سیدعباس فاطمی، مدیرکل طرح، برنامه و نظارت معاونت سیما در پاسخ به این سئوال که آیا برنامهریزی کوتاه و بلند مدتی برای معرفی مشاهیر به خصوص فردوسی در معاونت سیما وجود دارد و اگر چنین است این برنامهها با حضور چه گروه و کارشناسانی تدوین میشود؟ به خبرنگار مهر گفت: در معاونت سیما، کارگروه تخصصی الفویژه مأموریت اولویتبندی و بررسی فیلمنامههای تاریخی را برعهده دارد.
وی ادامه داد: در مورد داستان زندگی چند تن از شعرا و حکمای عصر فردوسی و پس از آن، مثل حکیم ابوالقاسم فردوسی، حافظ، سعدی و... طرحهای کلی مطرح شدهاست. در خصوص شاهنامه فردوسی، بحث ورود اسلام به ایران و بحثهای جدی سردار ایرانی و جنگجوی مسلمان مورد توجه قرار گرفته که هنوز در مرحله طرح اولیه است. سریال "چهل سرباز" نیز که برگرفته از شاهنامه بود به همین منظور تولید و پخش شد.
مدیر کل طرح، برنامه و نظارت معاونت سیما در پاسخ به این سئوال که یکی از خلأهایی که در مورد فردوسی و مشاهیر وجود دارد این است که هنوز این شخصیتها را معاصر نکردهایم و در قالب زندگی امروزی به نسل جوان معرفی نکردهایم. چه کارهایی میتوان برای ارائه تصویری معاصر از فردوسی در سیما انجام داد؟ گفت: رویکرد اصلی شاهنامه و داستانهای آن طراحی حماسههای جنگاوران ایرانی است که نمونه حقیقی و برجسته و بیبدیل معاصر آن در مقاومت دلیرمردان اسلام در هشت ساله دفاع مقدس قابل مشاهده است که بارها و بارها در متون نمایشی و غیرنمایشی سیمای جمهوری اسلامی تولید و پخش شدهاند.
فاطمی اشاره کرد: در عین حال لازم است آنالیز رفتاری کاراکترهای شاهنامه، انجام شده و کنشهای اخلاقی و رفتاری قهرمانان آن بر شخصیتپردازی کاراکترهای امروزی قرار داده شود. همچنین یکی از آیتمهای اختتامیه جشنواره جامجم سیما، در سال 90، شاهنامهخوانی بود که از چند شبکه سیما نیز پخش شد.
وی با توجه به اینکه در مورد امیرکبیر، میرزا کوچکخان و حتی ابن سینا سریالهایی ساخته شده، درباره دلیل اینکه تاکنون سریالی در مورد فردوسی یا شخصیتهای شاهنامه ساخته نشدهاست، گفت: در مورد شخصیتهای شاهنامه سریالهای متعددی از جمله چهل سرباز، انیمیشن شاهنامه و تلهتئاتر رستم و سهراب تولید شدهاست. اما در مورد شخصیت فردوسی به دلیل که پیش از این ذکر شد کارهای مطالعاتی آغاز شده است، ولی هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب راه طولانی در پیش است. در عین حال ذکر این نکته ضروریست که در برنامههای غیرنمایشی (مسابقات، مشاعره، برنامههای ترکیبی و...) موارد متعدد از اشعار شاهنامه و مراحل زندگی حکیم فردوسی مورد توجه قرار گرفته است.
مدیر کل طرح، برنامه و نظارت معاونت سیما در پاسخ به این سئوال که در مورد برنامههایی نیز که برای کودکان پخش میشود تا چه حد تأکید بر آشنایی آنها با فردوسی و شاهنامه وجود دارد و چرا انیمیشنهای زیادی در این زمینه سفارش داده نشده است؟ عنوان کرد: برنامههای کودکان نیز در حد متعارف و حتی ویژه به شخصیتهای شاهنامه پرداخته است. انیمیشن 25 دقیقهای حکیم ابوالقاسم فردوسی، انیمیشن 390 دقیقهای شاهنامه و انیمیشن هفت خوان رستم از موارد موجود به شمار میرود.
فاطمی در پایان یادآور شد: برنامههای تولیدی معاونت سیما که در آن به طور مستقیم و غیرمستقیم، حکیم ابوالقاسم فردوسی و یا شاهنامه مورد توجه قرار داشته و از سال 80 تا کنون به تولید و پخش رسیده شامل "مشاهیر ایران" و "شاهنامه فردوسی" از مرکز صبا، "زورخانه حکیم ابوالقاسم فردوسی در تاجیکستان" شبکه سه، "فردوسینامه" شبکه چهار، "بزرگداشت فردوسی" و "نقلی از شاهنامه" شبکه جام جم، "داستانهای شاهنامه" شبکه آموزش، "ورزشهای زورخانهای" و "الحان زورخانه" شبکه دو است.
نظر شما