دکتر سید محمد آل مهدی مترجم کتابهای فلسفی محمد عابد الجابری درمورد این نظر محمد عابد الجابری فیلسوف مراکشی که معتقد است فلسفه اسلامی ادامه فلسفه یونانی است و ذات مستقلی برای آن قائل نیست به خبرنگارمهر گفت: باید بگوییم که بنده تقریبا همه کتابهای فلسفی الجابری را خواندهام ایشان 22 کتاب دارند و با نوشتن "میراث فلسفی ما"یا "ما ومیراث فلسفیامان" که به عربی همان"نحن و التراث" است و دو جلد میباشد و با نوشتن این دو کتاب الجابری شهره شهر شد و این دو جلد را قبل از کتاب"چهارگانه"اش نوشته است. بنده "چهارگانه" ایشان را در 200 صفحه به فارسی ترجمه کردهام.
وی ادامه داد: ایشان معتقد است که تفاوت فلسفه یونانی و اسلامی در این است که فلاسفه اسلام بنا بر شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر جامعه کارکرد ایدئولوژیک به فلسفه دادند. یعنی فلسفه اسلامی به مثابه ماده معرفتی و ماده معرفت برای اهداف ایدئولوژیک به کار رفت و هر فیلسوف مسلمان کارکرد ایدئولوژیک خاص خود را از فلسفه داشته است.
این مترجم کتابهای الجابری افزود: الجابری معتقد است که فلسفه یونانی و فلسفه اسلامی از نظر بنمایه اختلافی با یکدیگر ندارند، اما از نظر ایدئولوژیک یا کاربرد ایدئولوژیک با هم اختلاف پیدا کردند.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه ادامه داد: الجابری اصلا به چیزی به نام فلسفه اسلامی قائل نیست. بلکه میگوید فلسفه فیلسوفان مسلمان که از دورهای از تاریخ بودند و نباید به آن فلسفه اسلامی اطلاق کرد، زیرا مانند شیمی یا فیزیک اسلامی به کاربردن این نام نادرست است.
آل مهدی در مورد اینکه تفاوتهای عمده هستی شناختی فلسفه اسلامی و یونانی را در چه میدانید؟ گفت: این مبحث خیلی طولانی است و نیاز به خواندن کتابهای نقدعقل عربی و عقلانیت اخلاقی و عقلانیت سیاسی دارد.
نظر شما