دکتر محمد بقایی (ماکان) درمورد دیدگاه سنت گرایان از جمله سید حسین نصر درباره حقانیت دینی که بر این باورند حقانیت یک دین در زمانی قابل طرح است که برای نمونه فرد در یک محیط سنتی زندگی کند و از درک و لمس ادیان دیگر محروم باشد و در مکانی که امکان درک و لمس حقیقت ادیان وجود دارد یا همه ادیان را باید پذیرفت یا اصلا دینی را نپذیرفت" به خبرنگار مهر گفت: پذیرش دین در یک نگاه کلی از آغاز پیدایی چنین اندیشهای در جهان، بستگی به این داشته که پذیرنده آن دین در کدام مکان چشم به هستی گشوده باشد. بنابران میتوان دین را به لحاظ کاربردی برای هر فرد چیزی دانست شبیه زبان، که هر شخصی با توجه به محیطی که در آن متولد میشود و پرورش مییابد به آن زبان، تکلم میکند.
وی ادامه داد: بنابراین بسیاری از کسانی که امروز در تاریخ ادیان مختلف از چهرههای معروف به شمار میآیند چنانچه اگر مولدشان محل دیگری میبود اشتهار را در حوزه دینی دیگری داشتند و طبیعتاً دیدگاهاشان را چه در زمینه سنتگرایی و چه در حوزه نوگرایی در عقاید حاکم بر محیط خود دنبال میکردند. به ندرت میتوان چهرههایی را یافت که از این دایره مستثنی بوده باشند، حتی عارفان بزرگ به خصوص عرفای طراز اول ایران مانند سنایی و عطار و جامی و عراقی و مولانا، گرچه از فرقهگرایی در دین رویگردان بودهاند بطوریکه نمیتوان آنها را به مذهب خاصی منتسب کرد، ولی از حوزه باورهای دینی حاکم بر موطن خویش بیرون نیستند.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه ادامه داد: این نمونه را میتوان در دیگر فرهنگها و سرزمینها نیز به وفور یافت. ولی آنچه که در این میان تاحدی مشمول تسامح و تساهل میشود دیدگاههای عرفانی برآمده از فرهنگ ایرانی است که در پی حقیقت مطلق، از دو طریق ممکن هستند و هیچ راهی را برای نیل به آن، بسته و محدود نمیبیند.
بقایی یادآورشد: بنابراین به نظر میرسد که در همه ادیان یک رگه مشترک وجود دارد که نهایتاً مفهوم کلی آنها را بیان میدارد و آن اعتقاد به وجود حقیقتی متعالی است که فهم آن نه با عقل که با قلب ممکن میشود و همین عامل است که مایه پیوند جامعه بشری به یکدیگر میشود.
وی درمورد تفاوت آرای سنتگرایان با پلورالیستها دراین خصوص (رگه مشترک حقیقت متعالی ادیان) گفت: سنتگرایان چنانکه ازاین اصطلاح پیداست به ریشههای عقاید و باورها توجه دارند و جهان بینی آنان مبتنی بر ارزشهای تثبیت شده است، حال آنکه کثرتگرایان یا اصطلاحاً پلورالیستها به هرنوع گرایشی که دستیابی به مقصود را میسر سازد متوسل میشوند که سنتگرایی هم میتواند بخشی از این دیدگاه تلقی شود. از این روست که کثرتگرایان را میتوان به تعبیری در زمره نوگرایان و نواندیشان قرارداد که به خلاف سنتگرایان، از تساهل و تسامح رویگردان نیستند.
نظر شما