به گزارش خبرنگار مهر، علی جنتی سفیر سابق ایران در کویت در نشست بعدازظهر همایش تحولات خاورمیانه و آینده نظم منطقه ای درباره تحولات سوریه و نقش بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای گفت: در مورد تحولات سوریه باید به این سئوال جواب بدهیم که آیا تحولاتی که در سوریه رخ داده است همانند تحولات سایر کشورهاست و اینکه آیا موضع جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از بازیگران منطقه ای در مورد سوریه موضعی ای دوگانه است یا خیر.
وی افزود: تحولات سوریه وجوه مشترکی با سایر کشورهای منطقه که دچار تحول شده اند دارد از جمله اینکه انباشت نارضایتی ها ناشی از اختناق، فقدان آزادی های سیاسی، فقر، فاصله طبقاتی و وابستگی به رژیم های حاکم به عنوان مجموعه ای از عوامل است که در تحولات سوریه نقش داشته اند.
جنتی با اشاره به اینکه حافظ اسد یک افسر عربی در ارتش سوریه بود، گفت: او گرایش به بعث داشت و با یک کودتا بر سر کار آمد. هر چند سال یکبار انتخابات ریاست جمهوری را تجدید می کرد و مردم در شرایطی که تنها یک کاندیدا وجود داشت به حافظ اسد رای می دادند.
به گفته وی اسد عملا ریاست جمهوری را در سوریه مادام العمر کرد و فرزند خود را به عنوان وارث انتخاب کرد که البته جانش را از دست داد.
سفیر سابق ایران در کویت با اشاره به اینکه بشار اسد نیز یک چشم پزشک بود که در انگلیس تحصیل کرده و تجربه سیاسی نداشت خاطرنشان کرد: حزب بعث پس از حافظ اسد ، بشار اسد را به عنوان رئیس جمهور انتخاب کرد.
وی ادامه داد: مجموعه این مسائل نشان می دهد که همه عواملی که موجب نارضایتی مردم در سایر کشورهای منطقه بود در سوریه نیز وجود داشت. نارضایتی از هیئت حاکمه در سوریه مانند برخی دیگر از کشورها بود و هیچ قراردادی در سوریه منعقد نشده است مگر اینکه یکی از سران رژیم در آن مشارکت داشته باشد.
وی به بازیگران خارجی در سوریه نیز اشاره کرده و گفت: این بازیگران در سوریه منطقه ای ، فرامنطقه ای و بین المللی هستند.
به گفته جنتی در بین بازیگران منطقه ای، ایران نقش عمده ای در سوریه دارد و روابط ایران با حافظ اسد قبل از انقلاب رابطه ای تیره بود چرا که اسد جمع کثیری از مخالفان رژیم شاه را در سوریه جای داده و برای آموزش های نظامی در اردوگاههای فلسطین برایشان شرایطی فراهم کرده بود.
وی افزود: در دو دهه اخیر بعد از انقلاب رابطه خوبی بین ایران و سوریه برقرار بوده و حمایت های بی دریغی که در سایه همکاری ایران و سوریه از مقاومت فلسطین و جریان مقاومت در لبنان وجود داشته موجب خشم و غضب رژیم صهیونیستی شده است.
سفیر سابق ایران در کویت خاطرنشان کرد: آنچه می توان به عنوان مقاومت لبنان از آن یاد کرد مرهون همکاری ایران و سوریه بوده که نهایتا حزب الله در لبنان به جایی می رسد که می تواند ضربه های محکمی به اسرائیل وارد کند. ضربه ای که رژیم صهیونیستی در جنگ 33 روزه خورد مرهون هماهنگی بین ائتلاف ایران، سوریه و نیروهای مقاومت در فلسطین بود.
جنتی به نقش ترکیه نیز اشاره کرد و گفت: دولت اردوغان به دلیل وابستگی با اخوان المسلمین به امید جلب حمایت اکثریت سوریه وارد میدان شد اما این اشتباه اردوغان بود که بعد از جریانات مصر و تونس احساس کرد که بشار اسد رفتنی است و به همین دلیل تمام توان خود را علیه سوریه با همراهی غرب، آمریکا و اربیل بکار گرفت و اکنون نیز یکی از کشورهای علیه رژیم سوریه است و نیروهای مخالف رژیم سوریه را آموزش و کنفرانس دوستان سوریه را در استانبول برگزار می کند.
وی همچنین به نقش عربستان سعودی نیز اشاره کرد و اظهار داشت: عربستان سعودی هیچ گاه ارتباط نزدیکی با دولت سوریه نداشته است و در حوادثی که اتفاق افتاد نیز در طول چند سال اخیر روابط این دو کشور به تیرگی گرایید.
وی افزود: عربستان احساس می کند همبستگی سوریه با ایران موجب نفوذ روزافزون ایران در منطقه و عراق شده و از این بابت در هراس است. از سوی دیگر نیز قدرت یافتن حزب الله در لبنان و تضعیف نیروهای وابسته به عربستان را ناشی از همکاری سوریه با ایران می داند.
سفیر سابق ایران در کویت با اشاره به ترور رفیق حریری و قرار گرفتن سوریه به عنوان متهم ردیف اول در این ترور گفت: یکی از امتیازات بزرگی که عربستان سعودی به سوریه داد تا در ازای آن جدایی ایران و سوریه را باعث شود تبرئه سوریه از ترور رفیق حریری با همکاری اروپا و آمریکا بود و اینکه بلافاصله حزب الله را جایگزین سوریه کردند اما در عین حال سوریه از ایران جدا نشد.
جنتی دولت قطر را نیز جزو کشورهایی دانست که به دلیل داشتن پول نفت و شبکه الجزیره در سوریه نقش ایفا می کنند و اکنون علیه سوریه فعال هستند.
وی ادامه داد: در راس بازیگران فرامنطقه ای در سوریه نیز آمریکا و اتحادیه اروپا بویژه فرانسه و انگلیس نقش داشتند که با حمایت های مالی و تبلیغاتی تحریم ها و سازماندهی نیروها علیه رژیم اسد خواستند او را تحت فشار قرار دهند و البته انگیزه اصلی آنها حمایت از اسرائیل بود.
سفیر سابق ایران در کویت تصریح کرد: رژیم صهیونیستی در ابتدا بدنبال سرنگونی بشار اسد نبود بلکه قصد آنها تضعیف اسد و تحمیل دیدگاههایشان بود که گذشت زمان ثابت کرد که غرب و اسرائیل بدنبال سرنگونی بشار اسد هستند.
جنتی ادامه داد: حال به این سؤال که جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری که طرفدار مستضعفین و محرومان است چگونه از کشوری مانند سوریه که در ایجاد مشکلات با کشورهای دیگر منطقه مشترک است حمایت می کند، می توان پاسخ گفت.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که به بازیگران فرامنطقه ای در سوریه مانند آمریکا ، اسرائیل و غرب نگاه می کنیم که جمع شده اند که نیرویی را که از مقاومت فلسطین و لبنان حمایت می کند سرنگون کنند طبیعی است که در اولویت بندی کشوری مانند ایران، سوریه در انتخاب اول قرار می گیرد.
سفیر سابق ایران در کویت تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران ضمن آنکه خشونت در سوریه را قبول ندارد و تلاش می کند اصلاحات را در این کشور ایجاد کند اما آنچه در سایه از بین رفتن مقاومت لبنان و فلسطین می بیند حمایت از سوریه است و این موضع جمهوری اسلامی یک موضع منطقی در بین انتخابهای پیش روی ایران است.
نظر شما