به گزارش خبرنگار مهر، این روزها در اکثر کشورهای پیشرفته متخصصان از کشورهای جهان سوم یا در حال توسعه وارد شده و تمایل دولتمردان آنان تربیت مدیران توانمند و هنرمند است.
فراگیری و بکارگیری اصول مدیریت منابع انسانی و مالی ارگان ها و سازمان ها در تمام کشورهای توسعه یافته به یکی از حساس ترین دغدغه دولتمردانشان تبدیل شده است، دغدغه ای که این روزها در کشورهایی همچون ژاپن، آمریکا، کشورهای اروپایی و سایر جوامع توسعه یافته از رویا به واقعیت مبدل شده و آنان با آموزش این اصول باعث توسعه کشورشان شده اند.
اما در اکثر نقاط کشورمان و حتی پایتخت ایران و شهرستان های استان تهران ضرورت بکارگیری اصول مدیریتی نه تنها جدی گرفته نشده است و بسیاری از مدیران در رشته ای غیر مرتبط با تحصیلات و آموخته های خود مشغول به کار هستند بلکه همین مسئولان و مدیران نیز حاضر نمی شوند در جهت ارتقای سطح دانش خود به صورت جدی وارد عمل شوند.
به جرات می توان گفت مدیری که بر اصول مدیریت منابع انسانی و هنر مدیریت تسلط نداشته باشد نمی تواند آن طور که باید از توان نیروها و منابع خود در جهت رسیدن به اهداف سازمانی و گذر از بحران های احتمالی در سازمان مربوطه خود اقدام کند و در خوشبینانه ترین حالت تنها از زوال سازمان می توان جلوگیری کرده و سازمانی راکد را تحویل مدیران آتی می دهد.
مدیری که منابع خود از جمله نیروی انسانی، مواد، تجهیزات و ماشین آلات و میزان درآمدها و هزینه کرد سازمان خود را به درستی نشناسد به طور حتم نمی تواند در جهت اهداف سازمان با قدرت عمل کند البته گاهی اهداف سازمانهای موجود به دلیل گرفتاری با حواشی و روزمرگی ها از یاد مدیران و پرسنل رفته یا با اهداف ثانوی و غیرضرور سازمان اشتباه گرفته می شود.
مدیریت در جوامع کنونی یک هنر است
در دنیای امروز که بسیاری از شرایط تغییر کرده و حتی رفتارهای نیروی انسانی نیز همانند گذشته نیست و تا انسانها از موضوعی رضایت کامل نداشته باشد یا متقاعد نشوند به ندرت تن به انجام آن می دهند، مدیریت دیگر تنها یه شغل یا رتبه سازمانی محسوب نمی شود بلکه مدیریت تبدیل به یک هنر شده است هنری که از مجموعه ای تخصص ها شکل می گیرد.
یک مدیر توانمند باید اصول مذاکره، روانشناسی، اصول تصمیم گیری در مواقع بحران، قدرت انجام کار گروهی، ایفای نقش تسهیل گری و ... را به خوبی دانسته و با تلفیق این توانمندی ها به اداره صحیح حوزه تحت پوشش خود بپردازد.
اما سئوال اساسی این است که آیا تمام یا حداقل، اکثر مدیران ما در ارگان ها و سازمان های مختلف دولتی و خصوصی این توانمندی ها را دارند؟ و چرا برای ارتقا سطح توانمندی و دانش خود در سطح مدیریت وارد عمل نشده و با حضور در مراکز تحصیلی عالی یا برگزاری دوره های مدیریتی برای خود و مدیران زیرمجموعه خود در این جهت حرکت نمی کنند؟
بیشتر وقت مدیران سازمان ها در کشور ما صرف حضور در جلسات یا نشست ها و گاها همایش هایی می شود که به ندرت دستاوردی عملی برای اداره امور سازمانشان دارد یا دردی را از درد ارباب رجوعان و پرسنل خود برطرف می کنند.
واقعا چه زمانی وقت آن فرا می رسد که روزمرگی ها و سطحی نگری مدیران و لابی های پشت پرده مدیران جای خود را به مدیریت صحیح منابع انسانی و مالی سازمانها بدهد و در آن زمان میزان بهره بری سازمان ها افزایش یافته و نفع مالی، روانی و اجتماعی این کار نصیب تمام مردم کشورمان شود.
در حال حاضر تعداد متخصصان کشورمان در رشته های صنعتی، خدماتی و کشاورزی کم نیست اما تا کنون از میزان توانایی این افراد با استفاده از اصول هنر مدیریت توانسته ایم به نحو احسن استفاده کنیم؟!
مدیرانی که به دانش قبلی اکتفا کنند، تاریخ انقضای مدیریتشان فرامی رسد
یکی از مدرسین اصول مدیریت منابع انسانی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص ضرورت حضور مدیران سازمان های مختلف در کارگاه های آموزشی اظهار داشت: مدیرانی که تمام وقت خود را در جلسات مختلف شرکت می کنند و تنها به اطلاعات قبلی خود اکتفا می کنند به زودی تاریخ انقضای دانش آنان فرا می رسد و توان بهره مندی از دانش کارشناسان خود را از دست می دهند.
دکتر ابوالفضل وطن پرست ادامه داد: مدیری که نتواند سطح دانش خود را هر روز افزایش دهد به سرعت از میدان مذاکره با کارشناسان خود خارج می شوند این روند می تواند بر رخنه کردن تنبلی و کم کاری پرسنل را فراهم کند.
وی با توجه به اهمیت وقت برای مدیران و عدم زمان کافی آنان برای گذران دوره های طولانی مدت مدیریت، ادامه داد: اگر مدیران خود و سایر مدیران زیرمجموعه خود را در سال دو تا سه بار مجبور به حضور در مراکز علمی و گذراندن دوره های کوتاه مدت اصول مدیریت منابع انسانی و مالی کرده و سپس این دوره ها را برای کارشناسان و سایر پرسنل نیز برگزار کنند علاوه بر آشنایی با آخرین متدهای مدیریتی دنیا می توانند بحث ضرورت ارتقای سطح دانش را برای خود و سایرین تدوین کنند.
این مدرس بیان کرد: مدیران کشورمان در گام اول به سختی تغییر و انجام کار جدیدی را قبول می کنند اما به طور حتم اگر در این مسیر قرار بگیرند دیگر حاضر نیستند از کسب دانش های جدید دست بکشند.
وی تاکید کرد: البته روش های تدریس نیز دیگر همانند گذشته نیست و باید متدهای آموزشهای جدید در کشور رواج یابد تا افراد دیگر ترس از حضور در کلاس های خشک و یکنواخت را نداشته باشند.
میزان درک مدیران باید از وظایف محوله افزایش یابد
فرماندار قدس نیز در خصوص اهمیت سطح ارتقا دانش مدیران اظهار داشت: هرچه میزان درک مدیران از وظایف محوله به آنان و انتظارات سازمانی بیشتر باشد و دانش آنان در گزینش نیروهای متخصص، بکارگیری نیروها در پست هایی مطابق با توانایی و علاقمندی آنان، نحوه برخورد با کارکنان و ... بیشتر باشد به همان میزان نیز رضایت ارباب رجوعان نیز از نحوه عملکرد آنان بیشتر خواهد بود.
جهانبخشی ادامه داد: روزی که مدیران خود را در زمینه علمی غنی دانسته و دیگر تمایلی به کسب دانش جدید نداشته باشد آن روز باید به توقف سازمانی آن مدیر مطمئن شد زیرا دنیای کنونی و پیچیگی های خاص مدیریتی آن دانش وعلم جدید را می طلبد.
گزارش از سیما حریان
نظر شما