به گزارش خبرنگار مهر، تولید طلای زرد در استان مرکزی، که کمتر از دو درصد خاک کشور را در اختیار دارد در سال به حدود 450 هزار تن می رسد، حاصلی که به دلیل کمبود سیلو به استان های همجوار حمل می شود؛ مشکلی که وارد 30 سالگی می شود.
استان مرکزی از استان های پیش قدم در ایجاد سیلو در کشور است. هم اکنون ساختمان بلند سیلو در مرکز شهر خودنمایی می کند که در مقایسه با سیلوهای استان های دیگر ساختمانی کوچک تر دارد.
دغدغه کمبود سیلو در آستانه برداشت گندم در مزارع استان بهانه ای شد تا به سراغ مدیر شرکت غله استان مرکزی برویم و چند و چون موضوع را بررسی کنیم.
جواد حسنی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات شرکت غله کمبود سیلوی مکانیزه بود که از سال 62 هیچ اقدامی برای افزایش ظرفیت ذخیره گندم استان که 63 هزار تن سیلو انبار مکانیزه بود انجام نشده بود.
مدیر شرکت غله استان مرکزی مهم ترین اقدامات شرکت در سال 90 را اضافه شدن 150هزار تن به ظرفیت سیلوهای ذخیره گندم استان عنوان کرد و گفت: اکنون به اندازه مصرف استان(150 هزار تن) گندم در استان نگهداری می شود ولی برای مابقی تولید استان ظرفیت سیلوهای گندم استان تا برداشت سال 92 به 500 هزار تن افزایش می یابد.
وی افزود: با توجه به اینکه تولید گندم استان در شرایط عادی 400 تا 450 هزار تن است و امکان ذخیره سازی مناسب این میزان گندم وجود نداشت. سال گذشته که شعار شرکت غله و خدمات بازرگانی نهضت سیلو سازی بود استان مرکزی توانست با تلاش فراوان و اخذ مجوزهای لازم برای توسعه سیلوها را اخذ و میزان مراکز ذخیره سازی خود را افزایش دهد.
خرید 450 هزارتن گندم مازاد کشاورزان در سال
حسنی پیش بینی میزان خرید گندم استان در سال جاری را حداکثر 450 هزار تن عنوان کرد و توضیح داد: از 450 هزار تن گندم استان بخشی برایمصرف استان و بخش دیگر مازاد مصرف محصول گندم کشاورزان استان به استان های دیگر حمل و صادر می شود.
وی در زمینه نگهداری گندم در انبارهای روباز در استان به مهر پاسخ داد: در گذشته با توجه به کمبود فضای سیلویی و انبار در استان، گندم در سیلوی رو باز نگه داری می شد و اکنون با توجه به اینکه مازاد مصرف محصول به استان های دیگر حمل می شود تنها محل روباز در استان ایستگاه خرید و ترانزیت گندم سمنگان است که گندم درهمان محل خریداری، بارگیری و به استان های دیگر کشور حمل می شود.
225 هزار تن ظرفیت استاندارد ذخیرهسازی گندم در استان
وی پیرامون میزان سرانه مصرف سالانه گندم در استان، آن را 150 هزار تن عنوان کرد و افزود: هماکنون در استان مرکزی در بخشهای دولتی و خصوصی به میزان 225 هزار تن ظرفیت استاندارد ذخیرهسازی گندم وجود دارد.
مدیر شرکت غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی با اشاره به اینکه خرید گندم از نیمه خردادماه از شهرستان ساوه آغاز می شود و تا پایان شهریور ادامه دارد، از حد اکثر آمادگی این شرکت و همه مراکز ذخیرهسازی گندم برای خرید تضمینی گندم در سال زراعی جاری خبر داد.
خرید تضمینی گندم سن زده بدون کسر وجه
حسنی درباره چگونگی خرید گندم در سال جاری از کشاورزان گفت: کارگروه تعیین قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی نرخ خرید تضمینی گندم را 395 تومان معین و برای اجرا ابلاغ کرده است. این قیمت خرید اعلامی براساس 4 درصد افت مفید و 2 درصد افت غیر مفید تعیین شده است.
وی در زمینه خرید نکردن گندم های سن زده که در سال گذشته اجرا شد به خبرنگار مهر گفت: سال های قبل به ازای هر یک درصد سن زدگی گندم تحویلی کشاورزان به مراکز خرید، مبلغ 100ریال از قیمت تضمینی گندم کسر می شد که این قیمت اعلامی برای خرید گندم های با دو درصد سن زدگی بدون کسر وجه است.
حسنی افزود: درسال جاری همچون سال گذشته عاملیت خرید گندم با بانک سپه است و امیدواریم وجوه گندم کشاورزان در حداقل زمان ممکن پرداخت شود و همچنین از کشاورزانی که در این بانک حساب ندارند تقاضا می کنیم برای افتتاح حساب در این بانک اقدام کنند.
سه عامل گندم و آرد، تجهیزات نانوایی ها و آموزش نانوایان، مثلث کیفیت نان
مدیر شرکت غله درباره کیفیت نان در استان نیز گفت: اگرچه امروزه به منظور افزایش کیفیت نان، طبق تایید پژوهشکده غله و حوزه مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی برخی آنزیم های گیاهی با عنوان "بهبود دهنده" وارد چرخه تولید آرد می شود ولی همه عوامل موثر در کیفیت نان به گندم و آرد وابسته نیست، بلکه سه عامل گندم و آرد، تجهیزات واحدهای خبازی و آموزش نیروهای شاغل در این حوزه، عواملی هستند که در کیفیت نان ، نقش به سزایی دارند.
وی افزود: بر اساس اجرای طرح کیفیت بخشی به پخت نان برای بهسازی و ارتقای تجهیزات فنی واحدهای پخت نان تسهیلاتی به نانوایی ها اعطا می شود که هم اکنون بیش از 40 درصد نانوایی های استان تجهیزات پخت نان را نوسازی کرده اند.
کیفیت نان دغدغه مردم است
حسنی در زمینه گلایه مردم در زمینه نامناسب بودن برخی نان های نانوایی ها، در حالیکه قرار بود بعد از هدفمندسازی یارانه ها به کیفیت آن اضافه شود گفت: اکنون یکی از دغدغه های مردم کیفیت نان است که مطالبه به حقی نیز هست و نانوایان باید به آن توجه کنند.
حسنی با بیان اینکه تجهیزات نو و به روز می تواند کیفیت پخت نان را افزایش دهد گفت: در بخش آموزش نانوایان برای ارتقای کیفیت مدتی است با همکاری اداره کل فنی و حرفه ای استان دوره های آموزشی برای متصدیان نانوایی ها برگزار شده و مدرک علمی و فنی به نانوایان اعطا می شود.
وی یکی از اقدامات مهم در سال 90 را تشکیل کارگروه امور اجرایی آرد، نان و گندم با هدف ارتقای کیفیت نان و افزایش میزان رضایتمندی مردم در استان مرکزی عنوان کرد و گفت: این کارگروه بر اساس دستورالعمل ستاد هدفمندی یارانه ها در مهر ماه 90 ایجاد و همه امور اجرایی مربوط به گندم، سبوس، آرد و نان به آن محول شده است.
حسنی کارگروه آرد و نان و امور اجرایی(ماده 15) را متشکل از نماینده سازمان صنعت، معدن و تجارت، غله و بازرگانی، جهاد کشاورزی، اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و استانداری دانست که دبیرخانه آن در شرکت غله است، و بر نحوه خرید گندم تا تولید آرد و پخت نان نظارت می کند و هدف اصلی آن ارتقای وضعیت نان، ارتقای کیفیت گندم، تولیدآرد، پخت نان و آموزش نانوایی ها است.
وی با اشاره به اینکه در گذشته وظایف این کارگروه در اختیار شورای آرد و نان و تعزیرات حکومتی بود که از این پس به این کارگروه محول شده است افزود: در این کارگروه اقدامات خوبی از جمله شناسنامه دار شدن آرد مصرفی خبازی ها و انجام آزمایش های بهداشتی بر روی آرد و نان در راستای کیفیت بخشی به نان صورت گرفته است.
در استفاده از آرد استاندارد تلاش کنیم
حسنی با بیان اینکه نظارت بر آرد مصرفی برای پخت نان توسط کارشناسان به طور مستمر انجام می شود بر استفاده از آرد استاندارد تاکید کرد و افزود: باید تولید نان با کیفیت و مقدار مناسب سبوس در راستای حفظ ارزش غذایی و سلامت از سوی نانوایی ها مورد توجه قرار گیرد.
وی اظهار داشت: مصرف نان سفید رنگ به دلیل وجود آرد سبوس گرفته شده نشان از کیفیت بالای آن محصول نیست بلکه در طولانی مدت بر سلامت افراد اثری سوء خواهد داشت.
مدیر غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی افزود: یکی دیگر از وظایف ذاتی شرکت غله و خدمات بازرگانی استان علاوه بر خرید گندم مازاد هرساله در جهت تنظیم بازار کالاهای اساسی با عنایت به مصوبات وزارت صنعت معدن و تجارت، تامین اقلام مورد نظر در ایام خاص از جمله نوروز است.
....
گندم رزق اول انسان است که در فرهنگ ما دارای تقدس است خودکفایی در تولید این محصول اساسی بی نیازی از بیگانگان است که در صورت تولید، انبار و پخت نان از گندم آرد شده کشاورزان کشور، رنگ دیگری به زندگی ها می بخشد و برکت را به خانه ها می آورد.
رسیدن به مقصد در تولید گندم و استفاده ازآن همتی می طلبد به وسعت درایت و برنامه ریزی درست مسئولان.
نظر شما