۲۷ خرداد ۱۳۹۱، ۱۱:۲۲

نشست انتخابات و آینده مصر-1

مصر با خلا قانونی مواجه است/ احمد شفیق طراح جنگ جمل بود

مصر با خلا قانونی مواجه است/ احمد شفیق طراح جنگ جمل بود

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: در نشست بررسی "انتخابات و آینده انقلاب مصر" که در خبرگزاری مهر برگزار شد ویژگی های انتخابات ریاست جمهوری مصر و چالش های فراروی این کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست بررسی "انتخابات و آینده انقلاب مصر"  با حضور "اصغر محمدی"، "جعفر قنادباشی"، "مرتضی فتاحی" و "حسن هانی زاده" کارشناسان مسائل شمال آفریقا برگزار شد.

هانی زاده درباره روند برگزاری انتخابات پس از انقلاب 25 ژانویه در مصر اظهار داشت: به نظر می رسد یکسری پیچیدگی هایی در روند دموکراسی سازی و تشکیل دولت در مصر وجود دارد چرا که هنوز قانون اساسی قدیم با تغییرات جزئی ملاک است و قوه قضائیه و پارلمان درباره تشکیل مجلس موسسان با یکدیگر اختلاف دارند به ویژه اینکه شورای عالی قضایی تهدید کرده است با استناد به قانون، انتخابات پارلمانی را ابطال خواهد کرد.

وی با بیان این مطلب افزود: آنچه مسلم است در حال حاضر مصر با یک خلا قانونی مواجه است. به لحاظ قانون اساسی و شورای عالی نظامی باید از ابتدا اجازه می داد همچون تونس مجلس موسسان تشکیل شود اما این اجازه صادر نشد و شورای نظامی بر اساس قانون قدیم عمل کرد.

آینده مصر بسیار پرچالش است و طرف مقابل یعنی طرفداران رژیم حسنی مبارک به کودتا می اندیشند.

 این کارشناس خاطرنشان کرد: مصر در شرایط فعلی نیازمند بازنگری در قانون اساسی و قضایی است چرا که اغلب قضات موجود وابسته به رژیم حسنی مبارک هستند و هر قانونی را بنا به اراده و خواسته شورای عالی نظامی حاکم تغییر می دهند.

وی افزود: لذا به نظر می آید آینده مصر چه قبل و چه پس از انتخابات ریاست جمهوری شاهد تنش های اجتماعی باشد. هدف این است که اگر اخوان المسلمین در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود طرفداران احمد شفیق که قبطی ها و سرمایه داران رژیم سابق هستند تنش هایی را در عرصه سیاسی و اجتماعی به جود بیاورند و این احتمال است که قوه قضائیه حکم ابطال انتخابات را بدهد و برای مدتی حالت فوق العاده در مصر اعلام شود و شورای عالی نظامی برای مدتی قدرت را به طور کامل در اختیار بگیرد.

مرتضی فتاحی دیگر کارشناس شمال آفریقا نیز اظهار داشت: اگر از منظر حقوقی نگاه کنیم قانون اساسی مصر بر سایر ارگان های زیردستی دراین کشور نظارت دارد به طوری که حتی اگر دادگاه ودیوان عالی بخواهد تصمیماتی (همچون انزوای سیاسی احمد شفیق و محرومیت وی از نامزدی در انتخابات) را اتخاذ کند شورای عالی نظامی خواهد توانست بین 2 عرصه قانون مادر و مقررات جاری بازی کند و این بازی به نوعی کمک می کند قضاوت نهایی صادر نشود.

اصغرمحمدی دیگر کارشناس حاضر در این نشست اظهار داشت: حقیقت این است آنچه که درمصر اتفاق می افتد دعوای حقوقی نیست بلکه یک نبرد جدی میان انقلاب و ضد انقلاب است. به نظر من آنچه در مصر رخ داد یک انقلاب تمام عیار است اما این بدین معنی نیست که پیروزی نهایی حاصل شده است.

وی در ادامه گفت: سقوط رژیم حسنی مبارک یک کامیابی بزرگ بود اما نبرد هنوز ادامه دارد و طرف مقابل نیز هنوز بازی را واگذار نکرده است به همین منظور می بینیم احمد شفیق نخست وزیر رژیم حسنی مبارک نامزد انتخابات ریاست جمهوری می شود. شفیق به خوبی می داند شانس وی برای پیروزی در انتخابات اندک است اما مهمترین هدف وی گرفتن مشروعیت است بود به این ترتیب که ثابت کند من حق حیات سیاسی دارم و می توانم یک جریانی را در آینده رهبری کنم.

محمدی در ادامه تصریح کرد: احمد شفیق بیشتر برای آینده برنامه ریزی می کند و موفق هم هست چرا که وی که طراح جنگ جمل (حمله شترسواران رژیم مبارک به معترضین در جریان انقلاب 25 ژانویه) بود توانست در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری 5 میلیون رای کسب کند.

این کارشناس خاطرنشان کرد: پیش بینی من این است که آینده مصر بسیار پرچالش است و طرف مقابل یعنی طرفداران رژیم حسنی مبارک به کودتا می اندیشند."عمر سلیمان"رئیس سازمان اطلاعات رژیم سابق مصر اخیرا درمصاحبه روزنامه الحیات صراحتا اعلام کرد که "محمد المرسی" نامزد اخوان المسلمین در انتخابات ریاست جمهوری پیروز خواهد شد و سپس ناآرامی در کشور رخ خواهد داد و در نهایت ارتش کودتا خواهد کرد.

وی افزود: در این موضوع که عناصر رژیم مبارک به کودتا فکر می کند بحثی در آن نیست اما من فکر می کنم کودتا یک تهدید است چرا که طرف مقابل می داند ارتش مصر قادر به کودتا نیست و این فقط یک تهدید است اما با این حال بسیاری از رهبران انقلاب از این تهدید می هراسند و فکر می کنند باید به طرف مقابل امتیاز دهند.

آنچه که در مصر اتفاق می افتد دعوای حقوقی نیست بلکه یک نبرد جدی میان انقلاب و ضد انقلاب است.

اصغر محمدی اعلام کرد که محمد المرسی با کسب 70 درصد آراء بر رقیب خود احمد شفیق (با30 درصد رای) پیروز خواهد شد. درهر صورت من بر این باورم تحولات مصر به زودی به پایان نخواهد رسید هر چند که پیروزی نهایی را بدون هیچ گونه تردیدی نصیب انقلابیون می دانم به دلیل اینکه موازنه قوا خیلی متفاوت است.

جعفر قنادباشی دیگر کارشناس مسائل شمال آفریقا نیز به ویژگی های انتخابات فعلی مصر پرداخت و گفت: در حال حاضر تمامی سرنوشت انقلاب به انتخابات ربط پیدا کرده است. در انقلاب های کلاسیک جهان رسم بوده اول انقلاب شود بعد انتخابات برگزار شود نه اینکه انقلاب به پیروزی کامل نرسیده است انتخابات برگزار شود.

وی تصریح کرد: لذا مشخص است برگزار کننده انتخابات رژیم سابق است و باید طبق عرف و انتظارات مردم پایان بخش نظام باشد یعنی برگزار کننده انتخابات باید خود به محض روشن شدن نتایج انتخابات پایان حکومتش را اعلام و قدرت را واگذار کند که این گذرگاه سختی برای انتخابات مصر است.

این کارشناس افزود: ویژگی دیگر این است که این انتخابات در کشوری برگزارمی شود که انتخابات در آن نهادینه نشده و مردم و احزاب تمرین دموکراسی نکرده اند و لذا سرنوشت انقلاب در این کشور به کاری که تاکنون انجام نداده اند مرتبط شده است.

ادامه دارد...

کد خبر 1627528

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha