به گزارش خبرنگار مهر، احمد خاتمی پنج شنبه شب در اختتامیه نخستین جایزه ادبی شیراز، افزود: شیراز می تواند در ادبیات، فلسفه و حتی رشته های مختلف هنری دارای مکتبی خاص خود باشد.
وی تصریح کرد: برای در نظر گرفتن یک مکتب ادبی دو راه وجود دارد یکی اینکه با تسامح و سهل انگاری همان سبک های ادبی را به مکتب تعبیر کنیم که احساس می کنم در برخی از مقالات اتفاق افتاده، و هم می توان نگاهی علمی به موضوع داشت.
عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با بیان اینکه با برگزیدن راه دوم رسالت بر دوش مقالات علمی و دانشگاهیان است که مکتب ادبی و زمینه های فعالیت در آن را پیدا کنند.
خاتمی افزود: وقتی به سمت مکتب می رویم، جهان بینی و جهان شناسی شاعر و ادیب مطرح است و اینکه آیا هر جهان بینی و جهان شناسی می تواند مکتبی ادبی باشد.
وی با اشاره به اینکه پشت هر اثر ادبی خلق شده به حتم یک اندیشه وجود دارد یادآور شد: در شعر هم اندیشه جایگاه خود را دارد اما مکتب صرفا اندیشه، جهان بینی و جهانشناسی شاعر نیست بلکه باید نوعی هنجارشکنی در متن باشد و این حرف با حرفهای متعارف روزگار شاعر و نویسنده متفاوت باشد.
عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با بیان اینکه شرایط عنوان شده شروط لازم به شمار می رود اما کافی نیست، گفت: شرط دیگر مکتب ادبی این است که از این جهانبینی و جهان شناسی، دیگران هم تبعیت کنند، اگر دیگران تبعیت نکنند، مکتبی اتفاق نیفتاده و ایجاد نشده است.
خاتمی افزود: وجود مکتب خیام را حرفی درست دانست در گذشته و امروز بسیاری از این شیوه تبعیت کرده و می کنند، اگرچه نگرشها متفاوت است اما محدودیت مکانی و زمانی ندارد.
وی با اشاره به جایگاه حافظ و سعدی یادآور شد: اینان از بزرگان شعر و ادب فارسی هستند که هرکدام را می توان صاحب مکتبی دانست.
عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی ادامه داد: آنچه تا امروز مطرح بوده و هست جنبه سبک شناسی دارد نه نهله فکری و مکتب ادبی.
خاتمی تصریح کرد: باید در استخدام اصطلاحات حواسمان جمع باشد، مکتب می تواند سبک را در بر بگیرد، وقتی صحبت از مکتب ادبی می کنیم و به دنبال معرفی آن به جهان هم هستیم، باید لوازم و ابزار را فراهم کنیم، یکی از مهم ترین لوازم تقویت اندیشه است.
وی با بیان اینکه دروس فلسفی در مدارس و دانشگاه ها کمتر ارایه می شود، گفت: امروز بزرگترین آفت در عرصه ادبیات، جدایی دانشجویان از حوزه فلسفه است، در هیچ یک از مقاطع سه گانه تحصیلی در دانشگاه های کشور درسی که با علوم فلسفی مرتبط باشد، نداریم.
عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی افزود: باید احساس نیاز برای برنامه ریزان داخل و خارج از نظام دانشگاهی اتفاق بیفتد و امروز هم فرصتی است تا اندیشه های پنهان را در مکاتب ادبی جاری کنیم، هیچ کس نمی تواند در هیچ مقطعی، مکتبی بیافریند مگر اینکه شرایط را فراهم کند.
نظر شما