محمدرضا مجیدی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد یونسکو با حضور در خبرگزاری مهر در گفتگو با خبرنگار مهر درباره نامه ای که در بهمن ماه سال گذشته در ارتباط با ترور دانشمندان هسته ای خطاب به مدیر کل یونسکو نوشته شد، گفت: نمایندگی کشورمان در یونسکو موضوع محکومیت ترور دانشمندان را از هنگام اولین اقدام تروریستی که در مورد شهید علی محمدی رخ داد پیگیری کرده است.
وی با اشاره به اینکه یونسکو یک محکمه قضایی نیست و موضوع شکایت در آن مطرح نمی شود، تصریح کرد: اما یونسکو تنها کارگزاری تخصصی ملل متحد در حوزه آموزش، علم و فرهنگ است و دسترسی به علوم و فنون نیز از حقوق مسلم جوامع بشری است، لذا از این منظر، موضوع فوق در چارچوب صلاحیت های یونسکو قرار دارد.
وی افزود: اگر در گذشته در مباحث مرتبط با حقوق بشر سخن از حقوق فرد به میان می آمد، اکنون در مورد حقوق ملت ها بحث می شود و یکی از این حقوق اساسی، حق دسترسی به علوم و فناوری های پیشرفته است.
مجیدی خاطرنشان کرد: به همین اعتبار از روز اولی که وارد یونسکو شدم و در حالی که بحث های هسته ای نیز داغ بود، مبحث مربوط به حق دسترسی به دانش هسته ای را مورد پیگیری قرار دادم.
وی ادامه داد: مدیرکل سابق یونسکو معتقد بود که این سازمان محل طرح مباحث سیاسی نیست و جای اینگونه بحث ها در نیویورک، ژنو و وین است اما بنده به ایشان گفتم که بحث ما از منظر سیاسی نیست بلکه این موضوع را از نقطه نظر علمی و حقوق ملت ها در زمینه ی دسترسی به علوم مطرح می کنم.
مجیدی در ادامه تصریح کرد: ما باید بپذیریم که ملت ها حق دسترسی به علوم و فنون جدید را دارند و از این منظریونسکو باید از حق ملت ایران به سان سایر ملت ها دفاع کند. اگر این اتفاق روی ندهد، مانند بازی دومینو، به ایران محدود نخواهد شد و این تنها ایران نیست که از دسترسی به دانش نوین محروم می شود بلکه سایر ملت ها نیز با همین محرومیت روبرو خواهند شد و همچنین این محرومیت محدود به دانش هسته ای نخواهد ماند و این رویکرد موجب می شود به سوی هر شعبه ای از علوم و فنون بروید با طرح این شبهه که چنین دانشی می تواند کاربرد دوگانه داشته باشد، شما را از دسترسی به آن محروم کنند.
نماینده کشورمان در یونسکو اظهار داشت: تلاش کردیم که از این حق در یونسکو دفاع کنیم و موج ترور که به راه افتاد، تلاش هایی صورت گرفت که با ترور آخرین شهید یعنی «مهندس احمدی روشن» نامه ای را نوشته و طی آن تاکید کردم که سکوت یونسکو و سایر مجامع بین المللی ذیربط مجامعی از این دست جریان ترویستی را نسبت به اقدامات خود تشویق می کند. در پاسخ به این نامه، مدیر کل یونسکو اقدامات تروریستی در کشورمان را محکوم و با ملت ایران نیز ابراز همدردی کرد.
مجیدی اظهار داشت: از سوی دیگر نیز همین بحث در گروه 77 و چین که 134 کشور در آن عضویت دارند، مطرح شد و پس از تلاش های انجام شده و ایجاد اجماع در نشست عمومی گروه، رئیس گروه 77 نامه ای به مدیر کل یونسکو نوشت و با وجود هجمه های منفی غرب موجی در امر اطلاع رسانی ایجاد شد و خون شهید روشن در تنویر افکار عمومی بسیار موثر واقع شد.
وی در پایان تصریح کرد :رسانه ها و سازمان های مردم نهاد کشور، به ویژه تشکل های دانشگاهی و دانشجویی باید فعال تر عمل کنند تا در کنار دیپلماسی رسمی بتوانند پیام مظلومیت شهدای راه علم را به گوش جهانیان برسانند و در جهان "مدیا کراسی" و رسانه سالاری، افکار عمومی را با واقعیت های موجود، بیشتر آشنا کنند.
نظر شما