۱۶ اسفند ۱۳۸۳، ۱۴:۱۹

سيروس ناصري، مسئول مذاكرات كارگروه هسته اي ايران و اروپا:

مشكل اروپا، آمريكاست // توقف غني سازي، موضع قطعي اروپاييها نيست // آمريكا هيچ برنامه اي براي بعد از ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت ندارد

مشكل اروپا، آمريكاست // توقف غني سازي، موضع قطعي اروپاييها نيست // آمريكا هيچ برنامه اي براي بعد از ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت ندارد

مسئول مذاكرات كار گروه هسته اي ايران و اروپا گفت: اروپاييها زمان مي خواهند تا آمريكا را از موضع خصمانه عقب بكشند و بيشتر تبليغات مبني بر موضع توقف غني ساي و ارايه پيشنهادات اقتصادي و سياسي، با اين هدف صورت مي گيرد.

به گزارش خبرگزاري مهر، سيروس ناصري در حاشيه كنفرانس بين المللي انرژي هسته اي و توسعه پايدار با اشاره به توافق پاريس مبني بر تشكيل كميته راهبري در اواخر اسفند ماه براي بررسي نتايج مذاكرات گروههاي كاري، گفت: بحث اصلي ما، بحث توليد سوخت است هر چند در كار گروههاي سياسي و اقتصادي بحث پيش رود.

وي با بيان اينكه براي اروپا روشن است كه امكان تفاهم فني وجود دارد، تاكيد كرد: اروپا بايد بتواند امكانات سياسي تفاهم را ايجاد كند.

مسئول كار گروه مذاكرات هسته اي ايران و اروپا افزود: به نظر من، اروپاييها آمادگي براي بحث و رسيدن به راه حل ميانه را دارند و برغم اينكه هنوز روي موضوع اصلي يعني چرخه سوخت به پيشرفت نرسيده ايم اما هنوز زود است كه در اين باره قضاوت كنيم و بايد  منتظر نشست گفت وگوهاي راهبري بمانيم.

وي در پاسخ به اين سوال كه آيا ايران انتظار وقوع معجزه و يك تغييرناگهاني در مواضع اروپا را در اين نشست دارد، گفت: ما انتظار معجزه نداريم اما واقعيت اين است كه هنوز شرايط سياسي براي اروپا مهيا نيست كه جداي از آمريكا بحثي غيراز توقف را مطرح كند ولي با سفر دكتر روحاني و ارائه پيشنهادات ايران و روشن شدن راههاي فني، بايد منتظر بمانيم و ببينيم روند سياسي به سمتي هست كه به نتيجه مطلوب برسيم يا نه.

وي تصريح كرد: كميته راهبري نقطه عطف مذاكرات است.

ناصري در ادامه افزود: نتيجه مذاكرات درهفته هاي آينده در اين كميته طي گزارشي به اطلاع مقامات جمهوري اسلامي خواهد رسيد. نظام در خصوص واكنش به روند مذاكرات تصميم گيري خواهد كرد.

وي در خصوص برخي اخبار مبني بر پيشنهادات اروپا به ايران در كارگروهها از جمله پيوستن به WTO و فروش هواپيما در برابر توقف غني سازي، گفت: كاملا براي اروپايي ها روشن است كه حق غني سازي ايران با امتيازات تجاري و سياسي قابل معامله نيست.

ناصري تصريح كرد: مشكل اروپا، آمريكاست. اروپاييها مي گويند به ما فرصت بدهيد چون در شرايط سخت فعلي با فشار آمريكا نمي توانيم به راه حل جايگزين برسيم و ما در مقابل مي گوييم اگر مي خواهيد گامي به جلو براي دستيابي به تفاهم برداريد، زودتر اينكار را بكنيد چون بر اساس توافقنامه پاريس فرصت تا اواخر مارس است.

وي افزود: توقف غني سازي، موضع قطعي اروپاييها نيست بلكه موضع حداكثري آنان است. همانطور كه موضع حداكثري ما در مذاكرات اين است كه مي خواهيم 10 كارخانه مانند كارخانه سانتريفيوژ نطنز داشته باشيم اما در عين حال فكر مي كنيم كه آمادگي براي موضع مياني درهر دو طرف وجود دارد.

وي در خصوص احتمال ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت و واكنش اروپا به اين اقدام به گستردگي فعاليت ديپلماتيك جمهوري اسلامي ايران براي اعلام مواضع قانوني و حقوق خود در بسياري از كشورهاي جهان اشاره كرد و گفت: آنچه اروپاييها در اين زمينه بايد به آن توجه داشته باشند و توجه دارند اين است كه تازماني كه موضوع در شوراي حكام بررسي مي شود هدايت آن توسط اروپا ممكن است و به محض اينكه موضوع به شوراي امنيت برود، آمريكا در صندلي راننده قرار مي گيرد.

ناصري افزود: آمريكا هيچ برنامه اي براي بعد از ارجاع پرونده به شوراي امنيت ندارد و صرفا به اين دليل از اين موضع سخن مي گويد كه موضع فشار برايش جذاب است.

وي با بيان اينكه ارجاع موضوع به شوراي امنيت بيش از همه، آمريكا را گرفتار مي كند، افزود: بعد از ارجاع به شوراي امنيت شرايط به گونه اي تغيير خواهد كرد كه بار ديگر كشورها خواستار گفت وگو با ايران خواهند شد و تنها نتيجه چنين اقدامي اين خواهد بود كه كارها را به تاخير مي اندازد.

مسئول مذاكرات كار گروه هسته اي ايران و اروپا در پاسخ به اين سوال كه اگر مذاكرات به نتيجه نرسد، برگ برنده دانش هسته اي ايران چيست؟ گفت: آشكار است كه توانمندي توليد سوخت در ايران موجود است و آنچه باقي مانده توسعه اين توانايي است كه با توجه به مصوبات نظام و نياز كشور به برق هسته اي و خودكفايي در اين زمينه حتما صورت خواهد گرفت.

وي افزود: ما به اروپا فرصت داديم تا ببينيم آيا مي توانيم با تفاهم به پيش برويم يا نه، اگر نشد راه خود را با مسئوليت خودمان ادامه خواهيم داد.

ناصري در پاسخ به اين سوال كه آيا در صورت به بن بست رسيدن مذاكرات ايران و اروپا ، اروپا به سمت مواضع آمريكا گرايش خواهد يافت، گفت: براي ما اينكه اروپا بعدا چه خواهد كرد چندان مهم نيست، آنچه براي ما مهم است اين است كه منافع ملي مان در مذاكرات تامين شود و اگر تامين نشد بدون مذاكره تصميمات خود را ادامه مي دهيم.

وي در خصوص امكان ساخت نيروگاه هسته اي توسط ايرانيها گفت: همانطور كه در شرايطي  كه هيچ كس باور نمي كرد كه در تحريم بين المللي، ايران بتواند به تنهايي چرخه توليد سوخت را راه اندازي كند وليكن كارانجام شد، ساخت نيروگاه هسته اي نيز در توان جوانان متخصص ايراني وجود دارد.

ناصري با اشاره به برنامه ايران براي داشتن هفت هزار مگاوات برق هسته در 20سال آينده و مصوبه مجلس مبني بر داشتن 20 هزار مگاوات برق هسته اي در برنامه اي 30 ساله، گفت: با اين اهداف، امكانات توليد سوخت در كشور حتما افزايش خواهد يافت.

وي در خصوص مقرون به صرفه بودن توليد سوخت هسته اي در كشور گفت: سوخت هسته اي مساله اي استراتژيك است و همه كشورها براي باقي ماندن در بازار سوخت، با سوبسيد در اين زمينه سرمايه گذاري مي كنند.

ناصري با اشاره به پايين بودن هزينه توليد سوخت در ايران نسبت به بسياري از كشورها، تصريح كرد: با توجه به نياز و توان ايران، اين سرمايه گذاري قطعا اقتصادي است و توليد آينده نه تنها هزينه ها را جبران خواهد كرد بلكه سود آوري نيز براي كشور خواهد داشت.

وي با اشاره به اينكه پيش بيني ها بيانگر افزايش شديد تمايل بسوي انرژي هسته اي در سالهاي آينده است. براي ما و هيچ كشوري قابل قبول نيست كه علي رغم توانايي توليد، خود را از يك انرژي استراتژيك محروم كنيم.

وي افزود:  ايران همواره تامين كننده انرژي بوده است و اگر قرار باشد انرژي برتر جايگزين شود، ما هم مي خواهيم در بازار باشيم .

ناصري پيشنهاداتي مبني بر توقف چرخه سوخت در كشورهاي در حال توسعه و دارنده اين تكنولوژي و همچنين تعليق چند ساله آن را براي دنيا غيرقابل پذيرش دانست.

وي در بخش ديگري از اين گفت وگو در خصوص حدود آمريكا به مذاكرات ايران و اروپا گفت:  فعلا اين موضوع در دستور كار نيست، هر چند ظاهرا اروپاييها نيازمند همراهي آمريكا هستند.

مسوول كارگروه مذاكرات هسته اي افزود: به هر حال، اين موضوع به خود آمريكا و اروپا مربوط مي شود و ربطي به ما ندارد.

ناصري همچنين درباره مشاركت كشورها براي ساخت فاز بعدي نيروگاه بوشهر در ساير نيروگاهها در كشور، گفت: ايران در حال بررسي و رايزني با كشورها از جمله روسيه در اين رابطه است.

کد خبر 163260

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha