۸ تیر ۱۳۹۱، ۱۰:۰۳

معرفی کتاب/

"فلسفه تاریخ ابن خلدون" منتشر شد/ "علم العمران" چیست؟

"فلسفه تاریخ ابن خلدون" منتشر شد/ "علم العمران" چیست؟

در کتاب"فلسفه تاریخ ابن خلدون" هم به چهار اصل یا علتی که ماهیت فرهنگ یا عمران را تشکیل می‏دهند؛ یعنی اجزای گوناگونی مانند فعالیت اقتصادی و بنیادهای مدنی که ماده آن هستند، دولت که صورت آنست و تعصب قومی که علت فاعلی آن را تشکیل می‏دهد و خیر عموم که غایت آن است ‏پرداخته می‏شود.

خبرگزاری مهر-گروه دین و اندیشه: در این کتاب مؤلف، پس از بحث کافی درباره تحصیلات مقدماتی و عالی و حیات اجتماعی و سیاسی و علمی ابن خلدون، عقاید متین و مورد توجه این دانشمند بزرگ را درباره فلسفه تاریخ به ‎طور مفصل تجزیه و تحلیل کرده و نظر او را در زمینه نقش اجتماعی فلسفه و تاریخ در همه جوامع عموماً، و در جامعه اسلامی خصوصاً، تشریح کرده است.

این اثر تحقیقی دارای مطالب و نظریه‎های نوین و ابتکاری است که نگارنده با مراجعه به مدارک و منابع و مآخذ مهم و معتبر فلسفی و علمی و تاریخی و بالاخره نشریات و دایرةالمعارف‎‏ها، در گردآوری و تصنیف آن‏ها سعی و کوشش فراوان به کار برده و همه طبقات، به ویژه پژوهنگان، می‎توانند از مضامین مباحث عمیق و جالب آن بهره‏مند شوند.

این کتاب به پنج فصل تقسیم شده که هریک مجموعه افکار ابن خلدون را از دیدگاه متفاوتی مورد بررسی قرار می‎دهد. چون به عقیده ابن خلدون غرض از مطالعه تاریخ، دور اندیشی در عمل است، اندیشه‎های او را درباره تاریخ، نمی‏توان مجزا از شرایط زمان او، مجزا از اهمیت نتایج اندیشه‏های او راجع به تاریخ، در راهی که او از بین این شقوق انتخاب کرد مورد مطالعه قرار داد. 

هدف فصل اول (خصوصیات تاریخی زمان ابن خلدون و شمه‏ای در ترجمه حال او) این است که روابط متقابل میان تجربه‏ها، اندیشه‎ها و تصمیم‏های او را نمودار می‏سازد. در این فصل نشان خواهد شد که زندگی عملی و افکار علمی ابن خلدون را هنگامی می‏توان کامل‏تر درک کرد که آنها را باهم مطالعه کنیم. 

هدف فصل دوم ( فلسفه و شریعت) این است که نخست مقصود فلسفی ابن خلدون را از نوشتن اثر عمده خود درباره تاریخ به نام"کتاب العبر" نشان می‎دهد و می‎کوشد تا نظر او را درباره مکاتب گوناگونی که پاسخ‎های مختلفی برای مسائل اساسی فلسفه طرح کرده‏اند تجزیه و تحلیل کند و عقیده او را درباره ماهیت فلسفه و ارتباط آن با قوانین شرعی و آسمانی بررسی کند، و نظر او را در زمینه نقش اجتماعی فلسفه و فیلسوف درجامعه اسلامی تشریح کند.

در فصل سوم (از تاریخ تا علم عمران) پس از تشریح گرایش‏های عمده در تاریخ‏نگاری اسلامی نویسنده می‏کوشد تا از راه تجزیه و تحلیل اسلوب و مقصود فصول مقدماتی کتاب العبر، به این پرسش پاسخ دهد که رابطه ابن خلدون درباره تاریخ یا علم جدید فرهنگ او به نام"علم العمران" با سایر علوم چیست؟ لزوم علم جدید فرهنگ به نام علم العمران را ثابت می‏کند و آن را از علوم عملی دیگر متمایز می‏سازد.

در فصل چهارم (علم فرهنگ یا عمران: موضوع و مسائل آن) موضوع این علم جدید و مسائل مربوط به آن مطرح می‏شود تا ساختمان کلی علم مزبور و رابطه بین اجزای آن نمودار شود و زمینه برای بررسی مبانی و اسلوب آن در فصل پنجم(علم عمران: اصول و شیوه آن) آماده گردد. در فصل پنجم کوشش می‏شود تا ماهیت و علل فرهنگ (عمران) از نظر ابن خلدون تجزیه و تحلیل و تشریح شود. این فصل با بررسی مجدد رابطه علم و فرهنگ و تاریخ آغاز می‏شود تا اصول فرهنگ نسبت به هدف فوری آن به عنوان وسیله سودمندی، برای تحقیقات تاریخی روشن‏تر تعریف شود. سپس به چهار اصل یا علتی که ماهیت فرهنگ یا عمران را تشکیل می‏دهند یعنی اجزای گوناگونی مانند فعالیت اقتصادی و بنیادهای مدنی که ماده آن هستند، دولت که صورت آن است و تعصب قومی که علت فاعلی آن را تشکیل می‏دهد و خیر عموم که غایت آن است پرداخته می‏شود.

کتاب"فلسفه تاریخ ابن خلدون"به قلم محسن مهدی و ترجمه مجید مسعودی برای نوبت پنجم از سوی شرکت انتشارات علمی و فرهنگی در سال 90 منتشر شده است.

کد خبر 1636681

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha