به گزارش خبرگزاری مهر، در این بیانیه، گروه عدم تعهد و چین ضمن اذعان به این موضوع که مسئله سلاحهای کشتار جمعی همچنان یکی از تهدیدهای اصلی برای صلح و امنیت بین المللی به شمار می آید، خواستار خلع سلاح کامل و همه جانبه شدند و راه رسیدن به این هدف جهانی را اجرای غیرتبعیض آمیز تمام مفاد کنوانسیون منع سلاحهای شیمیایی دانستند.
در این بیانیه، کشورهای عضو عدم تعهد و چین از اینکه ضرب الاجل نهایی برای امحای کامل ذخایر سلاح های شیمیایی و همچنین سلاح های شیمیایی قدیمی و رهاشده تا 29 آوریل 2012 از سوی کشورهای دارنده این گونه سلاح ها بویژه آمریکا و روسیه رعایت نشده است و این کشورها با ارایه طرح های انهدام خود اعلام کرده اند که قادر به عمل به این ضرب الاجل نبوده اند، ابراز نگرانی جدی کردند. در این بیانیه از کشورها خواسته شده است که بر تعهد خود در چارچوب این کنوانسیون برای عمل به ضرب الاجل فوق برای نابودی کامل این سلاح ها پایبند باشند. کشورهای عدم تعهد و چین در این خصوص تاکید کرده اند که عدم رعایت این تاریخ، موجب آسیب رسیدن به اعتبار و تمامیت کنوانسیون و به خطر افتادن صلح و امنیت بین المللی شده است.
در این بیانیه، بر اصل «جهانشمولی» کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی به منظور عضویت تمامی کشورهای جهان در این کنوانسیون تاکید شده است و در همین راستا از دبیرخانه فنی سازمان منع سلاح های شیمیایی و تمام کشورهای عضو خواسته شده است که از تمام ظرفیت ها و امکانات دوجانبه، منطقه ای و بین المللی و چندجانبه جهت تشویق کشورهایی که تاکنون عضو این کنوانسیون نشده اند، برای الحاق به کنوانسیون و اجرای مفاد آن به منظور ایجاد جهانی عاری از هرگونه سلاح شیمیایی استفاده کنند. همچنین در این خصوص تاکید شده است که کشورهایی که عضو کنوانسیون نیستند، نباید امکان بهره مندی از منافع مترتب بر کنوانسیون را که شامل کشورهای عضو می شود، داشته باشند.
اجرای کامل، موثر و غیرتبعیض آمیز مفاد کنوانسیون در خصوص تجارت و همکاری بین المللی بین کشورهای عضو و حذف کنترل ها و محدودیت های صادراتی بین اعضاء که از سوی برخی از کشورها با اهداف و انگیزه های سیاسی صورت می گیرد، از دیگر موضوعاتی بوده است که در این بیانیه مشترک از سوی کشورهای عضو جنبش عدم تعهد و چین بر آن تاکید شده است. در همین زمینه، اذعان شده است که اعمال تحریم های یکجانبه علیه کشورهای عضو برخلاف مفاد کنوانسیون است و می تواند اعتبار آن را مخدوش نماید.
در بخشی از این بیانیه، کشورهای عضو جنبش عدم تعهد و چین ضمن حمایت کامل از تصمیم کنفرانس شانزدهم کشورهای عضو (دسامبر 2011)، از تأسیس شبکه بین المللی حمایت از قربانیان سلاح های شیمیایی در سازمان منع سلاح های شیمیایی که به پیشنهاد و ابتکار و پیگیری جمهوری اسلامی ایران در دستور کار این سازمان قرار گرفته بود، خواستار تشکیل فوری این شبکه و همچنین تقویت حمایت های بین المللی برای ارایه کمک و مراقبت های پزشکی به قربانیان سلاح های شیمیایی شدند و توجه ویژه سازمان منع سلاح های شیمیایی جهت حمایت از قربانیان و آسیب دیدگان سلاحهای شیمیایی را ضروری دانستند.
لازم به توضیح است که سازمان منع سلاحهای شیمیایی (OPCW) پس از تصویب و لازم الاجرا شدن کنوانسیون منع سلاحهای شیمیایی (CWC ) در سال 1997، با هدف اجرای مفاد این کنوانسیون در لاهه (هلند) ایجاد شد.
در حال حاضر 188 کشور عضو این کنوانسیون هستند (رژیم صهیونیستی، میانمار، مصر، آنگولا، سوریه، سومالی، کره شمالی و کشور نوپای سودان جنوبی عضو این کنوانسیون نیستند) که در میان کنوانسیون های خلع سلاحی در جهان، بیشترین شمار اعضا را دارا می باشد. این سازمان یک شورای اجرایی (EC) مرکب از 41 کشور دارد که همراه کنفرانس کشورهای عضو(CSP)، مهم ترین نهادهای تصمیم گیر این سازمان محسوب می شوند .
جمهوری اسلامی ایران با توجه به اینکه اصلی ترین قربانی سلاحهای شیمیایی می باشد، با بهره گیری از تجارب خود در این زمینه و آگاهی از پیامدها و خطرات این گونه سلاحها، در جریان تدوین، تصویب و لازم الاجرا شدن این کنوانسیون و همچنین پس از ایجاد سازمان مربوطه، همواره نقش بسیار فعال و تعیین کننده ای در تحولات و روندهای آن داشته و در هم اینک نیز از اعضای فعال و تأثیرگذار شورای اجرایی این سازمان است.
خاطرنشان می شود شصت و هشتمین اجلاس شورای اجرایی سازمان منع سلاح های شیمیایی که به طور فصلی (4 بار در سال) برگزار می شود، از سه شنبه 12 اردیبهشت به مدت 4 روز در لاهه هلند برگزار می شود. هیأتی به سرپرستی کاظم غریب آبادی، سفیر کشورمان در هلند و نماینده دائم نزد سازمان منع سلاح های شیمیایی در این اجلاس شرکت نموده است.
نظر شما