۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۹:۵۴

بازار داغ کنسرتهای غیربومی/ گوشها صدای موسیقی کرمان را نمی شنود

بازار داغ کنسرتهای غیربومی/ گوشها صدای موسیقی کرمان را نمی شنود

کرمان - خبرگزاری مهر: در حالیکه گروههای موسیقی کرمانی برای اخذ مجوز و برگزاری کنسرت باید هفت خوان رستم را پشت سر بگذارند گروههای خارج از استان از طریق برگزاری کنسرت در این کلانشهر درآمدهای هنگفتی را کسب می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، در شرایطی که کلانشهر 800 هزار نفری کرمان در حوزه موسیقی، پتانسیل و ظرفیت های مثال زدنی در کشور دارد، هنرمندان این رشته اما، همواره با مسایل و مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کنند.

در این میان، برگزاری کنسرتها که به اذعان بسیاری، قویترین و کارآمدترین ابزار برای معرفی گروههای موسیقی و برقراری ارتباط این هنرمندان با مخاطبان خود است، در شهر کرمان همواره با مشکلات عدیده ای روبرو بوده است.

محروم شدن کرمانیها از ناحیه کنسرت غیرکرمانیها

در همین حال اما، با اتفاقاتی که سال گذشته در جریان اجرای یک گروه غیر کرمانی رخ داد، موسیقی کرمان انگار دور جدیدی از مشکلات خود را آغاز کرده است!

سال گذشته، احسان خواجه امیری، خواننده پاپ کشور، اقدام به برگزاری کنسرت موسیقی در محل خانه شهر که تنها سالن نیمه استاندارد کرمان برای اجرای چنین برنامه هایی است، کرد اما در جریان این کنسرت، تعداد معدودی از شرکت کنندگان شئونات اسلامی را رعایت نکرده و با پوششی نامناسب در این برنامه حاضر شدند. فردای روز برگزاری کنسرت، شورای شهر کرمان مصوبه ای را ارایه کرد که بر مبنای آن برگزاری هر نوع کنسرت موسیقی در محل خانه شهر ممنوع شد.

این مصوبه که رسما تنها سالن استاندارد شهر را از اهالی موسیقی گرفت، بر مشکلات عدیده این هنرمندان دامن زد بی آنکه کسی به آن اعتنایی داشته باشد.

گروههای نامدار عرصه بین المللی، در شهر خود غریب هستند

هرچند ممنوعیت استفاده از تالار خانه شهر برای برگزاری کنسرت موسیقی، به جای حل مسئله، صورت مسئله را پاک کرد اما این سوال را در اذهان تداعی کرده که گروههای موسیقی قدرتمند و معروف کرمانی که گل سرسبد آن، گروه دف" ارفع"، گروه کرال "مهر وطن" و "ارکستر ملی کرمان" هستند که هر ساله تعداد زیادی کنسرت در کشورهای خارجی برگزار می کنند و در دنیا، شناخته شده اند، در این وضعیت در کرمان چه روزهای سختی را پشت سر می گذارند چرا که این اقدام، آنها را از بهترین ابزاری که مخاطب را با کار آنها آشنا می کرد، محروم ساخت. در این شرایط، آنچه که امروز شاهد آن هستیم، غریب بودن گروههای موسیقی در زادگاه خودشان است.

اما پس از این اقدام، رسما، مردم کرمان از حضور در یک برنامه فرهنگی محروم شدند آن هم در شرایطی که پیش از این، هر کنسرت موسیقی که در کرمان برگزار می شد، با استقبال بسیار زیاد مردم همراه بود تا جایی که در این برنامه ها، تعداد زیادی از شرکت کنندگان به دلیل نبود صندلی خالی و تکمیل ظرفیت سالن، ساعتها روی پا ایستاده و بی هیچ اعتراضی، برنامه را دنبال و سهم خود را به عنوان مخاطب، در حمایت از چنین برنامه هایی ادا کرده اند.

25 هزار تومان؛ قیمت بلیط کنسرت خواجه امیری

به هر روی، حدود یک سال از برگزاری کنسرت احسان خواجه امیری در کرمان و در پی آن، بسته شدن دربهای خانه شهر به روی کرمانیها و گروههای موسیقی می گذرد، بی آنکه برای حل ریشه ای این مشکل تدبیری اندیشیده شود.

اما این روزها باز هم از برگزاری یک کنسرت موسیقی دیگر خبر داده شده است.

احسان خواجه امیری، قرار است اواخر اردیبهشت ماه جاری(25 و 26) به کرمان بیاید؛ کنسرت خواجه امیری در محل تالار ولایت واقع در میدان خواجوی کرمان برگزار می شود. قیمت بلیط معمولی آن 25 هزارتومان و بلیط ویژه (VIP) آن 30 هزارتومان است. هر شب هم یک سانس اجرای موسیقی دارد. این خبر، اگر چه برای کرمانیها که با ذوق و جدیت اجراهای موسیقی را دنبال می کنند، مسرت بار است چرا که می توانند در برنامه زنده یکی از خوانندگان محبوب خود شرکت کنند اما از سوی دیگر، چنین اجراهایی بر غربت گروههای موسیقی قدرتمند کرمانی دامن می زند.

چراغی که به خانه رواست

نگران کننده تر اینکه گروه کرال کرمانی که با نام "مهر وطن" فعالیت می کند هم قرار است در روزهای 28 و 29 اردیبهشت ماه جاری در کرمان کنسرتی برگزار کند که قیمت بلیط آن 10 هزارتومان و تنها یک سوم بهای بلیط ویژه کنسرت خواجه امیری است.

این گروه را، می توان جزو یکی از نخبه های موسیقی استان کرمان و کشور به حساب آورد.

از جمله افتخارات "مهر وطن" می توان به کنسرتهای متعدد آن اشاره کرد که با دعوت کشورهای خارجی و در سطح بین المللی برگزار می شود.

همچنین گروه کرال کرمان در مسابقات جهانی نیز توانسته نام ایران و استان کرمان را در بالاترین جایگاه ها بنشاند؛ "مهر وطن" توانسته از بین 248 کشور شرکت کننده در مسابقات جهانی کره جنوبی، جزو 98 کشور برتر قرار گیرد و درمرحله بعدی هم از بین 12 شرکت کننده، رتبه پنجم را کسب کند. در جشنواره بین المللی فجر نیز در سال 89 "مهر وطن" توانست رتبه سوم بخش رقابتی را از آن خود کند. با این وجود، این گروه، در کرمان، به خصوص در بین عامه مردم، نه چندان شناخته شده است و نه مورد حمایت.

حالا تصور کنید همپوشانی کنسرت موسیقی کرال "مهر وطن" با کنسرت پاپ خواجه امیری، جز اینکه گروه بومی کرمان را به حاشیه براند، اثر دیگری دارد؟

هر چند که در استقبال کرمانیها از اجرای گروههای پاپ غیر بومی از جمله احسان خواجه امیری، هیچ شکی نیست اما این سوال هم مطرح است که آیا اگر جامعه کرمانی از گروههای موسیقی همشهری خود و توانمندی های بی نظیر آنها هم اطلاع داشته باشند، در حمایت از موسیقی کرمان لحظه ای درنگ می کنند؟ در این میان، وظیفه چه کسانی است که در کنار حمایت دیگر گروههای موسیقی، به موسیقی کرمان هم بها داده و مسیر پیشرفت را برای آنها هموار کنند؟

تغییر ذائقه مردم و به حاشیه رفتن موسیقی اصیل ایرانی 

چه کسی می تواند خلاف این گفته را اثبات کند که وقتی گروه کرمانی مثل "مهر وطن" که در کشورهای خارجی و تنها در یکی از کنسرتهای خود دو هزار نفر شرکت کننده دارد و یا گروه خوشنام و پرآوازه "ارفع" که در برنامه های مختلف در داخل و خارج کشور، بهترین اجرا را ارایه می کند، نمی تواند در شهر خود، اجرایی چندین برابر باشکوهتر داشته باشد؛ البته به شرط آن که به جای سالن 300 نفری فرهنگسرای کوثر، سالنی مجهز با ظرفیت بالا در اختیار آنها قرار داده شود!

کنسرت پاپ احسان خواجه امیری، حتما می تواند اوقات خوشی را برای مردم هنردوست و هنرمند کرمان فراهم کند و این حق طبیعی آنها است ولی آیا بهتر نیست به همین اندازه که در معرفی موسیقی پاپ به مردم تلاش می شود، آنها را با موسیقی بومی و همچنین اجرای گروههای کرمانی نیز آشنا کرد؟ به خصوص اینکه برخی از کارشناسان و اهل فن، عدم حمایت از موسیقی بومی و گروههای کلاسیک و سنتی را اتفاق بسیار نامیمونی می پندارند که حتما موسیقی اصیل ایرانی را متضرر خواهد کرد؛ به گفته این افراد، رواج سایر انواع موسیقی درکنار عدم حمایت از موسیقی سنتی و کلاسیک، موجب تغییر در ذائقه مردم شده است.

مثل اتفاقی که در مورد کالاهای موردنیاز مردم افتاده و هم اکنون بسیاری از ایرانیها، جنس غیر ایرانی را بر نوع داخلی آن ترجیح می دهند!

اهالی موسیقی کوتاهی می کنند؟

از آن طرف، عملکرد اهالی موسیقی کرمان نیز جای خرده گرفتن دارد. چرا وقتی گروههای غیر بومی می توانند به این راحتی در کرمان کنسرت داشته باشند و در هیچ برنامه ای از نبود مخاطب گلایه نمی کنند، گروههای موسیقی کرمان همین روش را در پی نمی گیرند و برای اجرای برنامه در طول سال، جدیت و همیت ندارند؟  البته وقتی پای درد دل اهالی موسیقی می نشینیم اخذ مجوز برگزاری کنسرت را شکستن شاخ غول می دانند و می گویند به این راحتی به برگزاری کنسرت، مجوز داده نمی شود که این مسئله نیازمند پاسخی منطقی از سوی مسئولین مربوطه است.

همچنین، گفته می شود برگزاری کنسرت هایی مشابه اجرای احسان خواجه امیری در کرمان با دعوت و هماهنگی موسسه ای فرهنگی و هنری در خود کرمان انجام می شود. حال سوال اینجاست که چرا این موسسه که با مجوز اداره ارشاد هم فعالیت می کند، برنامه ای منسجم در معرفی گروههای موسیقی کرمان و برگزاری کنسرت این گروهها ندارد؟ آیا برای این موسسات، مرغ همسایه غازاست؟

نکند بی تدبیری ها و سهل انگاری های امروز، در آینده گوشها را از شنیدن کلام بی بدیلی که تنها زبان موسیقی توان ادای حق آن را دارد، محروم بسازد و روزی برسد سایر انواع موسیقی نیز مثل موسیقی ارزشمند و دلنشین نواحی به فراموشی سپرده شود.

.............................

گزارش: اسماء زنگی آبادی

کد خبر 1597689

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha