به گزارش خبرنگار مهر، وجود آب در هر منطقه ای عمران و آبادانی آن منطقه را به دنبال خواهد داشت اما برخی اوقات شاهد این هستیم که همین آب به خاطر بی مبالاتی های بشر (ریختن زباله و فاضلاب در رودخانه و...) و گاهی نیز در اثر وقایع طبیعی (سیل و طغیان ناشی از بارش های فصلی) نه تنها باعث آبادانی نیست بلکه به عامل مخرب تبدیل شده و عواقب سنگینی را به دنبال دارد.
" آبشوران" نام رودخانه ای در کرمانشاه است که قدمتی طولانی دارد و روزی سبب عمران و آبادانی در این شهر بوده و ساخت بناهایی تاریخی چون تکیه معاون الملک در کنار رودخانه این واقعیت را به اثبات می رساند.
اما متاسفانه امروز این مایه زندگی و عامل عمران و آبادانی مشکلات فراوانی را برای ساکنین اطراف آن به وجود آورده است.
همچنین با بی توجهی مردم، این رودخانه تبدیل به سطل زباله ای بزرگ با کانال هایی در سرتاسر شهر شده و متاسفانه با وجود اینکه سال هاست این رودخانه دارای چنین وضعیتی است و تبدیل به محلی برای زندگی جانوران موزی و عوامل بیماریزای فراوانی شده، اقدام مؤثر و تمام کننده ای برای ساماندهی آن انجام نشده است.
به هر حال، سال هاست که مردم حاشیه این رودخانه با مشکلاتی چون بوی نامطبوع ناشی از وجود زباله و لاشه جانوران مختلف در آبشوران و عوامل بیماری زا و اتفاقات ناگواری چون سقوط کودکانشان در اثر نداشتن سرپوش مناسب و گاهی نیز نداشتن نرده در برخی از نقاط آن چون محدوده جلیلی (آ شیخ هادی) دست و پنجه نرم می کنند.
عدم تخصیص به موقع اعتبار و وجود معارضین
عمده ترین مشکل بر سر راه اجرای کامل پروژه و 13 ساله شدن آن، عدم تخصیص به موقع اعتبارات و وجود معارضین در امتداد اجرای پروژه است که وجود ساختمان های قدیمی و مخروبه در حاشیه آبشوران باعث به وجود آمدن موانع حقوقی شده است.
رودخانه آبشوران کرمانشاه که از جنوب تا شمال شهر کشیده شده است علاوه بر سرازیر شدن آب های سطحی و تعدادی از سراب ها و چشمه ها به داخل آن، از قدیم الایام فاضلاب های شهری و این روزها بافت فرسوده شهر را در خود جای می دهد.
موضوعی که از لحاظ زیست محیطی و به بار آوردن مشکلات عدیده بهداشتی نگرانی های فراوانی را برای مردم به وجود آورده است و از سال 78 تاکنون مسئولین به فکر ساماندهی این نابسامانی هستند.
پروژه ای که از سال 78 مطالعات آن با کارفرمایی شهرداری شروع شد و اعتبار 300 میلیارد ریالی برآورد اولیه برای آن بود.
مطالعاتی که هدفش جدا کردن فاضلاب از شبه رودخانه آبشوران و هدایت آب های سطحی به یک کانال بتنی و کنترل سیلاب ها و هدایت آنها به رودخانه قره سو بود.
مصوبه سفر مقام معظم رهبری برای ساماندهی آبشوران
طولانی شدن ساماندهی آبشوران به جایی رسید که باعث شد در سفر مقام معظم رهبری به کرمانشاه این موضوع مورد بحث قرار بگیرد و اعتبارات خوبی برای این طرح اختصاص یابد تا یکی دیگر از مشکلات اساسی شهر کرمانشاه با سفر رهبر انقلاب در مسیر برطرف شدن قرار بگیرد.
در مصوبه سفر رهبر انقلاب به کرمانشاه آمده است: صدور مجوز موضوع ماده (215 ) قانون برنامه پنجم توسعه برای طرح ساماندهی رودخانه آبشوران شهر کرمانشاه در اولین جلسه در صورت ارایه مدارک ، مطالعات و مستندات قانونی مورد تائید وزارت نیرو در سال ۱۳۹۰ و بر این اساس پیش بینی اعتبار اجرایی (به میزان 1500 میلیارد ریال) در پیوست شماره یک قانون بودجه سنواتی سالهای 1391 لغایت 1395 به نحوی که طرح در سال 1395 به بهره برداری برسد (در صورت عدم تامین از طریق ظرفیت های قانون بودجه سنواتی و قانون برنامه پنجم توسعه توسط وزارت نیرو ).
تبصره- تملک اراضی اطراف طرح و تأمین 10 درصد از منابع مورد نیاز تا سقف ۵۰۰ میلیارد ریال از طریق شهرداری کرمانشاه خواهد بود.
به هر حال آبشوران یک مشکل اساسی با قدمت فراوان در شهر کرمانشاه است و متاسفانه وجود موانع حقوقی و معارضین حاشیه آن و نبود اعتبار کافی در زمان مقرر، تراکم ساختمان های قدیمی که حتی عبور پیاده از میان آنها دشوار است و ... این طرح را به یک پروژه تاریخی تبدیل کرده است.
نظر شما