۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۸:۵۴

گزارش مهر/

کم آبی در چند قدمی سد نساء قربانی گرفت/ جان باختن 4 نفر در کانالهای سد

کم آبی در چند قدمی سد نساء قربانی گرفت/ جان باختن 4 نفر در کانالهای سد

بم - خبرگزاری مهر: عدم وجود آب در روستای نیستان ساکنان این روستای محروم را مجبور کرده است که برای تهیه آب برای احشام خود از کانالهای سد نساء آب مورد نیاز خود را تامین کنند که این امر موجب جان باختن چهار نفر از ساکنان ابن روستا شد.

به گزارش خبرنگار مهر، خشکسالی در استان کرمان پس از گذشت 15 سال همچنان ادامه دارد و این بی آبی شدید که از آن به عنوان سونامی خاموش یاد می شود، حتی خود را به چند کیلومتری سد نساء که یکی از بزرگترین سدهای استان کرمان نیز محسوب می شود رسانده است.

این درحالی است که تاکنون هیچ طرحی برای تامین آب بزرگترین استان کشور که در معرض شدیدترین خشکسالی سالهای اخیر قرار گرفته است عملا انجام نشده و تمام طرحهای در حد شعار مسئولان و در مرحله مطالعاتی مطرح می شوند.
 
شدت خشکسالی به حدی رسیده است که بیش از هزار روستا با تانکر آبرسانی می شوند و برخی روستائیان نیز مجبورند آب مورد نیاز خود را از کیلومترها دور تر تهیه کنند که روستای "نیستان" در شهرستان بم یکی از این روستاها محسوب می شود.
 
مردمی که در چند کیلومتری سد با گلن آب خود را تامین می کنند!
 
این در شرایطی است که در چند کیلومتری روستای نیستان سد عظیم نساء قرار گرفته است اما روستائیان برای تهیه آب مورد نیاز برای احشام خود مجبورند مسیر چند کیلومتری را طی کنند و در نهایت آب را با ظرف به محل زندگی خود منتقل کنند تا بتوانند هزاران دام تشنه خود را سیرآب کنند و به زندگی خود ادامه دهند.
 
شغل اصلی مردمان نیستان دامداری است و تنها راه تامین آب برای این افراد طی مسافتی شش کیلومتری و رسیدن به کانالهای انتقال آب خروشانی است که در نزدیکی این روستا قرار گرفته اند و آب سد نساء را به زمینهای کشاورزی پائین دست سد منتقل می کنند.
 
آغاز تراژدی غم ناک/ سه عضو یک خانواده اسیر آبهای خروشان کانال آب
 
اما روز یکشنبه گذشته کانالهای انتقال آب مردمان نیستان را داغدار چهار نفر کرد که برای انتقال آب به یکی از این کانالها مراجعه کرده بودند.
 
 
در این روز چند خانوار از اهالی روستا برای برداشتن آب به مجاورت یکی از این کانالهای می روند که در حین برداشتن آب یک کودک خردسال مقابل چشمان خانواده اش به درون کانال سقوط می کند در همین هنگام مادر کودک که برای نجات دختر خردسال وارد کانال می شود گرفتار جریان تند آب می شود و در نهایت نیز خاله کودک نیز که به یاری دو نفر دیگر رفته بود به جمع قربانیان می پیوندد.
 
در همان روز نیز یک پسر بچه که در درون خودرویی در کنار شیبی مشرف به کانل قرار داشته به دلیل دستکاری ترمز دستی به درون کانال سقوط می کند و در یک روز چهار نفر در کانال آب کشته می شوند.
 
کانالهای انتقال آب که برای تامین آب زمینهای کشاورزی پائین دست احداث شده اند دارای جریان بسیار قوی آب هستند و با عرض زیاد و عمق دو متر کیلومتری ها با شیب زیاد آب را به منظور کشاورزی منتقل می کنند.
 
مردم مجبورند آب مورد نیاز را از کانالها تامین کنند
 
رئیس شورای روستای نیستان در گفتگو با مهر اظهارداشت: سد نساء در 85 کیلومتری شهر بم قرار گرفته است و از مدتها قبل کار آبگیری این سد بزرگ انجام شده و مردم روستای نیستان نیز که در شش کیلومتری کانالهای انتقال آب قرار دارند تا کنون همکاری لازم را برای ساخت این سد انجام داده اند.
 
روح الله راستگو ادامه داد: این روستا به دلیل خشکیدگی منابع آبی با کمبود آب برای کشاورزی و دامداری مواجه است و این درحالی است که کار اصلی مردم این روستا دامداری است و اقتصاد مردم نیز از طریق نگهداری هزار و 500 دام می گذرد.
 
وی ادامه داد: مردم روستا که از آب آشامیدنی سالم نیز بی بهره هستند آب را به صورت سیار تامین می کنند و همچنین راهی ندارند جز اینکه با استفاده از خودروهای شخصی به کانالهای انتقال آب مراجعه و آب را در گالنهای چند لیتری به روستا منتقل کنند.
 
امکان تکرار حادثه وجود دارد
 
راستگو با اشاره به حادثه کشته شدن چهار نفر از خانوارهای این روستا که برای تامین نیاز آب مورد نیاز به کانالها مراجعه کرده بودند گفت: زندگی مردم به آب وابسته است و چاره ای ندارند جز اینکه اینگونه آب را تامین کنند که در نهایت نیز منجر به کشته شدن چند نفر از اهالی روستا شده است و به دلیل بالقوه بودن این خطر امکان تکرار این حادثه در آینده نیز وجود دارد.
 
 
وی از مسئولان خواست با توجه به خشک شدن منابع آبی و وجود سد نساء زمینه تامین آب بی خطر ساکنان این روستا را مهیا کنند.
 
وقتی صورت مسئله پاک می شود!
 
حسین دهقان، بخشدار بروات اما در گفتگو با مهر اظهارداشت: نیستان یک روستای عشایری است و برای یک روستای عشایری آب لوله کشی تامین نمی شود.
 
وی در جواب خبرنگار مهر در خصوص سکونت 120 خانوار در این روستا گفت: این افراد عشایر هستند و هیچ جای کشور برای روستای عشایری آب لوله کشی تامین نمی شود زیرا زندگی عشایری مستلزم این امکانات نیست.
 
دهقان افزود: سد نساء زمینه تامین آب بسیاری از زمینهای کشاورزی در پائین دست را مهیا کرده است و کشاورزان مشکلی برای تامین آب ندارند.
 
اما نکته جالب توجه اینکه با وجود تاکید مردم این روستا و رئیس شورای روستا در خصوص نحوه غرق شدن این افراد دهقانی به خبرنگار مهر می گوید که تمام این افراد در خودرویی در نزدیکی کانال انتقال آب بوده اند که به دلیل شیطنت کودکان خودرو حرکت می کند و به درون کانال آب سقوط می کند!
 
پاک کردن صورت مسئله و اینکه مردم این روستا مجبورند آب مورد نیاز را از کانالهای خروشان و پر خطر تامین کنند، می تواند در دراز مدت موجب بروز حادثه های مشابه دیگر شود و رفع مشکل روستاهای پائین دست سد از ضروریاتی است که باید توسط مسئولان برطرف شود.
 
در حالی که برخی سعی می کنند وجود مشکل بی آبی را منکر شوند که نماینده مردم بم در مجلس شورای اسلامی در سخنرانی اخیر خود در مجلس از کم آبی شدید در این روستا انتقاد کرده است.
 
حجت الاسلام موسی غضنفری کاهش نزولات آسمانی در کشور، ازدیاد جمعیت و بالا رفتن استانداردهای زندگی را عوامل افزایش نیاز به آب دانست و اضافه کرد: اجرای طرح آبیاری تحت فشار اتفاقی بزرگ، عادلانه و توسعه محور در اقتصاد شهرستان بم است که باید از این طرح استقبال شود.
 
