۲۳ خرداد ۱۳۹۱، ۱۴:۳۲

مهر گزارش می دهد؛

بهره برداری از پروژه های نیمه تمام/ واحدهای خالی مسکن مهر در اردبیل

بهره برداری از پروژه های نیمه تمام/ واحدهای خالی مسکن مهر در اردبیل

اردبیل – خبرگزاری مهر: با وجود ارائه آمارهای قابل توجه از تعداد واحدهای واگذار شده مسکن مهر در استان اردبیل، به دلایل متعدد از جمله افتتاح و بهره برداری ناتمام این واحدها، بسیاری از متقاضیان اردبیلی تا کنون نتوانسته اند مسکن خود را مورد استفاده قرار دهند.

به گزارش خبرنگار مهر، پروژه مسکن مهر که با هدف خانه دار کردن اقشار کم درآمد جامعه از سال 86 در و سراسر کشور و نیز اردبیل آغاز به کار کرد به دلیل بهره برداری زود هنگام از واحدهای در دست ساخت، در موارد زیادی خالی از سکنه مانده و عملا مورد استفاده متقاضیان قرار نمی گیرد.

نمونه بارز افتتاح قبل از اتمام  پروژه های مسکن مهر در سفر اخیر هیئت دولت به اردبیل رخ داد و در حالی که پس از ارائه لیستهای مختلف از پروژه های آماده افتتاح مسکن مهر در سفر اخیر پنج هزار و 900 واحد مسکن مهر به بهره برداری رسید، بررسی اسکان این واحدها نشان می دهد بسیاری از آنها همچنان با گذشت نزدیک به یک سال خالی از سکنه است.

در حالی که مسئولان استان به ارائه آمارهای واحدهای واگذار شده مشغولند بازدید از این واحدها توسط خبرنگار مهر نشان داد بسیاری از واحدهای مسکن مهر اردبیل پس از افتتاح عملا خالی از سکنه بوده و بهره برداری از ساختمانها بدون در نظر گرفتن اتمام کارهای داخلی ساختمان و بهسازی فضای اطراف آن انجام شده است.

مدیر کل مسکن و شهرسازی استان اردبیل در رویکردی متفاوت و در پاسخ به این تناقض آشکار از تغییر لیست افتتاحهای سفر رئیس جمهور در دقایق آخر خبر داد و یادآور شد: این پروژه به دلیل کوتاهی تعاونی مربوطه و آماده نبودن واحدها در آخرین لحظات از لیست افتتاح حذف شد.

اظهارات شهرام  بابا خانی در حالی است که افتتاح واحدهای این پروژه در تمام لیستها، کاتالوگها و بروشورهای تبلیغی افتتاحهای مسکن مهر اردبیل در آن زمان نیز درج شده بود، و بی شک این مسئول واقف است که آماده کردن صدها واحد مسکن مهر طی یک هفته امکان پذیر نیست و تغییر برنامه در دقایق آخر به دلیل کوتاهی تعاونی دلیل قانع کننده ای نیست.

البته باید اذعان داشت که سایر شهرکهای افتتاحی در این تاریخ نیز به دلیل افتتاح زودهنگام، چندین ماه پس از افتتاح تکمیل و واگذار شد. در واقع باید تاکید داشت که بسیاری از واحدهای افتتاحی در سفر اخیر  به اردبیل از واحدهای خود مالکی و شخصی ساز در سطح شهر بودند.

تناقض اظهارات مدیر کل مسکن و شهرسازی استان در حالی آشکار می شود که وزیر راه و شهرسازی در آخرین سفر خود به اردبیل در حاشیه بازدید از پروژهای مسکن مهر نمین در جمع خبرنگاران از افتتاح نیمه تمام این واحدها خبر داد.

به گفته علی نیکزاد چون در آن زمان به خاطر وضعیت بارندگی و شرایط جوی اردبیل عملا انجام آسفالت ریزی محوطه آن واحدها میسر نبود بنابراین به شکل نیمه تمام بهره داری کردیم اما حالا که 2 ماه از سال 91 هم گذشته است و استاندار اردبیل هم نسبت به این موضوع حساس است باید آن واحدها به مردم تحویل داده شود.

وی در مورد زمان واگذاری آن دسته از واحدهای مسکن مهر که همزمان با افتتاح راه اردبیل - سرچم در شش ماه پیش توسط رئیس جمهور در استان بهره برداری شد، یادآور شده بود چیزی که افتتاح می شود یعنی واگذار شده و قاعدتا آن تعداد از واحدها که افتتاح شده باید به مردم تحویل داده شود.

تعداد متقاضیان مسکن مهر در استان اردبیل در ابتدای ابلاغ این طرح در سال 86 به دلیل تبلیغات گسترده و مجذوب کننده آن حدود 115 هزار نفر بود و پس از شروع به کار آن و ورود به فاز عملیاتی با ریزش قابل توجهی مواجه شد و شهروندان به دلایل متفاوت از جمله در محل و کیفیت احداث مسکن مهر و هزینه های دریافتی انصراف دادند.

بطوریکه کل واحدهای مسکن مهر در نظر گرفته شده در استان اردبیل 34 هزار و 604 واحد است که از این تعداد 34 هزارو 266 واحد قرارداد ساخت دارد.
 
از کل پروژه های ساخت 17 هزارو 516 واحد خود مالکی، سه هزارو 876 واحد در قالب تفاهم نامه سه جانبه و 12 هزار و 874 واحد در قالب تعاونی است و در واقع طبق این آمار نزدیک به نیمی از واحدهای مسکن مهر خود مالکی است که بیانگر استقبال ضعیف از این پروژه است.

تعداد قابل توجه متقاضی که از سویی بیانگر نیاز گسترده عموم مردم به داشتن خانه است از سوی مسئولان به شکلهای متفاوتی تعبیر می شود بطوریکه مدیر کل مسکن و شهرسازی استان معتقد است بی توجهی و بی اطلاعی از شرایط مسکن مهر در شروع به کار این طرح حجم بالای متقاضی را به خود جذب کرد.

شهرام باباخانی در گفتگو با مهر در پاسخ به مهمترین دلیل تاخیر پروژه های مسکن مهر در استان اردبیل در اظهاراتی متفاوت و متناقض دلیل این مهم را نه در کوتاهی پیمانکار بلکه در عدم پرداخت هزینه ساخت از سوی ثبت نام کنندگان می داند.
 
وی متذکر شد: یکی از دلایل تاخیر در ساخت و ساز مسکن مهر بی اطلاعی از نحوه پرداخت هزینه ها است و افراد بسیاری گمان می کنند مسکن مهر با ده میلیون ریال پرداخت اولیه آنها را صاحب مسکن خواهد کرد در حالی که واقعیت امر اینگونه نیست.
 
مدیرکل مسکن و شهرسازی استان با اشاره به پروژه رسالت "وصال" و فرهنگیان تصریح کرد: بسیاری از واحدهای مسکن مهر به دلیل این بی توجهی با تاخیر در ساخت و ساز مواجه شده و پیمانکار نتوانسته به موقع پروژه را تحویل دهد.

بابا خانی با تاکید به اینکه در صورت پرداخت هزینه، پیمانکار خواهد توانست ساخت و ساز را پیش ببرد، عنوان کرد: تاخیر در پروژه ها و یا بهره برداری از ساختمانهایی که ضعف جزئی دارند به دلیل کوتاهی مالک در واریز هزینه است.

وی مهمترین دلیل خالی از سکنه ماندن واحدهای مسکن مهر را کنده کاری های متعدد برای آب و گاز و ... دانست و ادامه داد: در حال حاضر حرکتهایی برای تسهیل سکونت انجام شده که می توان به پیگیری ساخت مدرسه، مسجد، فضای سبز و سالن ورزشی اشاره کرد.
 
اراضی مناسب برای ساخت و ساز مسکن مهر نداریم

بابا خانی با قبول انتقادهای وارده از نبود امکانات رفاهی در کنار واحدهای مسکن مهر، افزود: به دلیل حجم انبوه ساخت و ساز در اردبیل دو اراضی اندیشه و شام اسبی بهترین گزینه برای ساخت و ساز مسکن مهر بود و نمی توان در داخل شهر به این وسعت ساخت و ساز داشت.

وی با بیان اینکه 17 هزار واحد از پروژه مسکن مهر نزدیک به مرکز شهر در شهرستانهای مختلف اجرا شده است، تصریح کرد: به دلیل اینکه ارزش تمام شده زمین برای مسکن مهر در شهرستانهای مختلف یکسان است  افراد گرایش به ساخت مسکن در زمینهای مرغوبتر دارند اما محدودیتهای ساخت و ساز موجب می شود اراضی اطراف شهرستانها برای این پروژه در نظر گرفته شود.

بابا خانی افزود: متقضیان از مسکن مهر توقعات غیر منطقی دارند و معتقدند واحدهای مسکن مهر باید امکانات شهرکهایی مانند کارشناسان یا فلسطین را داشته باشد در حالی که این مهم به این سرعت محقق نمی شود.

این اظهارات درحالی است که نه تنها امکانات جامع شهرکهای موجود در استان در اطراف واحدهای مسکن مهر دیده نمی شود بلکه امکانات حداقلی حتی در حد یک سوپر مارکت نیز وجود نداشته و شهروندان برای تامین حداقلهای معیشتی با مشکل مواجه اند.
 
تحویل واحدهای مانده تا پایان سال جاری
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان با اشاره به پیشرفت 70 درصدی ساخت مسکن مهر در این استان تحویل مانده واحدها را به شرط حمایت مالی صاحبان مسکن تا پایان سال جاری ممکن دانست.

باباخانی با اشاره به برخی مشکلات منطقه ای از جمله فصول بارش، گفت: به دلیل بارش طولانی مدت در سال گذشته پنج ماه پروژه ها تعطیل بود و عملا نتوانستیم ساخت و ساز را پیش ببریم.

لازم به ذکر است طبق اظهارات اخیر ریاست جمهوری احداث و بهره برداری از کلیه واحدهای مسکن مهر تا پایان دولت دهم انجام خواهد شد و بر این اساس در حال حاضر تمرکز طرح مسکن مهر در اتمام پروژه ها و اعطای تسهیلات است.

بابا خانی در خصوص ادامه این طرح بعد از دولت دهم گفت: در صورتی که ادامه آن از وزارت راه و شهرسازی ابلاغ شود، ادامه خواهد داشت که تا به امروز در مورد آن صحبتی نشده است.

پس انداز چهار دیواری برای آینده

اما مشکلات حاشیه ای مسکن مهر اردبیل در همین حد خلاصه نشده و اراضی در نظر گرفته شده برای احداث، نبود امکانات رفاهی مناسب، دوری از مرکز شهر، تمرکز و تجمع واحدها در یک منطقه کوچک بدون توجه به بهسازی فرهنگ آپارتمان نشینی و مشکلات پرداخت مابقی اقساط نه تنها سهم قابل توجهی در افزایش آمار صاحب خانه ها نداشته بلکه به نظر می رسد با شیوه های در نظر گرفته شده برای ساخت و ساز کیفیت فدای کمیت شده است.

یکی از شهروندان اردبیلی معتقد است مهمترین مشکل سکونت در واحدهای مسکن مهر آماده نبودن ساختمان و دوری آن از مرکز شهر و نبود حداقلهای رفاهی از جمله آسفالت مناسب است به طوریکه نه تنها فضای شادابی برای زندگی از مجموعه واحدها تداعی نمی شود بلکه متقاضیان را به ادامه زندگی مستاجری تشویق می کند.
 

یاسر نظر زاده به خبرنگار مهر گفت: نبود امکانات رفاهی و خدماتی مناسب باعث شده بسیاری از شهروندانی که درخواست مسکن داده اند از سکونت در آن منصرف شوند.

این شهروند تصریح کرد: پس از احداث مسکن مهر فرد با یک چهار دیواری مواجه است که تا مسافتی طولانی وی رااز حداقلهای زندگی شهری دور کرده است بنابراین بسیاری از افرادی که برای مسکن مهر ثبت نام کرده اند امیدوارند در آینده با احداث مراکز رفاهی این واحدها قابلیت سکونت پیدا کند.
 
نظر زاده ادامه داد: در حال حاضر مسکن مهر به امیدی برای داشتن حداقلی یک خانه و پس اندازی برای آینده شبیه است و در کاربری عملی صاحب خانه را بی جواب می گذارد.
 
گفتنی است در هنگام احداث ساختمانهای مسکونی زمینهای با کاربری مختلف فرهنگی، ورزشی، خدماتی، درمانی و رفاهی در اطراف محدوده ساخت و ساز در نظر گرفته می شود تا استانداردهای زندگی شهری به واسطه آن تامین شود و به نظر می آید این مهم نه تنها در خصوص یکی از مهمترین پروژه های دولت نهم و دهم رعایت نمی شود بلکه ساخت و سازها به ساخت و تحویل چهار دیوار واحدهای مسکونی محدود شده است.

با وجود تلاشهای گسترده درخصوص پیاده سازی به موقع واحدهای پروژه مسکن مهر در مجموع این پروژه نتوانسته است پاسخی به انتظارات متقاضیان مسکن باشد و بیشتر از اینکه آنها را به داشتن سرپناهی امن مطابق با استانداردهای زندگی شهری امیدوار سازد، به پس اندازی برای مواقع بحران مالی خانواده ها تبدیل شده است.
........................
گزارش: ونوس بهنود
کد خبر 1624620

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha