حسن هانی زاده، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار مهر درباره پیشنهاد روسیه مبنی بر حضور ایران در کنفرانس سوریه با اشاره به طرح دوم کوفی عنان برای حل بحران سوریه و تشکیل گروهی موسوم به گروه تماس، گفت: این گروه متشکل از 5 کشور عضو شورای امنیت ، آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان است.
وی ادامه داد: پیشنهادی که روس ها مطرح کردند به دلیل تأثیرگذاری ایران در مسائل خاورمیانه است که در حقیقت پیشنهاد شده که ایران نیز در گروه تماس باشد، اما آمریکا، انگلیس و فرانسه با حضور ایران مخالفت کرده اند.
هانی زاده خاطرنشان کرد: نکته مهم در طرح جدید عنان این است که طرح گروه تماس مکمل طرح قبلی کوفی عنان و در برگیرنده خروج بشار اسد از قدرت است.
وی با اشاره به اینکه در طرح جدید کوفی عنان مسئله انتقال قدرت مد نظر قرار گرفته است، بیان کرد: طبیعی است که ایران چه در گروه تماس حضور داشته باشد و یا اینکه عضو این گروه نباشد، با چنین طرحی مخالفت خواهد کرد ، چراکه با اجرای این طرح رهبران گروه های اپوزوسیون قدرت را به دست می گیرند.
این کارشناس خاورمیانه اظهار داشت: این مسئله تأمین کننده منافع جمهوری اسلامی ایران نیست و بشار اسد باید شخصا بتواند قدرت عمل را به دست گیرد و در سال 2014 که دوره ریاست جمهوری بشار اسد به پایان رسید، انتخابات برگزار شده و هرکسی که برنده این انتخابات بود به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود.
وی درباره دلیل مطرح شدن این پیشنهاد در مورد ایران از سوی روسیه گفت: روس ها شدیدا تحت فشار اعراب و اتحادیه عرب هستند و اتحادیه عرب مجموعه ای تشکیل داده است که با روس ها مذاکره کرده و آنها را قانع کردند که با بشار اسد مخالفت کنند.
هانی زاده با اشاره به اظهارات لاوروف که گفته بود مسئله بشار اسد برای ما مهم نیست ، اظهار داشت: مطرح شدن این پیشنهاد نشان می دهد که روس ها نسبت به موضع خود عقب نشینی کرده و از خود نرمش نشان داده اند.
به گفته هانی زاده، روس ها تحت فشارهای منطقه ای موضع خود را نسبت به سوریه تغییر داده اند و تلاش می کنند انتقال قدرت در سوریه نیز مانند اتفاقی که در یمن رخ داد، باشد.
وی تأکید کرد: روس ها می خواهند که ایران در گروه تماس حضور داشته باشد که بشار اسد قدرت را به معاون خود بسپارد . در حقیقت اصرار برای وارد کردن ایران در گروه تماس برای دور زدن بشار اسد و مشروعیت دادن به این پروسه است.
هانی زاده خاطرنشان کرد: سوریه اکنون با یک جبهه قدرتمند و قوی متشکل از آمریکا، قطر و ترکیه روبه روست . البته بشار اسد یک سلسله اصلاحاتی انجام داد، اما عربستان سعودی اهداف استراتژیک در مورد سوریه دارد .
وی تأکید کرد: عربستان به دنبال قطع ارتباط محور تهران، دمشق و بیروت و نهادینه کردن تفکرات وهابی در سوریه است. این امر خطری جدی برای کل منطقه محسوب می شود.
به گفته هانی زاده ، اگر وهابیت در سوریه نهادینه شود، به این وسیله صهیونیست ها به منطقه راه پیدا می کنند . عربستان اکنون پول زیادی را هزینه می کند تا بشار اسد را سرنگون کرده و از این طریق می خواهد راه حضور صهیونیست ها را منطقه فراهم کند .
نظر شما