به گزارش خبرنگار مهر، علی اصغر عمیدیان امروز صبح در دومین کنفرانس خدمات ارزش افزوده تلفن همراه ایران، محدودیت های نسل دوم موبایل را از جمله دغدغه های اپراتورها در حوزه خدمات ارزش افزوده برشمرد و با اشاره به چالش های این بخش تاکید کرد: این چالش ها مربوط به فناوری، تنظیم قانون و قوانین، سهم اپراتورها، شرکت های تامین کننده و در نهایت کاربران می شود.
وی افزود: بر این اساس نبود قوانین و تنظیم مقررات از جمله چالش های مربوط به قانونگذاری است که می تواند عدم حفاظت از حقوق تولید کنندگان را در پی داشته باشد.
عمیدیان با بیان اینکه سرویس های ارزش افزوده در بخش تلفن همراه در هر مقطعی در کشور دارای چالش های گوناگون است که نیازمند آسیب شناسی از سوی دولت است و در این راستا باید دانشگاه ها با تبدیل ایده به عمل در این بخش موثر واقع شوند.
معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه در سال 85 مطالعات مربوط به خدمات ارزش افزوده موبایل در ایران آغاز شده است، گفت: باید به زیر ساخت های نسل جدید در این بخش توجه شود و می توان سرویس های متعددی را حتی بر روی تلفن ثابت، وایرلس و شبکه ملی اطلاعات کشور تعریف کرد.
وی با اشاره به بند الف ماده 46 قانون برنامه پنجم توسعه، گفت: باید بر اساس این قانون 60 درصد کسب و کارها تا سال 95 به صورت الکترونیکی ارائه شود که در این راستا ارائه 2 مگابیت پهنای باند با محتوای امن و مطمئن به درب منازل کاربران ارائه خواهد شد.
وی نبود ضمانت اجرایی قوانین فعلی را از دیگر دغدغه های ارائه خدمات ارزش افزوده در بستر موبایل عنوان کرد و گفت: غنی سازی محتوا و ارائه سرویس های جدید به کاربران می تواند از این طریق صورت گیرد.
نظر شما