دکتر ابراهیم فیاض، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در نقد علوم غربی گفت: غربی ها براساس زیستشناسی، علوم انسانی را ایجاد کردند که اسم آن را اقتصاد گذاشتند.
وی افزود: اقتصاد غرب براساس زیستشناسی بنا میشود. این اقتصاد هم بقای قوی را در علوم انسانی و جامعه مورد توجه قرار میدهد و عملا علوم زیستی محور در گیاهان و جانوران است و تئوری پیشرفت در اقتصاد در جوامع انسانی واقع میشود و به همین دلیل علوم اقتصادی بر این اساس که در درون آن هم اقتصاد پولی (عرضه و تقاضا) قرار دارد.
وی با بیان اینکه تعدیل اقتصادی همان تئوری زیستشناسی اقتصادی است، اظهار داشت: زیست شناسی اقتصادی که مبنای تکامل واقع می شود، عرضه هست که اگر تقاضای مناسب آن در بازار وجود نداشته باشد نابود و به یک باره ورشکسته می شوید باید تقاضا را افزایش داد و تقاضا هم با تبلیغات افزایش مییابد.
فیاض در ادامه سخنانش بیان کرد: وقتی این سیستم زیستشناختی، اخلاقی، فرهنگی و ... وارد اقتصاد میشود بنگاهها یا برای کالای تولید شده خود تقاضا دارند و یا ندارند، وقتی تقاضا نداشته باشند ورشکسته میشوند. این تئوری اقتصاد پولی است که ربا جزو اصول آن است.
وی افزود: بانک بدون هیچ زحمتی پول را به صورت وام به مردم میدهد اگر مردم با کارهای شبانهروزی توانستند وام را پرداخت کنند که هیچ!، اما اگر نتوانستند کل اموالشان مصادره میشود که نام این بانکداری براساس ربا را عقلانیت گذاشتند؛Rationalism که از اقتصاد گرفته میشود بعدا وارد سیاست و دیگر علوم انسانی مانند روانشناسی شد.
این محقق و نویسنده کشورمان تصریح کرد: مهمترین بحثی که درباره موضوع توسعه مطرح هست این است که باید یک نوع نگاه جامع به کل عالم انداخته شود، یعنی با همه علمها البته آن چیزی که در پیشرفت نکته اساسی است این است که علم تجربی بنیادین نیست بلکه علم انسانی بنیادی است، چون علوم انسانی است که چارچوبهای آینده را ترسیم میکند و راه رسیدن به آن را ترسیم میکند.
وی در پایان سخنانش بیان کرد: مهمترین بحث روششناسی پیشرفت که باید به آن توجه کنیم، علوم انسانی است. علوم انسانی مفاهیم جامعی را درباره پیشرفت در بعد نخبگان مطرح میکند که در بعد اجتماعی هم آن را عمومی میکنند و مردم به دنبال یک نوع پیشرفت میافتند.
نظر شما