۴ خرداد ۱۳۹۱، ۱۰:۰۰

گزارش تصویری - تشریحی/

طبیعت بکردناقربانی طبیعتگردان ناآگاه/ توسعه اکوتوریسم مستلزم فرهنگسازی

طبیعت بکردناقربانی طبیعتگردان ناآگاه/ توسعه اکوتوریسم مستلزم فرهنگسازی

یاسوج - خبرگزاری مهر: حضور طبیعت گردان نا آگاه و غیر مسئول فشار زیادی بر طبیعت وارد می کند به طوری که می توان گفت، بسیاری از مناطق طبیعی بکر و دست نخورده کهگیلویه و بویراحمد از جمله جنگلهای دنا، در معرض آسیبهای پنهان ناشی از حضور گردشگران ناآگاه به مسائل زیست محیطی و عدم فرهنگسازی طبیعتگردی است.

به گزارش خبرنگار مهر، بهار و تابستان که می آیند بر گردشگران طبیعت در کوهپایه های دنا افزوده می شود و این در حالی است که هرساله بخشی از طبیعت زیبای این دیار توسط طبیعت گردان از بین می رود.

اکوتوریسم یا طبیعت گردی گونه‌ای از گردشگری است که در آن گردشگران به مناطق طبیعی همچون کوه، جنگل، دریا و ... سفر می کنند و به دیدار از زیست بوم و طبیعت زنده می‌پردازند.

بسیاری از کشورهای جهان از اکوتوریسم درآمدهای هنگفتی کسب می کنند اما طبیعت‌گردی در کهگیلویه و بویراحمد به دلیل عدم رعایت فرهنگ حفظ محیط زیست از سوی برخی از طبیعت گردان با خسارت های جبران ناپذیری به طبیعت همراه است.

واقع شدن دو شهر یاسوج و سی سخت در دامن دنای سفیدپوش، وجود رودخانه های خروشان، چشمه سارها و آبشارهای فراوان، پوشش وسیع جنگلی و مراتع سرسبز، نمایشگاهی از زیباییها را در اطراف این دو شهر برپا کرده تا هرساله میزبان خیل عظیمی از گردشگران طبیعت باشند.

90درصد از مساحت کهگیلویه و بویراحمد منابع طبیعی است

مدیر کل منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد گفت: 90 درصد از مساحت یک میلیون و 700 هزار هکتاری این استان را منابع طبیعی تشکیل می دهد.

کریم تباشیر در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: همچنین 20 درصد از جنگلهای حوزه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد است و سرانه جنگل در این استان 8.5 برابر کشور و 2.1برابر دنیا است.

وی اظهار داشت: در حوزه زاگرس بیش از هزار گونه گیاهی وجود دارد که 470 گونه آن متعلق به این استان است.

تباشیر تصریح کرد: براین اساس در فصول بهار و تابستان شاهد حضور گردشگران در عرصه های منابع طبیعی استان هستیم که دلیل عدم رعایت برخی نکات در حفاظت از محیط زیست، شاهد خسارت به منابع طبیعی هستیم.

وی عنوان کرد: ریختن زباله هایی همچون ظروف پلاستیکی که نمی توانند خورده و تجزیه شوند و برای صدها سال تجزیه نشده در طبیعت باقی می مانند، به مرور اتمسفر، زمین و آب را آلوده می کنند.

مدیرکل منابع طبیعی استان افزود: همچنین بوته کنی، بریدن شاخ و برگ درختان برای روشن کردن آتش، برپا کردن آتش در کنار درختان و خاموش نکردن آتش پس از استفاده هم مشکلاتی برای منابع طبیعی و محیط زیست ایجاد کرده است.

آتش سوزی مهمترین تهدید جنگلهای دنا/ حریق پنج هزارهکتار جنگل درشش سال

هم اکنون آتش سوزی مراتع و جنگلها مهمترین تهدید برای محیط زیست و منابع طبیعی این استان به شمار می رود.

به گفته فرمانده یگان حفاظت از منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد اغلب آتش سوزیهای جنگل و مرتع در این استان بر اثر بی توجهی گردشگران و چوپانان است.

رحمت الله دین پرور در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: طی شش سال گذشته بیش از 720 مورد آتش سوزی در جنگلهای این استان به وقوع پیوست و طی آن پنج هزار و 300 هکتار از جنگلها و مراتع کهگیلویه و بویراحمد طعمه حریق شدند.

این مسئول عنوان کرد: در سال 85 تعداد 109 مورد آتش سوزی در یک هزار و 105 هکتار، در سال86 تعداد 122 مورد در یک هزار و 408 هکتار، در سال87 تعداد 93مورد در 909 هکتار، در سال 88 تعداد 105 مورد در 878 هکتار و در 89، 145 مورد در 802 هکتار به وقوع پیوست و در سال گذشته 120 مورد در 140 هکتار به وقوع پیوست.

وی بیان داشت: این استان کوهستانی است و 53 درصد مساحت آن را شیبهای بالای 27 درصد تشکیل می دهد و امکان تردد وسایل نقلیه سبک و سنگین در آنها وجود ندارد براین اساس اطفای حریق به سختی انجام می شود.

دین پرور تصریح کرد: طبیعت گردی باید بدون خسارت به منابع طبیعی انجام شود و طبیعت گردان باید نکات حفاظتی را رعایت کنند.

توسعه اکوتوریسم بدون فرهنگسازی منجر به نابودی طبیعت می شود

معاون محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد هم به خبرنگار مهر گفت: توسعه صنعت اکوتوریسم بدون فرهنگسازی برای برقراری ارتباط سالم با محیط زیست وحفظ آن، منجر به نابودی طبیعت می شود.

اسلام جهانبخش افزود:همه کسانی که از امکانات آب، هوا و مزایای زمین استفاده می‌کنند باید در راستای حفاظت از این میراث ماندگار تلاش و جدیت داشته باشند.

وی بیان کرد: رعایت ملاحظات زیست محیطی و توجه به مباحث آموزشی از نکات حائز اهمیت در توسعه طبیعت‌گردی و جلوگیری از آسیب‌رسانی به مناطق طبیعی است.

جهانبخش تصریح کرد: برای جلوگیری از تخریب طبیعت باید ورود گردشگران به مناطق طبیعی با اعمال محدودیت زمانی و محدودیت‌ راه‌ها همراه باشد و لزوم ارائه مجوز ورود به مناطق طبیعی و لزوم بازگرداندن زباله‌ها از این مناطق باید مورد توجه قرار گیرد.

اکوتوریسم، گردشگری مسئولانه است

گردشگری طبیعی نوعی گردشگری مسئولانه است که گردشگر باید نسبت به حفظ طبیعتی که در آن حضور می یابد خود را مسئول بداند.

به گفته کارشناسان، فقدان فرهنگ مناسب طبیعت‌گردی از بین رفتن چشم‌اندازهای زیبای طبیعی و مرگ محیط زیست را به دنبال دارد.

این روزها در هر نقطه ای از کوهپایه ها، جنگل ها و دشت های سرسبز کهگیلویه و بویراحمد که نگاه می کنی، خیل عظیم طبیعت گردان را می بینی و پس از حضور آنها در طبیعت به هر نقطه ای از طبیعت می نگری، با زباله های پلاستیکی، شاخه های شکسته و آتش های نیمه روشن مواجه می شوی.

پیران و کهنسالان این دیار که هر روز تعداد آنان کمتر می شود، بریدن شاخه و سوزاندن درخت را گناه نابخشودنی می دانند و اعتقاد دارند هرکس شاخه ای از درختی بشکند، عضوی از خانواده اش می میرد.

با این حال به نظر می رسد این باور مثبت به نسلهای کنونی منتقل نشده و هر روز شاهد آسیب به طبیعت بکر این استان از سوی طبیعت گردان هستیم.

سازمان جهانی جهانگردی 50 درصد گردشگران را در سال 2020 طبیعت‌گرد دانسته و قرن حاضر را قرن طبیعت‌گردی نامیده است اما آیا با این روند تخریب جایی برای طبیعت گردی تا آن سال باقی خواهد ماند.

........................

 گزارش و عکس: صدیقه امیدی

کد خبر 1609750

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha