به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر روز گذشته کلیات طرح اصلاح ماده 197 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در صحن علنی مجلس مطرح شد.
سهشنبه این هفته بیش از دو سوم نمانیدگان مجلس با دو فوریت بررسی این طرح در صحن علنی موافقت کردند.
موافقان فوریت این طرح معتقد بودند مجلس هشتم تجربه عملی ناکارآمدی ماده 197 در طرح سوال از رئیس جمهور را درک کرده و بهتر می تواند این ماده آیین نامه را اصلاح کند.
در صورت تصویب نهایی این طرح در صورتی که نیمی از نمایندگان مجلس در جلسه پاسخ رئیس جمهور به سئوالات نمایندگان قانع نمی شدند آن سئوال به قوه قضائیه ارسال می شد و در صورتی که تعداد سئوالات ارسال شده به قوه قضائیه درباره یک رئیس جمهور به عدد 6 می رسید طرح استیضاح رئیس جمهور در دستور کار مجلس قرار می گرفت.
دیروز در جلسه بررسی کلیات طرح اصلاح آیین نامه در خصوص نحوه سوال و استیضاح رئیس جمهور هیچ یک از نمایندگان در مخالفت با این طرح صحبت نکردند و طرح بدون دفاع طراحان، یا مخالفت منتقدین و حتی قرائت متن اصلی در صحن علنی مجلس به رای گذاشته شد.
تصویب کلیات این طرح نیازمند رای موافق دو سوم ننمایندگان حاضر در مجلس بود اما به علت بی توجهی نمایندگان با اختلاف 2 رای به تصویب نرسید.
تصویب این طرح نیازمند موافقت 132 نماینده مجلس بود که 130 نماینده موافقت خود را اعلام کردند و 38 نماینده حاضر در مجلس نیزدر این رای گیری شرکت نکردند.
پس از این سهل انگاری نمایندگان در شرکت در رای گیری مجلس که البته مسبوق به سابقه است، محمد رضا خباز و مصطفی کواکبیان با اعلام تذکر از روند رای گیری مجلس برای این طرح انتقاد کرده و هیئت رئیسه را مقصر عدم تصویب این طرح در مجلس اعلام کردند.
اما علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی با اعلام حمایت از عملکرد هیئت رئیسه در رای گیری برای کلیات این طرح گفت: وقتی اعلام رای می کنیم دوستان باید توجه کنند ما مسئول این نیستیم که برخی متوجه نبودند. من حتی مدت زمان زیادی برای رای گیری وقت گذاشتم.
به دنبال این موضوع 50 تن از نمایندگان مجلس طبق ماده 133 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی تقاضای بررسی مجدد این طرح را به هیئت رئیسه ارائه کردند که نمایندگان مجلس با 124 رای موافق 24 رای مخالف و 9 رای ممتنع با این درخواست موافقت کردند.
براین اساس ماده 133 آیین نامه داخلی مجلس تصریح دارد اگر طرحی مورد تصویب مجلس یا کمیسیون های موضوع اصل 85 قانون اساسی واقع نشد بدون تغییر اساسی تا 6 ماه دیگر نمی توان آن را مجددا به مجلس پیشنهاد کرد مگر با تقاضای کتبی 50 نماینده و تصویب مجلس.
پس از اینکه طرح اصلاح آیین نامه داخلی مجلس در بررسی سوال و استیضاح رئیس جمهور مجددا در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت، حمید رسایی که از مخالفان این طرح بود با اعلام تذکری خطاب به ملت ایران از روند تصویب قوانین در مجلس شورای اسلامی انتقاد کرد.
وی معتقد بود هیئت رئیسه عمدا برای تصویب این طرح در زمان رای گیری تعلل کرده تا همه نمایندگان در رای گیری شرکت کنند اما لاریجانی خطاب به وی با بیان اینکه این تذکر وارد نیست گفت: اخیرا بنده در تصویب تمام طرح ها و لوایح در مجلس تامل می کنم تا طرح یا لایحه ای به علت عدم توجه نمایندگان از دستور کار مجلس خارج نشود.
رسایی در ادامه گفت: طبق آیین نامه طرح اصلاح ماده 197 آیین نامه داخلی امروز نمی تواند مجددا در دستور کار مجلس قرار گیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی هم با وارد دانستن این تذکر اظهار داشت: نمایندگان باید مجددا دوفوریت این طرح را در صحن علنی تصویب کنند تا کلیات این طرح در مجلس به تصویب برسد بنابر این بررسی این طرح از دستور کار امروز (چهارشنبه) صحن علنی مجلس شورای اسلامی خارج شد.
بدین ترتیب به علت سهل انگاری نمایندگان در رای دادن به کلیات این طرح علی غم موافقتشان با دو فوریت بررسی طرح، اصلاح آیین نامه از دستور کار مجلس خارج شد تا مطهری و دوستانش مجددا تلاشی جدی را برای تصویب فوریت و کلیات این طرح آغاز کنند.
نظر شما