به گزارش خبرگزاری مهر، محمد حمزه زاده معاون هنری حوزه هری در پی اتفاقاتی که این روزها در سینمای ایران در جریان است یادداشتی در اختیار خبرگزاری ها قرار داده است. متن این یادداشت به شرح زیر است:
شرایط این روزهای سینمای ایران در حوزه اکران، و نحوه سلوکی که مسؤولین سینما و فعالان سینمای کشور با این شرایط دارند، مسائلی مهم و عبرت آموزدارد که توجه به آن ها حاوی نکات و درس هایی برای همه ماست. موضوع از این قرار است که در جشنواره سی ام فجر، فیلم هایی به نمایش درآمد که در بین تعدادی از آن ها خط مشترکی از مضامین با ظاهر نقد اجتماعی و روابط خانوادگی، اما با سوژه خیانت زن به شوهر یا شوهر به زن یا اشاره های صریح به روابط بی پرده زن و مرد و یا زیر سوال بردن دستاوردهای انقلاب اسلامی وجود داشت.
تعداد این فیلم ها و تنوع آن ها به اندازه ای بود که نظر همه کارشناسان و منتقدان و صاحبنظران را جلب کرد. طوری که بخشی از آن ها به فیلم های خیانتی سینمای ایران مشهور شد و حتی رییس سازمان سینمایی کشور اعلام کرد که این گونه فیلم ها را صرفا با اعمال محدودیت سنی مخاطبان اکران خواهد کرد.
در کنار همه اظهار نگرانی ها و دغدغه های کارشناسان و مسوولین و مردم جامعه، حوزه هنری که همزمان با جشنواره، پروژه تحقیقی وسیعی را با موضوع بررسی جامع فیلم های جشنواره اجرا کرده بود، نگرانی خودش را نشان داد و صریحا اعلام کرد که در جهت حراست از ارزش های خانوادگی و دینی و ملی و نیز مراقبت از شان واقعی سینمای نجیب ایران، از نمایش این گونه فیلم ها در سینماهای متعلق به حوزه هنری جلوگیری خواهد کرد.
فعالان سینمای کشور از این موضع گیری استقبال کردند و خواهان اجرای این تصمیم شدند. اما این حرف ها به مذاق مسوولین سینمای کشور خوش نیامد. چرا که فیلم های تولید شده را در کارنامه خود می دیدند و پاسخی مناسب برای سوالات مطرح شده دراین باره نداشتند.
واقعیت هم این است که در سینمای ایران که هیچ فیلمی بدون مجوز ارشاد ساخته نمی شود، فیلم هایی تولید شده بود که با منویات اصلی و اصول ثابت فرهنگی نظام جمهوری اسلامی مباینت صریح داشت و این همه انحراف از اهداف و وظایف اصلی ارشاد، تعجب آور و غیر قابل گذشت بود.
اما تعجب آور تر این شد که وزارت ارشاد به جای توجه به رفع مسائل و جلوگیری از وارد شدن خسارات بیشتر به پیکره نجیب سینما، در هیات مدافع فیلم های تولید شده ظاهر شد و همه امکانات خود را به کار گرفت تا این تصمیم حوزه را تا حد ممکن بی اثر کرده و به زعم خودش، حوزه هنری را تنبیه کند.
برای این کار، شورای موسوم به صنفی نمایش را که روسای آن عمدتا ازتهیه کنندگان صاحب فیلم های توقیف شده بودند، جلو انداخت و دست این شورارا برای هر اقدامی علیه حوزه باز گذاشت. از مصاحبه های اهانت آمیز علیه مسولین حوزه گرفته تا ایجاد تضییقات بی سابقه در مورد سینماهای حوزه هنری. و دامنه این اقدامات تنش زا را به جایی رساند که حتی حاضر نشد حواله اکران فیلم ارزشمند شور شیرین را به سینما آزادی بدهد. البته حوزه نیز منتظر اجازه شورا نشد و راسا اقدام به اکران فیلم کرد.
امروز این شرایط تنش آمیز تا جایی پیش رفته که رییس شورای صنفی رسما از آرزوی خود مبنی بر تعطیلی پردیس سینمایی آزادی و پردیس های شهرداری تهران سخن گفته و این سینماها را مانع تنفس سالن های دیگر شهر دانسته است! در یک مرور سریع، حوزه هنری در جهت اصلاح اشتباهات ارشاد، فیلم های ضدخانواده و ضد ارزش را اکران نکرده و پاسخش، عتاب و خطاب و اهانت و بیانیه های تهدید آمیز ارشاد و ادارات زیرمجموعه آن بوده است!
سکوت تاییدآمیز و حمایت صریح بدنه نجیب سینمای ایران در مقابل تصمیم درست و شجاعانه حوزه هنری که تاکنون منجر به عدم اکران چند فیلم ضدخانواده و ضد سیاست های نظام شده است، آنقدر بر مسوولین سینمایی و دست نشانده هایشان در شورای موسوم به صنفی گران آمده که کار فیلم های سینمایی نجیب و بی مساله را به دست انداز اکران و گروکشی و انتقام جویی و لجبازی کشانده اند.
به طوری که سه فیلم "ضد گلوله" و "کلاه قرمزی" و "بی خداحافظی" به راحتی وجه المناقشه شده اند تا حرف آقایان مسوول سینمای کشور در دفاع از چند فیلم ضدخانواده و مبتذل به کرسی نشانده شود؛ تا از این پس کسی درسینمای ایران جرات انتقاد از مسوولین را به خود ندهد، و کسی نپرسد که اگر دستگاهی عریض و طویل به عنوان معاونت سینمایی ارشاد و اداره نظارت و ارزشیابی وجود دارد که وظیفه اش کنترل محتوای فیلم ها قبل از تولید است، پس چگونه و بر اساس چه مکانیزمی این تعداد فیلم خیانت محور و ضد ایرانی در یک سال ساخته شده است.
رفتار شورای موسوم به صنفی نمایش با این چند فیلم و صاحبان آن ها در چند روز گذشته، می تواند ملاک ارزیابی نیت و صداقت مسوولین فعلی سینمای کشور در دفاع ظاهری شان از سینما باشد. شورای موسوم به صنفی نمایش، طی روزهای گذشته، با زیر پا گذاشتن قانون و بی اعتنایی به قرارداد منعقده بین صاحبان فیلم ها و سینماهای حوزه هنری، تا این لحظه اجازه اکران این فیلم ها را در بهترین سینماهای تهران و شهرستان ها نداده و موجبات وارد شدن ضرر و زیان فراوان به فیلم ها را فراهم کرده است.
در مقابل، سازمان سینمایی ارشاد، از جیب همین مردمی که در تهران و خصوصا شهرستانها از دیدن فیلم ها محروم شده اند، قصد پرداخت خسارت به صاحبان فیلم ها را دارد. خوب است رسانه های مسوول و طرفدار سینمای سالم، احوالی از تهیه کنندگان وپخش کننده محترم این سه فیلم بپرسند و در جریان پیشنهادهای حاکی از تطمیع و تهدید وزارت "ارشاد" اسلامی قرار گیرند و بدانند که چه فشاری طی این چند روز به اینان وارد شده که فیلم هایشان را جلوی پای تصمیمات لجبازانه و بی خردانه ارشاد قربانی کنند و بابت این ذبح ناخواسته، پولی بگیرند و ساکت باشند و دندان بر جگر بفشارند و دم بر نیاورند. البته شرایط صاحبان این فیلم ها که سرمایه خود را در این کشاکش در خطر می بینند، قابل درک است.
اما دیگر تهیه کنندگان و کارگردانان و سرمایه گذاران سینمای ایران که در آینده ای نزدیک در صف چنین سلوکی با خودشان و همکاران خودشان هستند، چه واکنشی به این شرایط عبرت آموز نشان می دهند؟ حوزه هنری همان طور که بارها اعلام کرده است، پای مواضع اصولی و بحق خود در صیانت از سینمای نجیب ایران و جلوگیری از هرگونه انحراف اخلاقی و اجتماعی و سیاسی ایستاده و این گونه رفتار بی خردانه و حاکی از عقده گشایی های چند نفر را که از سازندگان فیلم های سخیف توقیف شده در سالهای گذشته هستند، گذرا و میرا می داند.
حوزه هنری از نهادهای ناظر و مسوول انتظار دارد پرونده و سوابق رییس شورای موسوم به صنفی (تهیه کننده فیلم ضد مقاومت و هتاک توقیف شده "زمهریر") را در زمان مسوولیت در خانه سینما در سال ۸۴ بررسی کنند. توقع می رود صادر کننده و امضا کننده یکی از اهانت آمیز ترین بیانیه ها خطاب به کاندیدای وقت ریاست جمهوری در سال ۸۴ را بشناسند و نحوه ورود و حضور آنان را در مجامع تصمیم ساز و تصمیم گیر سینمایی در دولت همان کاندیدا بررسی کنند.
حوزه هنری از رییس جمهور محترم توقع دارد ابتدا فیلمی را که با نظارت و شاید کمک همین سازمان سینمایی تولید شده و در طول هشتاد دقیقه، هشت سال سیاست گذاری ها و زحمات دولت عدالتخواه در توجه به مردم و مناطق محروم را به بدترین وجه ممکن سیاه و مخدوش می کند و نتیجه این توجه را از بین رفتن انسانیت و راستی و درستی و صداقت و شرافت آدم ها معرفی می کند، به نظاره بنشینند و بعد در باره تصمیمات حوزه هنری در کنترل از طریق اکران قضاوت کنند.
از رییس جمهور محترم می خواهیم اگر پیش از این فیلم "چهارشنبه سوری" را دیده اند، هم اکنون به تماشای فیلمی بنشینند که در آن ارتباط زن شوهردار با غریبگان را نتیجه طبیعی و منطقی رفتار شوهرش معرفی می کند. فارغ از این که شرع مقدس در هر دو این موارد چه می گوید.
از ایشان می خواهیم، به فیلمی توجه کنند که این روزها روی پرده سینماها رفت و در فصلی از آن، از زبان یک بازیگر، جوانان حزب اللهی و مذهبی، عناصری آدم کش و خائن و ظاهر ساز و نیروهایی در مقابل مردم معرفی می شوند، در حالی که ایفاگر نقش یکی از آنان را با کراواتی بر گردن و در یک محفل عیش و نوش نشان می دهد.
شایسته نیست که حوزه هنری به خاطر صیانت از ارزشها و اصول اولیه نظام اسلامی و به خاطر دفاع از عملکرد خوب دولت خدمتگزار در عمران و آبادی کشور و به خاطر دفاع از خانواده ایرانی و صیانت از امید نسل امروز، به دست کسانی که فیلمهای توقیفی شان نشان دهنده طرز فکر آن هاست، مورد تمسخر و توهین و تحت فشار قرار گیرد. در این باره نکات بسیاری هست که طرح آن ها را به زمان مقتضی وا می گذاریم.
نظر شما