همانطور که انتظار می رفت، کوفی عنان نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه به سبب کارشکنی های مستمر غربی ها در برابر انجام ماموریتش استعفا کرد.
عنان که پنجشنبه دوازدهم مرداد از مسئولیت خود کناره گیری کرد، به صراحت به مانع تراشی برخی اعضای شورای امنیت در برابر تلاشهای خود برای حل مسالمت آمیز بحران سوریه اشاره کرد.
استعفای عنان با خوشحالی محور ضد سوری و نارضایتی کشورهای روسیه، چین و سوریه روبرو شده است، سوریه تاکید کرده است همواره به طرح عنان پایبند بوده، اما محور ضد سوری با حمایتهای گسترده از گروههای مسلح در برابر تلاشهای وی کارشکنی کرده و سبب ادامه خشونتها در سوریه شده است.
استعفای عنان و بن بست سیاسی بحران سوریه
" حسن هانی زاده" کارشناس مسائل بین الملل درباره دلایل استعفای عنان به مهر می گوید : کوفی عنان فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد به سوریه اخیرا از دبیر کل سازمان ملل خواست تا ماموریت وی را برای حل بحران سوریه تمدید نکند.
تشدید اختلافات میان کوفی عنان فرستاده دبیر کل سازمان ملل به سوریه و آمریکا به بروز شکاف شدید میان بازیگران عرصه بحران سوریه منجر شد.
کوفی عنان که تلاش کرده بود بحران سوریه را از رهگذر برگذاری گفتمان میان اپوزیسیون غیرمسلح و دولت سوریه حل کند با کارشکنی غرب، ترکیه، عربستان و قطر روبرو شد.
به گفته هانی زاده، طرح 6 ماده ای کوفی عنان می توانست به برون رفت سوریه از بحران فعلی کمک کند، اما آمریکا ، قطر،عربستان و ترکیه ،گروه های تروریستی را به اعمال خشونت تشویق کردند.
بروز شکاف در دیدگاه رهبران اپوزیسیون داخلی و خارجی، بحران سوریه را پیچیده تر کرد، زیرا رهبران اپوزیسیون غیر مسلح داخلی موافقت خود را با طرح 6 ماده ای کوفی عنان اعلام کرده بودند.
بنابراین استعفای کوفی عنان در شرایطی صورت گرفت که آمریکا و متحدانش تمام راه حل های سیاسی را در مورد سوریه با بن بست روبرو کرده اند.
از سوی دیگر پیش از این ژنرال رابرت مود رئیس تیم ناظران سازمان ملل به دلیل اعتراض نسبت به کشتار مردم مناطق الحوله ، حی البیاض و حی الزهراء"س" شهر حمص توسط گروه های تروریستی سلفی از سمت خود استعفا کرده بود.
هانی زاده ابراز عقیده می کند : با استعفای این دو مقام سیاسی و نظامی بین المللی،اوضاع داخلی وخارجی سوریه وارد مرحله پیچیده تری شد و پیش بینی می شود بحران سوریه تنها از رهگذر نظامی حل خواهد شد.
با توجه به اینکه شهر حلب به عنوان نقطه پایان درگیری های داخلی سوریه تلقی می شود، بنابراین آزاد سازی این شهرازاشغال گروه های تروریستی به برون رفت سوریه از بحران فعلی کمک خواهد کرد.
اگر نیروهای دولتی سوریه بتوانند تا پایان ماه مبارک رمضان، شهر حلب را از اشغال گروه های تروریستی کاملا پاکسازی کنند ، دولت بشار اسد خواهد توانست ابتکارعمل میدانی وسیاسی را در دست بگیرد.
به همین دلیل آمریکا و دیگر کشورهای غربی، ترکیه ، عربستان و قطر تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا نقاط مرزی " اعزاز" و" باب الهوی " که حلب را به نقطه صفر مرزی ترکیه ارتباط می دهند، در اختیار گروه های تروریستی باقی بماند.
ارسال سلاح های سنگین مانند موشکهای زمین به هوا و تانک و نفربر از سوی ترکیه به گروه های تروریستی نشان می دهد که ترکیه در شرایط فعلی به نیابت از ناتو عمل می کند.
به گفته هانی زاده، بنابراین شرایط فعلی سوریه وحل بحران این کشور تنها با دخالت کامل ارتش و نیروهای مسلح برای آزاد سازی شهر حلب امکان پذیرخواهد بود واگر شهر حلب در آینده نزدیک آزاد نشود، گروه های تروریستی به تدریج به سمت دمشق متوجه خواهند شد.
نظر شما