دكتر حسين موسويان پيش از ترك مسكو در گفت وگو با خبرنگار "مهر" تصريح كرد: در اين سفر، دامنه وسيعي از همكاريهاي اقتصادي، تكنولوژيك، دفاعي و امنيتي، همكاريهاي دوجانبه، منطقه اي و مسايل استراتژيك مربوط به امنيت منطقه در عالي ترين سطوح مورد گفت وگو قرار گرفت و درك مشترك بسيار بالايي بين تهران و مسكو براي تحقق روابط جامع و استراتژيك دوجانبه، منطقه اي و بين المللي بوجود آمد.
وي افزود : آقاي پوتين در مذاكرات تصريح كرد كه تاريخ چند ساله روابط و احترام خاصي كه شخص وي و دولت روسيه براي ملت ايران قائل هستند ايجاب مي كند كه اين روابط مستحكم باقي بماند و حفظ شود و براين اساس، من به آينده روابط ايران و روسيه خوش بين هستم.
به گفته موسويان، در مذاكرات مسكو درباره ابعاد جديدي از همكاريهاي اقتصادي و تكنولوژيك و همچنين ابعاد جديدي از همكاريهاي سياسي منطقه اي، دوجانبه و بين المللي گفت وگو شد و درباره گسترش همكاريهاي دفاعي نيز گفت وگوهاي مفصلي صورت گرفت.
وي افزود : پوتين در صحبتهاي خود تاكيد كرد كه روسيه به تعهدات خود پايبند خواهد بود، ما هم به مقامات مسكو گفتيم كه اجراي سريع پروژه نيروگاه بوشهر و راه اندازي به موقع آن تاثير مهمي در توسعه و تقويت ابعاد جديد روابط دارد .
موسويان در خصوص تعلل و تاخير مسكو در تكميل نيروگاه بوشهر و ارتباط آن با فشارهاي سياسي آمريكا و ترس احتمالي روسيه از ورود اروپا به مسايل فني هسته اي ايران، گفت : در مذاكرات با مقامات مسكو از جمله آقاي پوتين تكميل و راه اندازي هر چه سريعتر نيروگاه بوشهر مطرح و برخواسته طرف ايراني تاكيد شد؛ آقاي پوتين اطمينان داد كه هيچ مشكل سياسي در كار نيست و مسكو حداكثر توان خود را بكار خواهد گرفت كه موانع فني هر چه سريعتر حل و نيروگاه بوشهر در كمترين زمان ممكن راه اندازي شود.
وي در خصوص برخي تحليلهاي منابع غربي مبني بر اتخاذ سياست دوگانه ازسوي روسيه در قبال مسايل هسته اي ايران و استفاده از اين مسايل به عنوان اهرمي براي ايجاد توازن در روابط با غرب و ايران توسط روسيه، گفت : من فكر نمي كنم كه روسيه بخواهد از مساله هسته اي ايران به عنوان اهرم فشاري عليه غرب استفاده كند زيرا مسكو در مسايل جاري هسته اي با اروپا همفكر است و معتقد به گفت وگو با ايران و حل وفصل اين مساله از طريق سياسي است.
موسويان با اشاره به آماده بودن سوخت نيروگاه بوشهر براي انتقال به ايران وعلل تعلل روسيه دراين خصوص گفت: مساله قرارداد سوخت را در مذاكرات مطرح كرديم و باز طرف روسي تاكيد مكرر داشت بر اينكه هيچ مانع سياسي براي نهايي كردن قرارداد سوخت وجود ندارد، صرفا مشكلات فني است چرا كه بعد از امضاي قرارداد مدتي طول مي كشد كه سوخت را آماده كنند و تحول بدهند.
رييس كميته سياست خارجي شورايعالي امنيت ملي ايران از گفت وگوهاي كارشناسي مفصل بين معاون سازمان انرژي اتمي ايران با سازمانهاي مرتبط روسي در اين سفر در خصوص سوخت هسته اي، خبر داد .
وي درباره سفر الكساندر روميانتسف رييس آژانس اتمي روسيه در 24 فوريه به ايران و تاثير آن بر روابط هسته اي دو كشور، گفت: دو طرف در تلاش هستند پروتكل هاي مربوط به سوخت را آماده كنند تا در سفر روميانتسف به تهران به امضا برسند .
موسويان در پاسخ به سوالي مبني بر ديدگاه مسكو در خصوص چرخه سوخت ايران گفت : مسكو در مذاكرات تصريح كرده است كه مايل نيست هيچ مانعي بر سر راه حق مشروع و قانوني ايران در مورد تكنولوژي صلح آميز هسته اي ايجاد شود و حق مشروع و قانوني ايران را به رسميت مي شناسد. هرچند به هر حال مساله سوخت يك مساله سياسي است و مسكو نيز مي خواهد در يك تعامل بين المللي اين مساله با ايران حل شود.
وي در خصوص برنامه درازمدت و دورنماي آينده روابط تهران- مسكو و مسايل هسته اي بر اين روابط، گفت : با توجه به اينكه ايران به معاهده NPT، موافقتنامه پادمان و پروتكل الحاقي وهمكاري شفاف با آژانس پايبند خواهد بود و به مقامات مسكو در اين باره اطمينان داده شده است، فكر مي كنم روابط ما تحت تاثير اين مساله قرار نخواهد گرفت.
نظر شما