بحران آب در شرق کرمان به نقطه اوج خود رسیده است
 
غضنفر آبادی  اظهار داشت: مدیریت بهره مندی از منابع آب بهترین راه استفاده از این مایه حیاتی است و از این رو استفاده کشاورزان از آبیاری قطره ای و تحت فشار، راه حلی اساسی برای خروج از بحران کم آبی است.
 
نماینده مردم بم در مجلس شورای اسلامی ، تصریح کرد : بحران کم آبی در این حوزه انتخابیه به نقطه اوج خود رسیده وبه‌طور قطع باید برای حل این مشکل مسئولان فکری اساسی داشته باشند.
 
وی ادامه داد: کشاورزی یکی از اصلی‌ترین بخشهادر شکوفا شدن اقتصاد کشور است و با توجه به اهمیت این موضوع دولت باید نگاه ویژه‌ای به این عرصه داشته باشد.
 
کشاورزان نیاز به حمایت دارند
 
غضنفر آبادی وضعیت معیشتی کشاورزان را نامناسب خواند و تصریح کرد: باید از کشاورزی که با وجود افزایش شدید قیمت‌ حامل‌های انرژی همچنان به کار خود ادامه می‌دهد و چرخ تولید کشور را می‌چرخاند، حمایت کرد.
 
عضو کمیسیون قضایی مجلس یادآور شد: دولت باید با یک برنامه ریزی کاربردی صنعت کشاورزی را توسعه دهد این امر موجب می‌شود کشاورزان ما با خیال راحت به کاشت، داشت و برداشت محصولاتشان بپردازند.
 
دراین میان مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان کرمان نیز از خشکسالی 15 ساله در استان کرمان و خشک شدن منابع آب روستایی در استان خبر می دهند.
 
علی رشیدی در این مورد می گوید: اینکه منابع آبی روستایی کرمان خشکیده است نتیجه مستقیم خشکسالی و عدم بارندگی طی سالهای اخیر در بسیاری از مناطق استان کرمان است اما نباید در کنار این مسئله طبیعی از هدر رفت وسیع آب در بخش کشاورزی نیز گذشت زیرا بیشترین میزان مصرف آب در این بخش روی می دهد و در نهایت نیز بیشترین میزان آب نیز در همین بخش به دلیل استفاده از روشهای سنتی آبیاری هدر می رود.
 
وی با اشاره به وجود 5 هزار و 915 روستا در استان کرمان گفت: از مجموع روستاهای استان کرمان 2 هزار و 650 روستا از آب آشامیدنی سالم بهره می برند و سایر روستاها با مشکل تامین آب مواجه هستند.
 
آبرسانی 1066 روستا با تانکر آب!
 
رشیدی ادامه داد: برنامه ریزی کرده ایم که با اختصاص اعتبار مورد نیاز و جذب آن روستاهای بالای 20 خانوار را آبرسانی کنیم که این امر در قالب مجتمع های بزرگ تامین آب روستایی امکان پذیر است.
 
وی گفت: هم اکنون آب مورد نیاز هزار و 66 روستا را با تانکر آب و به صورت سیار تامین کنیم.
 
این در حالی است که تامین آب سیار روستاها تنها نیاز شرب مردم باقیمانده در روستاها را تامین می کند و شغل اصلی روستائیان که کشاورزی و دامداری است و به صورت کامل به آب وابسته با تنگنا مواجه شده است.
 
افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها و حاشیه نشینی نمادی از بروز مشکلات مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است که در کنار خالی شدن روستاها از سکنه و حضور آنها در شهرها در حال نمایان شدن است.
 
با این وجود طرحهای انتقال آب حوزه به حوزه و تامین آب استان کرمان همچنان وعده هایی هستند که مردم استان کرمان چشم به راه اجرایی شدنشان هستند.
کد خبر 1597587

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha