۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۸:۴۱

فلاسفه مسلمان برخلاف یونانیان به وحی اهمیت بیشتری می‎دهند

فلاسفه مسلمان برخلاف یونانیان به وحی اهمیت بیشتری می‎دهند

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بابیان اینکه درسنت‎های ادیان ابراهیمی وحی مورد توجه است چون هدفشان دین است گفت: ولی در یونان باستان به وحی توجه نمی‏شده فقط یکجور عقل جزیی و منطقی در میان بوده و فلاسفه‏ای مانند ارسطو بر اساس استدلال و تجربه کار می‎کردند

دکتر کریم مجتهدی درمورد این نظر محمد عابد الجابری فیلسوف مراکشی که معتقد است فلسفه اسلامی ادامه فلسفه یونانی است و ذات مستقلی برای آن قائل نیست به خبرنگارمهر گفت: اولا همانطور که فلسفه از اسمش پیداست ریشه یونانی دارد ولی این بدان منظورنیست که قبل از یونان یا همراه یونان یا بعد از آن تفکر وجود نداشته است. یونانی‎ها تفکر را اسم‎‌گذاری کردند. اندیشمندان بزرگی در خاورمیانه در یونان و ایران و ترکیه ، سنتی را به وجود آوردند که فلسفه نام نهاده شد.

وی افزود: این سنت که صرفا عشق به حقیقت و دانش‎جویی و علم شناسی است الزاما سنخیتی با دین ندارد. برای مثال سقراط نه یهودی نه مسیحی و نه مسلمان بود و نه یک دین رسمی دیگری داشت. ولی در ادیان توحیدی از همان ابتدا فیلسوفان یهودی سعی کردند که بین دین و سنتِ فلسفه یونان یک رابطه‎ای برقرار کنند که هم استدلالهای فلسفی را بشود پذیرفت و هم ایمان دینی را.
 
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ادامه داد: در قرون اولیه مسیحی این جریان ادامه یافت و عالمان مسیحی در درجه اول توجه به دین داشتند و بعد هم به فلسفه می‏پردازند برای اینکه در مقابل کسانی که با دین مخالف بودند بتوانند استدلال عقلی و فلسفی بیاورند.
 
این استاد گروه فلسفه دانشگاه تهران یادآورشد: یعنی در دفاع از اعتقاداتشان متوسل به فلسفه شدند. یک چنین وضعیتی در اسلام هم بوجود آمد و مسلمانان همین موضع را گرفتند. در اینکه متفکران مسلمان به ریشه‏های فلسفه یونان توجه کردند افرادی مثل الکندی و فارابی و ابن سینا و (در غرب ابن رشد) غزالی و سهروردی و سنت‎هایی که تا دوره صفویه و تا به امروز کشیده شد، شکی نیست. ولی فیلسوفان مسلمان در فلسفه به عینه وفادار به یونانی‎ها نماندند یعنی بین فلسفه و اعتقاداتشان یک رابطه منطقی ایجاد کردند و فلسفه را وسیله‏ای برای دفاع از اعتقاداتشان به کار بردند.
 
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه ادامه داد: آن چیزی که الجابری گفته در اینکه فلسفه یک ریشه یونانی نزد ادیان ابراهیمی دارد تردیدی نیست ولی فلاسفه مسلمان سعی کردند به سبک و تفکرات و با ابداعات خاص خودشان نکات زیادی را به آن بیفزایند که در سنت یونانی نیست. برای مثال غیر فارسی زبانان در زبان فارسی  ابتکاراتی به عمل بیاورند. سنت فلسفه یونان یک بیان خاص نزد متفکران اسلامی پیدا کرد یعنی به عینه به آن سنت اکتفا نکرد بلکه آن سنت را وسیله‏ای قرار داد تا ابتکارات خود را بیان کند.
 
مجتهدی در مورد تفاوتهای هستی شناختی میان این دو فلسفه هم گفت: درسنت‎های ادیان ابراهیمی وحی مورد توجه است عقل مستقل از وحی می‎تواند کار کند ولی چون هدف دین است به وحی توجه بیشتری می‏شود ولی در یونان باستان به وحی توجه نمی‏شده فقط یکجور عقل جزیی و منطقی در میان بوده و فلاسفه‏ای مانند ارسطو بر اساس استدلال و تجربه کار می‎کردند.
کد خبر 1599730

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha