به گزارش خبرگزاری مهر، « بنیاد اندیشه اسلامی» در ادامه تلاش برای عمل به رسالت مطبوعاتی و فرهنگی خود نشریه جدید «ایران امروز» را به خانواده مجلات خود اضافه کرد. با توجه به چاپ نخستین شماره این ماهنامه در نشستی با «دکتر مهدی گلجان» مدیرعامل بنیاد اندیشه اسلامی و مدیرمسئول نشریات این مجموعه، در خصوص ضرورتهای چاپ چنین مجلهای و اهدافی که بنیاد اندیشه از انتشار این ماهنامه دنبال میکند، گفتگویی کردهایم که در پی می آید:
دکتر گلجان در مورد اینکه چه طور شد بنیاد اندیشه به فکر انتشار مجله فارسی زبان «ایران امروز» افتاد؟ به خبرنگار مهر گفت: واقعیت این است که امروز قدرت نرم، هم صحنه اصلی و ابزار اصلیِ تعامل سازنده و هم مجالی برای رویارویی فرهنگها و تمدنها است.
وی افزود: البته من مثل هانتینگون نمیخواهم بگویم که فرهنگها و تمدنها فقط یک راه پیش رو دارند و آن برخورد و رویارویی است. برای من بسیار مطلوبتر است که تمدنها همزیستی مسالمتآمیز و تعامل سازنده و بده و بستان داشته باشند؛ اما متاسفانه چه بخواهیم و چه نخواهیم امروز کسانی که صحنه بینالملل را رقم میزنند بر مبنای دکترین هانتیگتون مبتنی بر «برخورد تمدنها» ساحت بینالملل را صحنهآرایی کردهاند.
گلجان تأکید کرد: ما در این صحنه واقع شدهایم و جنگ نرم بر ما تحمیل شده است. حتی تصویری که رسانههای غربی از ایران و ایرانی نمایش میدهند، بسیار تند و خشن است. سال گذشته که در جشنواره کتاب مسکو حضور داشتم، فرصتی دست داد تا سری به خانه تولستوی بزنم. مسئول موزه و خانه تولستوی در ابتدای ورود از من پرسید شما از کدام کشور آمدهاید؟ وقتی گفتم ایران؛ گفت مگر در ایران میشود زندگی کرد؟ من در پاسخ گفتم مگر شما در روسیه و مسکو زندگی نمیکنید، ما هم به خوبی در ایران زندگی میکنیم.
وی افزود: همانطور که میبینید فضای جهانی تا این حد نسبت به ایران مسموم شده است. بنابراین به منظور گفتگو با تمدنها و فرهنگها و مقابله با چنین فضایی، در وهله اول بایستی موضع خودمان را در این صحنه از پیش طراحی شده، مشخص کنیم. بهترین و کمهزینهترین ابزار جنگ نرم برای ما که حرفهای زیادی برای گفتن داریم قلم، کاغذ و حضور در صحنه مطبوعات و فضای سایبر است.
مدیرعامل بنیاد اندیشه اسلامی در مورد تفاوت مجله « ایران امروز» با «Iran Today» که سال گذشته توسط این بنیاد منتشر شد، نیز گفت: ما پیش از این نشریه «ایران امروز» را به زبان انگلیسی منتشر کردیم که این مجله اکنون به ایستگاه یازدهم رسیده است. از نظر اهداف و سیاستها تفاوتی میان این مجله با Iran Today وجود ندارد، بلکه بحث تفاوت در نوع مخاطب و نحوه اطلاعرسانی است.
وی افزود: بنیاد اندیشه اسلامی یک برنامهریزی بلندمدت برای مجله «ایران امروز» انجام داده است. فاز اول این برنامه انتشار مجله «ایران امروز» به زبان انگلیسی بود. در فاز دوم که اکنون شاهد آن هستید، این مجله به زبان فارسی منتشر شده است. در ادامه قصد داریم مجله «ایران امروز» را به زبانهای دیگر نیز منتشر کنیم.
گلجان تصریح کرد: مشابه این برنامهریزی برای نشریه «بیداری اسلامی» که به تازگی نخستین نسخه فارسی زبان آن منتشر شده، نیز وجود دارد. ما در این دو نشریه به دنبال پرداختن به چند گفتمان مهم جمهوری اسلامی هستیم؛ گفتمان انقلاب اسلامی، گفتمان اندیشههای امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، گفتمان ایران امروز و گفتمان بیداری اسلامی. تقویت گفتمان بیداری اسلامی و تبدیل آن به یک گفتمان مسلط یکی از مهمترین و در عین حال سختترین وظایفی است که باید به آن بپردازیم.
وی در مورد اینکه مهمترین اهداف بنیاد اندیشه برای این نشریه چیست؟ گفت: در حال حاضر گفتمان عمده و مسلط دنیای غرب گفتمان جهانی سازی است. غربیها در تلاش هستند این گفتمان را به گفتمان مسلط جهان اسلام و به ویژه ایران اسلامی که کشوری با تاریخ و تمدن چند هزار ساله است، تبدیل کنند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی یک گفتمان جدید به معنای واقعی شکل گرفت. این گفتمان همان گفتمان اسلام ناب بود. این گفتمان برای کسانی که به دنبال استقلال، تعالی معنوی و رفاه اجتماعی بودند، بسیار جذابیت داشت.
وی افزود: اکنون ادامه این گفتمان را در بیداری اسلامی میبینیم. گفتمانی که میرود به گفتمان مسلط جهان اسلام تبدیل شود و به همین دلیل رسانههای غربی و حامی صهیونیستها با همه قوا مقابل آن ایستادهاند. طبیعی است که این گفتمان از جبهههای متعددی مورد هجمه قرار گیرد. نخستین دشمن این گفتمان، جهانیسازی یعنی گفتمان مسلط غرب است. نمود این دشمنی را در جنگ رسانهای عظیمی که علیه ایران راه انداختهاند میبینید.
مدیرعامل بنیاد اندیشه اسلامی ادامه داد: در «ایران امروز» تلاش میکنیم به مصاف این جنگ نرم رفته و با اطلاعرسانی مناسب، چهره واقعی ایران را معرفی کنیم. در این مجله ما میکوشیم هم تبلیغات منفی را خنثی کنیم و هم ایران اسلامی را آنگونه که هست معرفی نماییم. همچنین ایران امروز درصدد است به نسل جوان امید و آرزوهای واقعی و مثبت بدهد و هویت اصیل اسلامی و ایرانی را تقویت کند. این مجله تلاش میکند جوان ایرانی را به این باور و یقین برساند که در 3 دهه گذشته به بیراهه نرفته و در مسیر ترقی ایران گام برداشته است
گلجان در مورد اینکه «ایران امروز» از نظر شما چه شکل و شمایلی دارد؟ گفت: تصویری که رسانههای غربی و صهیونیستی از ایران نمایش میدهند، ایرانی منزوی، پر از ترس، استرس، اضطراب، خمور و خموش، آکنده از هرج و مرج و سراسر سیاهی است. نمیخواهم بگویم ایران همه خیر است و فقط نکات مثبت دارد؛ ولی دستکم ایران امروز آنی نیست که رسانههای غربی نمایش میدهند.
وی افزود: ایران امروز در بسیاری از زمینهها پیشرفت کرده و به شکوفایی رسیده است. شما ببینید ما در المپیک لندن که بزرگترین رویداد ورزشی جهان است در رشته کشتی فرنگی پس از 40 سال به مدال دست یافتیم آن هم مدال طلا. یک مثال ملموس و دم دستی زدم تا بگویم اگر ایران همانی است که رسانههای غربی میگویند، پس این موفقیتها و دستاوردها چگونه به دست آمده است؟
مدیرعامل بنیاد اندیشه اسلامی در مورد گفتمان «ایران امروز» هم تصریح کرد: گفتمان «ایران امروز» یعنی معرفی ایران امروز با همه ویژگیهای آن. به نظرم در صحنه جنگ نرم تا امروز آن چنان که باید و شاید عمل نکردهایم. ما بایستی در صحنه جنگ نرم به زبان خود دشمن صحبت کنیم. بایستی مخاطبشناسی کنیم، ذائقه مخاطب را خوب بشناسیم و با سلیقه او صحبت نماییم. دشمنانِ گفتمان امام خمینی(ره) در جنگ سختافزاری با انقلاب شکست مفتضحانهای را متحمل شدند، اما دست برنداشتند.
وی افزود: دشمنان انقلاب به خوبی پی بردهاند که گفتمان مقام معظم رهبری ادامه گفتمان امام است. بنابراین با تغییر شرایط در صحنه بینالمللی این بار با حربه جنگ نرم به مقابله با انقلاب برخاستهاند. مقام معظم رهبری این مساله را بارها گوشزد کردهاند که بایستی خود را به سلاح جنگ نرم مسلح کنیم.
گلجان تأکید کرد: مجله «Iran Today» تلاشی است برای آشنایی مخاطب انگلیسی زبان با ایران امروز آن هم در آیینه آمار و ارقام و و دلایل انکارناپذیر. مطالب متناسب با ذایقه مخاطب جهانی از طریق این مجله در اختیار خوانندگان قرار میگیرد؛ اما «ایران امروز» بیشتر مخاطب داخلی و البته فارسیزبانان تاجیک و افغان را که اتفاقا کم تعداد هم نیستند، هدف قرار داده است. ما باید بپذیریم که در داخل هم نیازمند معرفی دستاوردهای ایران اسلامی هستیم و بسیاری از مردم ما از پیشرفتهای شگرف ایران به ویژه در زمینههای علمی باخبر نیستند. «ایران امروز» پاسخی به این نیاز داخلی است.
مدیرعامل بنیاد اندیشه اسلامی در مورد عناوین و موضوعاتی که قصد دارند در این ماهنامه به آنها بپردازند، یادآورشد: میدانید که در هیاهوی تبلیغات سیاسی علیه ایران، دستاوردهای بزرگ ایران اسلامی به عمد یا به خاطر سنگینی این هجمه به باد فراموشی سپرده میشود. ما در «ایران امروز» به دور از تبلیغات سیاسی، ایران اسلامی را آنگونه که آمار و ارقام نشان میدهد، معرفی میکنیم و تعامل ایران با جهان را در حوزههای نرم بازگو میکنیم. ایران در زمینههای علمی، اقتصادی، روابط بینالملل، ورزشی، هنری و... دستاوردهای قابل توجهی دارد که متاسفانه همانطور که اشاره کردم چندان مورد عنایت قرار نمیگیرد.
وی افزود: ناگفته نماند که بیشتر نشریات بنیاد اقشار دانشگاهی، روشنفکران و حتی سیاستمداران را هدف قرار دادهاند؛ اما در «ایران امروز» مانند مجله «بیداری اسلامی» به زبان فارسی، دایره مخاطبان را گستردهتر میدانیم. مطالب این ماهنامه به گونهای طراحی شده که همه اقشار اهل مطالعه و به ویژه ایراندوستان را پوشش میدهد. همچنین با توجه به اینکه حجم مطالب این مجله دو برابر دیگر نشریات بنیاد اندیشه است، دست ما برای پرداختن به موضوعات مختلف بازتر بوده و همین مساله میتواند دامنه مخاطبان این نشریه را افزایش دهد. ضمنا رایزنان فرهنگی میتوانند به دلخواه خود و با توجه به شرایط کشوری که در آن مشغول فعالیت هستند، مطالب را انتخاب کرده و به زبان کشور میزبان ترجمه کنند.
مدیرمسئول نشریات «بنیاد اندیشه اسلامی» در مورد اینکه در مورد چنین مجلاتی همیشه این نگرانی وجود دارد که جریانهای سیاسی بر روند کار نشریه تاثیر گذاشته و مانع از تحقق اهداف آن شود؛ برای حل این مشکل چارهای اندیشیدهاید؟ گفت: ما قصد دفاع از هیچ جریان سیاسی را نداریم. ما ایران را آنگونه که هست معرفی میکنیم و قضاوت را به عهده خوانندگان میگذاریم.
وی یادآور شد: وظیفه اصلی «ایران امروز» معرفی ایران اسلامی است. هنگامی که ما چهره واقعی ایران اسلامی را معرفی کنیم در واقع تمامی جریاناتی که به گفتمان امام خمینی و مقام معظم رهبری متعهد هستند را نیز معرفی کردهایم. پس نیازی نیست که خود را طرفدار یا مخالف این جریان یا آن جریان سیاسی قرار دهیم.
گلجان در پایان تأکید کرد: در چنین شرایطی جریانات سیاسی نیز تلاش نخواهند کرد این نشریه را به بلندگوی خود تبدیل کنند، چون ماهیت این ماهنامه اجازه چنین کاری را نخواهد داد. اتفاقا آیتالله خامنهای در دیدارهایی که طی 3 روز گذشته با شاعران و نخبگان و اهالی دانشگاه داشتند بر این نکته تاکید کردند که از بازیهای سیاسی باید پرهیز کرد؛ اما این به معنای بی تفاوتی به اوضاع کشور نیست. ما نیز بی آنکه اسیر بازیها و دعواهای سیاسی شویم، با توجه به دغدغههای اسلامی و ملی خود، «ایران امروز» را پیش خواهیم برد.
نظر شما