۶ اسفند ۱۳۹۰، ۱۳:۱۴

آل اسحاق :

حداقل مبادلات غیرنفتی ایران و هند باید 5 میلیارد دلار باشد

حداقل مبادلات غیرنفتی ایران و هند باید 5 میلیارد دلار باشد

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران گفت: حداقل مبادلات غیرنفتی ایران و هند باید 5 میلیارد دلار در سال باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، هیئتی از سفارت هندوستان به اتاق بازرگانی تهران آمدند تا با مسئولان پارلمان بخش خصوصی کشور در مورد چگونگی افزایش مراودات اقتصادی سخن بگویند. از آنجا که دیدار سفیر هندوستان و هیات همراهش با حضور حسن دانایی فر سفیر ایران در عراق مقارن شده بود، نشستی مشترک برگزار شد که در آن علاوه بر توسعه روابط بین ایران و هند، موضوع سرمایه گذاری در پروژه های مشترک دو کشور در عراق نیز مورد توجه قرار گرفت.

در این دیدار طرفین علاوه بر تاکید بر حفظ روابط خوب تجاری دو طرف به راه های افزایش مبادلات بین دو کشور، تهاتر کالا، تسهیل روند ویزای تجاری و استفاده از روپیه برای خرید کالا از کشور سوم پرداختند و راه های موجود را بررسی کردند.
 
یحیی آل اسحاق با اشاره به سابقه طولانی مراودات ایران و هندوستان از سالهای بسیار دور، اظهار داشت: بررسی شرایط برای گسترش روابط تجاری بین ایران و هندوستان و تدوین برنامه های بلندمدت برای آینده ضروری است.
 
وی افزود: ما به عنوان بخش خصوصی مایلیم که در حوزه های مختلفی به غیر از فروش نفت خام با هند رابطه تجاری با حداقل حجم مبادلات 4 تا 5 میلیارد دلاری داشته باشیم.
 
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با اشاره به روابط خوب ایران و هند در دوران جنگ تحمیلی، آمادگی اتاق تهران برای پذیرش هیات های تجاری هندی و ارسال گروه های بازرگانان و تجار ایرانی به هند را به سفیر این کشور اعلام کرد.
 
وی همچنین از تدارک برنامه های سفر یک هیات بزرگ تجاری در اوایل سال آینده برای بررسی واردات و صادرات کالاها و خدمات مختلف خبر داد و گفت: امکان سرعت دادن به امور اجرایی از جانب ما وجود دارد و اگر بانک مرکزی هند و ایران با یکدیگر بیشتر هماهنگ شوند امکان مراودات تجاری بیشتر خواهد شد.
 
در ادامه سفیر ایران در عراق نیز که به عنوان مهمان ویژه رییس اتاق تهران در این نشست حاضر بود، با آرزوی موفقیت برای همتای هندی خود در ایران از ماموریت سفرا برای نزدیک کردن بخش های خصوصی برای افزایش ارتباطات اقتصادی کشورها سخن گفت.
 
حسن دانایی فر با اشاره به سابقه طولانی فعالیت های اقتصادی هند در عراق، بیان کرد: امکان اجرای پروژه های مشترک در عراق توسط ایران و هند وجود دارد و سفیر هند می تواند این درخواست را به دولتمردان هندی انتقال دهد.
 
وی افزود: این وظیفه ماست که به عنوان سفیر وصل کننده و برقرارکننده اتصال بخش های خصوصی و دولتی باشیم اما این که چگونه اتاق تهران ما را به هم وصل کرده از هنرهای اتاق بازرگانی تهران است.
 
همچنین شری دی. پی. سریواستاوا سفیر هندوستان در تهران با اشاره به مبادلات میان ایران و هند، گفت: خرید نفت این کشور از ایران در سال 2010 میلادی 12 میلیارد دلار، صادرات غیرنفتی ایران به هند 7/2 میلیارد دلار و صادرات هند به ایران 8/1 میلیارد دلار بوده است.
 
وی افزود: روابط تجاری دو کشور حدود 5/16 میلیارد دلار بوده که بیش از 5/13 میلیارد دلار آن به نفع ایران بوده است یعنی کفه ترازو در مبادلات بین دو کشور کاملا به سمت ایران سنگینی می کند.
 
سفیر هند ادامه داد: با این همه ما به دنبال اقتصاد مرکانتیلیستی و به فکر متعادل کردن این دو کفه نیستیم و در حالت عادی هیچ مشکلی با این موضوع نداریم چرا که در مقابل روابط تجاری خوبی با دیگر کشورها داریم. تعادل تجاری معکوسی هند نشان از سرمایه گذاری های خوب دارد.
 
سریواستاوا تنها مشکل بین مبادلات دو کشور را سختی نقل و انتقال پول خواند و برای رفع این مشکل پیشنهاد تامین حجم بیشتری از کالاهای مورد نیاز ایران از هند را ارائه کرد.
 
وی از تعهد این کشور برای تداوم خرید نفت از ایران خبر داد و گفت: وزیر دارایی کشور ما در یک سخنرانی عمومی در ایالات متحده اعلام کرد که هند هم چنان به خرید نفت از ایران ادامه خواهد داد.
 
سفیر هند همچنین از سفر یک هیات از بانک مرکزی هند به ایران در روزهای آینده برای پیگیری و مذاکره با مقامات اقتصادی ایران خبر داد و افزود: اتاق تهران حتما در این مذاکرات شرکت کند و حتی به طور مستقل با این هیات دیدار و گفت و گو داشته باشد.
 
وی افزود: براساس توافقی که بین وزارت دارایی هند و بانک مرکزی ایران برقرار شده است پول نفت به صورت روپیه به ایران پرداخت می شود تا بعد این پول برای خرید کالا استفاده شود.
 
سریواستاوا هم چنین برای روشن شدن و شفاف سازی راه های افزایش مبادلات به ورادات ایران از کالاهای مختلف از سراسر دنیا و سهم هند از بازار این کالاها اشاره کرد و گفت: برای مثال ایران در سال 2010 حدود 28/2 میلیارد دلار دانه های روغنی وارد کرده است در حالی که ایران فقط 197 میلیون دلار از این مقدار را از هند خریداری کرده است.
 
وی تصریح کرد: این در حالی است که هند 6/3 میلیارد دلار دانه روغنی یعنی 50 درصد بیشتر از واردات این محصول توسط ایران از سراسر جهان تولید می کند همچنین ایران در مورد شکر و محصولات آن 7.90 میلیون دلار از کشورهای مختلف واردات داشته است.
 
سفیر هند اظهار داشت: این درحالی است که ایران تنها 0.6 میلیون دلار از هند واردات داشته است در مقابل اما هندوستان 2.5 میلیارد دلار صادرات داشته است با توجه به این اعداد و ارقام که در وب سایت کنفدراسیون صادرات هند هم نیز موجود است نشان دهنده ی سهم ناچیز اقتصاد ایران از واردات محصولات این کشور است.
 
آل اسحاق در ادامه این نشست با توجه به ارایه اعداد و ارقام در سایت کنفدراسیون صادرات هند، گفت:  این کار در اتاق تهران هم صورت گرفته است .
 
وی همچنین به بازار عراق اشاره کرد و گفت : بازار عراق تا 15 سال دیگر بزرگترین بازار سرمایه گذاری ایران خواهد شد.
 
آل اسحاق که ریاست اتاق مشترک ایران و عراق را هم بر عهده دارد، گفت: پروژه هایی همچون نیروگاه، هتل، ورزشگاه و پروژه های زیادی وجود دارد که می تواند پروژه های مشترک ما در ایران باشد به هر صورت این بستر با همکاری شما نیز فراهم خواهد شد.
 
رئیس اتاق تهران به هیات هایی که به ایران اعزام می شوند اشاره کرد و افزود : ما جلساتی در اتاق ایران به صورت مشترک خواهیم داشت و علاوه بر این می توانیم با برنامه ریزی جلساتی نیز در اتاق تهران داشته باشیم تا بتوانیم رودر رو مذاکرات مستقیم داشته باشیم.
 
در ادامه دبیر کل اتاق تهران برگزاری این نشست را در این برهه از زمان و شرایط، بسیار خوب و مفید ارزیابی کرد و افزود: اگر چه نفت در ایران یک کالای حساس و اساسی است اما ما در اینجا و در اتاق تهران در مورد مسائل غیر نفتی و چیزهایی غیر از نفت صحبت می کنیم.

وی افزود: در ده ماه گذشته 2.2 میلیارد دلار صادرات به ایران بوده است ضمن آنکه اقلام عمده وارداتی ما از هند برنج، چای و گوشت بوده است و در مقابل کشور ایران کود به این هند صادر کرده است.
 
راسخ با اشاره به این نکته که بسیاری از کالاهای مورد نیاز ایران را می توان وارد کرد که متاسفانه یا ما کم وارد می کنیم یا اصلا واردات نداریم، بیان کرد:. بر اساس جدولی که ما هم مشابه شما تهیه کرده ایم کالاهای اساسی مثل گندم، شکر، روغن، جو و دانه ذرت را نشان می دهد که در مورد اقلام خوراکی یک نکته مهم است. شکر وارد شده از کشور شما به صورت خام بوده است نه شکر تصفیه شده و در مورد روغن هم به همین گونه است.
 
دبیرکل اتاق تهران با اشاره به واردات جو و ذرت، بیان کرد: موضوع دیگر مربوط به مسائل قرنطینه است البته در مورد اقلامی مثل کنجاله و سویا ما تجربه خوبی با هندوستان داریم و با توجه به نیاز زیادی هم که در این زمینه داریم و صادرات بالای کشور هند، زمینه توسعه واردات ایران در این بخش زیاد خواهد بود.
 
وی با اشاره به زمینه واردات دارو و بخش عظیمی از فولاد و قطعات ماشین آلات، بیان کرد: با توجه به نیاز بالای ما در چند محصول مثل گندم که حدود 3 میلیون تن در سال و ذرت دامی که هر سال حدود 4 میلیون تن وارد می کنیم و همچنین در مورد روغن خام، اگر امکان تامین آن به صورتی که ما گفتیم وجود داشته باشد بسیار ارزشمند خواهد بود.
 
راسخ بابیان اینکه هندوستان از ظرفیت بالایی برای صادرات در دنیا برخوردار است، گفت:  مجموع کالاهای وارداتی ایران از هند در 9 ماهه اخیر نشان می دهد که بالغ بر 1500 آیتم با ارزشی معادل یک میلیارد دلار است که تنها مربوط به واردات مستقیم ایران از هندوستان است و اهمیت این آمار به این دلیل است که نشان می دهد واردات ما از هند در طول ده سال گذشته افزایش یافته است.
 
دبیرکل اتاق تهران، تصریح کرد: به ایرانی ها اجازه ثبت شرکت در هند و صدور سریع ویزای تجاری و یکی از بندهای توافق نامه که برای ارز روپیه طرف سوم هم وجود داشته باشد. برای اقلامی که نمی توانیم از تولیدات هند به ایران وارد کنیم. کاری که تجار ایرانی در دوبی انجام می دهند و با تاسیس یک دفتر در دوبی و از طریق آن اقلام مورد نیاز را به ایران وارد می کنند. این روش باعث می شود محصولاتی که نمی توان از هند وارد کرد از طریق یک کشور ثالث وارد کنیم.این روش برای کالاهای کوچک و در حجم کمتر صورت می گیرد. این کالاها به دوبی وارد و از آنجا به ایران صادرات می شد.
 
وی به یکی از نگرانی های اتاق تهران در مورد دخالت های دولت هند اشاره کرد و افزود: دولت هند گاهی مانع از صادرات برخی کالاها از هند به ایران می شود.
 
آل اسحاق در ادامه این بحث و در تکمیل آن افزود : اگر این کار بخواهد در هند صورت گیرد، هزینه های زیادی بابت مالیات، حمل و نقل و تعرفه و سایر هزینه ها بر کالا وارد خواهد شد که عملا از نظر اقتصادی به صرفه نخواهد بود و این کار هزینه های تخلیه و بارگیری مجدد را خواهد داشت.
کد خبر 1542932

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha