیل تقویت روحیه همفکران همسنگران و تخریب روحیه دشمنان منتشر می شود گفت: مهمترین علل بروز شایعه بی خبری است و در دوران ابهام و در زمان کم اطلاعی اتفاق می افتد. هنگامی که موضوعی برای اکثریت مخاطبان و افکار عمومی مهم است اما در خصوص آن اطلاعات کافی وجود ندارد یا اطلاعات ناقص و ناکافی است شایعات تولید می شود.

این روزنامه نگار با تاکید بر اینکه هرگاه مسئله مهمی در جامعه ایجاد شود و اخبار و به درستی و صادقانه در این خصوص مطرح نشود فرصتی برای دشمنان ایجاد می کنند که به تولید شایعه بپردازند گفت: برای آنکه مشخص شود منبع شایعه ای داخلی یا خارجی است باید شایعات را به صورت موردی بررسی کنیم و بسنجیم که از این شایعات در چه سطحی بهره برداری می شود.

وی با اشاره به توانایی های هسته ای ایران گفت: وقتی دشمنان متوجه شدند که توان توقف موفقیت های هسته ای ایران را ندارند دست به انتشار تلاش ایران برای دستیابی به بمب اتمی زدند که می تواند چهره ای خشونت زا و جنگ پرور از ایران نشان بدهد و دست آمریک را برای سیاست های سلطه طلبانه اش باز کند.

پوریامین با بیان این که دشمن یک بار در دو سال گذشته همبستگی و و حدت میان مردم ایران را محک زده است و می داند مردم ایران هوشیارتر از آن هستند که پشت یکدیگر را خالی کنند گفت: حالا دشمن عرصه ای تازه برای ایجاد شایعاتش پیدا کرده است و معیشت و امنیت اقتصادی جامعه را مورد هدف قرار داده است، ترفندی که کهنه شده و اوایل انقلاب یک بار امتحان خود را پس داده است.

کد خبر 1530287

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha