به گزارش خبرنگار مهر، کارشناس ارشد بیوتکنولوژی چهارشنبه در کارگاه دانش افزایی مبارزه با دوپینگ در مرکز آموزش فنی و حرفه ای شاهرود، گفت: بالا رفتن نیرو و استقامت غیر عادی بدن بر اثر دوپینگ می تواند شرایط حیاتی بدن را تا حد مرگ تهدید کند.
حسن نیکبخت افزود: دوپینگ در ورزش، به استفاده از مواد و داروهایی گفته میشود که نیرو و کارایی انسان را تا حد بالایی افزایش داده و مصرف آنها توسط سازمانهای مجری و ناظر رقابتهای ورزشی ممنوع شده است.
وی تصریح کرد: تاریخ دوپینگ به یونان 2000 سال پیش از میلاد مسیح بر می گردد که ورزشکاران رشته های مختلف از نوعی قارچ سرشار از پروتئین برای انرژی گرفتن استفاده می کردند.
نیکبخت اظهار داشت: ورزشکاران فرانسوی نیز در قرن 19 مخلوطی از برگهای "کوکا" برای رفع خستگی و گرسنگی حاصل از تمرینات دراز مدت را مورد استفاده قرار می دادند.
کارشناس ارشد بیوتکنولوژی افزود: اولین مورد مرگ ناشی از مصرف زیاد داروی "تری میتل" برای دوپینگ توسط یک دوچرخه سوار در سال 1886 رخ داده است.
وی گفت: در جنگ جهانی دوم نیز سربازان و خلبانان آلمانی و برخی کشورهای دیگر از داروهای محرکی چون "آمفتامین" ها برای بروز حالت های تهاجمی و خشونت آمیز و کسب انرژی بیشتر برای مقاصد جنگ طلبانه استفاده کردند.
نیکبخت با بیان اینکه دوپینگ ها را به سه گروه پاردوپینگ، دوپینگ تحریکی و دوپینگ روانی تقسیم می شوند تصریح کرد: تستوسترون، ناندرولون، اتیل استرونول، آمفتامین و کوکائین از جمله این گروه ها هستند.
کارشناس ارشد بیوتکنولوژی اظهار داشت: سرطان کبد، کوتاهی قد، بزرگ شدن پروستات، عقیمی، بروز صفات مردانه در زنان و بر عکس، آکنه، خشکی دهان، ازدیاد فشار خون و ضربان قلب و تشنج از جمله آثار دوپینگ توسط فرد است.
استعداد یابی نامناسب یکی از دلایل دوپینگ در ورزشکاران است
وی با بیان اینکه مصرف مواد و داروهای دوپینگی از طریق خوردن، نوشیدن یا تزریق این نوع داروها است تصریح کرد: استعداد یابی نامناسب، کاهش سن ورزش حرفه ای، تناسب اندام، تب شهرت و در آمد مطلوب از جمله دلایل اصلی استفاده از داروهای انرژی زا توسط ورزشگاران است.
تغذیه صحیح در توسعه کارایی ورزشی پر اهمیت است
کارشناس تغذیه نیز در این کارگاه آموزشی با تاکید بر اهمیت تغذیه در ورزش گفت: بدن انسان برای رشد و بقای بافت های خود از موادی استفاده می کند که از طریق دهان و دستگاه گوارش به آن می رسد به ان عمل در اصطلاح آکادمیک تغذیه می گویند.
مریم مزینانیان افزود: تغذیه نیاز بافت ها برای رشد را برآورده کرده و مواد لازم برای ترمیم و جایگزین کردن بافت های فرسوده را تامین می کند.
وی تصریح کرد: فراهم کردن نیروی لازم برای فعالیت های جسمی- ذهنی و تامین تعادل فیزیولوژی دستگاه های مختلف بدن از دیگر آثار تغذیه سالم است.
مزینانیان اظهار داشت: بدیهی است که هر چه مدت و شدت فعالیت های بدنی ما بیشتر باشد بدن انرژی بیشتری نیاز داشته و این انرژی باید از دریافت کالری های روزانه تامین شود.
کارشناس تغذیه افزود: تغذیه صحیح واصولی در پیشرفت و توسعه کارایی ورزشی بسیار پر اهمیت است و در نقطه مقابل نداشتن برنامه صحیح غذایی به شکل محسوسی از بازدهی ورزشی کم می کند.
وی با بیان اینکه کالری ارزش غذایی یک ماده از نظر تولید انرژی است تصریح کرد: هر شخص با توجه به سن، وزن، جنس و نوع فعالیت خود به میزان معینی کالری در روز احتیاج دارد که با در نظر گرفتن این میزان و شرایط بدنی و هدف فرد برنامة غذایی تنظیم می شود.
مربیان رشته های ورزشی باید با اطلاعات مبارزه با دوپینگ آشنا شوند
سرپرست اداره ورزش و جوان شهرستان شاهرود نیز در این کارگاه آموزشی با مثبت ارزیابی کردن برگزاری دورههای آموزشی نظیر دوره دانشافزایی مبارزه با دوپینگ، اظهار داشت: در این دورهها مربیان با راه کارهای علمی و تخصصی پیشگیری و مبارزه با معضل دوپینگآشنا شده و میتوانند آموختههای خود را به ورزشکاران نیز منتقل کنند.
سید جواد بیطرف افزود: با توجه به اینکه هر روز مواد جدید نیروزا به بازار مصرف میآید، مربیان و ورزشکاران رشتههای مختلف ورزشی باید با اطلاعات مبارزه با دوپینگ آشنا شوند.
وی تصریح کرد: همه ساله از سوی فدراسیون جهانی مبارزه با دوپینگ، لیست جدید مواد ممنوعه نیروزا و راه کارهای عملی مختلف در راستای مبارزه با دوپینگ اعلام میشود، بنابراین مربیان و ورزشکاران ما باید با این اطلاعات آشنا شوند.
نظر شما