به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به مناطق زلزله زده ،زمین لرزید و بار دیگر گروهی از هموطنانمان زیر سقف آسمان روزها را از پی هم می گذارند. زلزله ورزقان و هریس و اهر باز هم رعشه به تنمان انداخت و کابوس همیشگی بی خانمان شدنمان را دوباره به یادمان آورد. خانه هایی که تا دیروز جایگاهی امن برای خانواده های این روستاها بوده و امروز به تل های بزرگ خاک و سنگ تبدیل شده که تنها همدم بازماندگان زلزله ورزقان و اهر است. 21مرداد ماه روز خوش یمنی برای مردم خطه تبریز نبود. دو زمین لرزه به بزرگی 6.2 ریشتر کافی بود تا 120 روستا تخریب، بیش از دو هزار نفر مصدوم و عده بسیاری نیز قربانی این بلای طبیعی شوند.
.
آنچه که در روستاهای مختلف شهرستان اهر ، هریس و ورزقان دیده می شود، تپه های کاهگلی است که به گفته اهالی روستا زمانی این تپه ها مامنی امن برای گذران زندگی روستایی و کشاورزی شان بوده است.
مدارس مامنی امن برای مردمان زلزله زده هریس و ورزقان
حالا اهالی روستا یا باید درون چادرهای هلال احمر روزها را از پی هم بگذرانند و یا آنکه به داخل مدرسه روستاها مهاجرت کنند؛ چون تنها چیزی که از روستاهای شهرستان هریس، اهر و ورزقان باقی مانده است، مدارس آن است.
البته مشاهدات خبرنگار مهر از داخل شهرستان های اهر ،هریس و ورزقان حاکی از آن است که مغازه ها و خانه های این سه شهرستان چندان دچار آسیب نشده است، اما تعداد قابل توجهی از مردم شهرستان به دلیل پس لرزه های متعدد، حاضر به سکونت در خانه هایشان نیستند و در چادرهایی در داخل بلوارها و میدان ها و یا مدارس شهرستان سکونت کرده اند.
مریم از اهالی شهرستان اهر، از جمله این افراد است. او که هم اکنون در چادری در حیاط مدرسه شبانه روزی الزهرا، به همراه برخی از نزدیکان خود زندگی می کند، می گوید:« حدود سه ماه است که زندگی مشترک خود را شروع کرده ام، اما زلزله منجر به ریختن دیوارهای داخلی خانه مان شده است و تمامی جهیزیه ام زیر آجرهای خانه مان قرار گرفته است.»
به گفته او، اگرچه خانه اش از نمای بیرونی سالم است، اما بسیاری از دیوارهای داخلی خانه آسیب زیادی دیده و باید دولت برای مرمت آن اقدام کند.
مریم هم اکنون با توجه به پس لرزه های گسترده حاضر به برگشت به خانه اش نیست و معتقد است که چادرهای مدرسه "الزهرا" امن تر از خانه است.
مدرسه خواجه، انباری برای کمک های مردمی
منطقه خواجه در 60 کیلومتری اهر از دیگر روستاهایی است که به آن سر زدیم. روستایی که هیچ اثری از زندگی در آن باقی نمانده است و اهالی روستا سرگردان میان خانه هاو چادرهای اسکان یافته شان هستند.
تنها مدرسه روستای خواجه با دو کلاس درس تنها محل نگهداری کمک های مردمی همچون آب، کنسروهای غذا،پتو و ... است. آسیبی که مدرسه خواجه دیده است، شکسته شدن یک یا دو پله ورودی مدرسه است و حالا مسوولان آموزش و پرورش منطقه خوشحال از سالم ماندن آن هستند.
مدارس روستاهای "گوره درق"، دامن آباد، اورنگ، دقلیان، باج باجی نیز سرنوشتی مشابه مدرسه روستایی خواجه دارند و مدارس یا تبدیل به درمانگاهی برای درمان مصدومان زلزله و یا محلی برای انبار کردن کمک های مردمی و اسکان زلزله زدگان شده است.
البته در این میان بودند مدارسی از شهرستان اهر که دچار آسیب دیدگی های زیادی شده و تنها حیاط مدرسه قابل استفاده برای زلزله زدگان بود و مرمت کاران در داخل مدرسه کار بازسازی آن را شروع کرده بودند.
به گفته آزاد سعادتی مدیر کل آموزش و پرورش شهرستان اهر، 6 مدرسه این شهرستان دچار آسیب دیدگی های زیادی شده اند که از جمله این مدارس مدرسه قرآنی الزهرا، دبیرستان نمونه دولتی شهید مطهری با 28 سال قدمت و هنرستان مهدیه است.
مشاهدات خبرنگار مهر از مدرسه شبانه روزی الزهرا حاکی از تخریب دیوارهای تعدادی از کلاس ها و ترک خوردگی دیوار سالن اجتماعات این مدرسه قرآنی است.
تخریب 2 تا 10 درصدی 40 درصد مدارس زلزله زده
مرتضی رئیسی معاون وزیر آموزش و پرورش در سازمان نوسازی مدارس پس از بازدید از مدارس مناطق زلزلهزده آذربایجان شرقی اعلام کرد:« 40 درصد مدارس مناطق زلزله زده اهر، ورزقان و هریس 2 تا 10 تخریب شده است.»
او در پاسخ به این سوال که آیا مدرسه ای به صورت 100 درصد در روستاهای این شهرستان ها تخریب شده است، می گوید:«تاکنون هیچ موردی از تخریب 100 درصدی مدارس از سوی هیچ ارگانی گزارش نشده است. تا آنجا که در جریان هستیم تخریب مدارس مناطق زلزله زده جزیی بوده و مرمتگران کار خود را شروع کرده تا در اول مهر ماه دانش آموزان این مناطق همانند سایر دانش آموزان سراسر کشور به مدرسه بروند.»
30 میلیون تومان اعتبار برای مرمت مدارس آسیب دیده
علی آذرنژاد مدیر کل نوسازی آموزش و پرورش شهرستان اهر نیز از برآورد 30 میلیون تومانی هزینه های مرمت مدارس خبر داده و می گوید:« مدارس ما در مقایسه با آسیب دیدگی روستاها و خانه های مسکونی آسیب دیدگی اندکی داشته و می توان در مدت زمان کوتاهی تمامی این مدارس را بازسازی کرد.»
به گفته او، بسیاری از مدارس شهرستان اهر و روستاها یا دربرابر زلزله مقاوم سازی شده بودند و یا آنکه ساختمانهای نوسازی بوده اند که اصول ساخت و ساز را رعایت کرده اند.
سردرگمی دانش آموزان مناطق زلزله زده برای مهر ماه
کمتر از یک ماه به آغاز سال تحصیلی جدید باقی مانده است، اما مسوولان آموزش و پرورش و دانش آموزان مناطق زلزله زده با مشکل دیگر که همانا ساماندهی اسکان یافتگان مدارس به جایی غیر از مدارس است، مواجه هستند.
هم اکنون اسکان یافتگان مدارس منطقه زلزله اهر، ورزقان و هریس حاضر به ترک این مدارس نیستند و هنوز مشخص نشده که دانش آموزان در اول مهر ماه چگونه می توانند به سر کلاس های درس روند.
این در حالی است که بسیاری از روستاییان اسکان یافته در روستاهای خود نیز درصدد هستند از ترس سرمای هوا و حیواناتی همچون روباه و شغال و دستیابی به امکانات بهتر به مدارس شهرستان ها مهاجرت کنند و برای امنیت بیشتر در این مدارس اسکان یابند.
با این همه این مشکل گویا قرار است به دست مسوولان حل شود.
مدارس برای اول مهرماه باید تخلیه شود
اما مرتضی رئیسی رئیس سازمان نوسازی و تجهیز مدارس کشور معتقد است که دولت و مسوولان باید هر چه سریعتر نسبت به ساماندهی افراد و تخلیه مدارس اقدام کنند. در غیر این صورت دانش آموزان با معضلات گسترده ای برای تحصیل مواجه خواهند شد.
به گفته او، هم اکنون بسیاری از اسکان یافته شدگان دام های خود را نیز به داخل مدارس آورده اند که قطعاً همه این موارد باید تا اول مهر ماه ساماندهی شود.
در این میان اگرچه مسوولان آموزش و پرورش خوشحال از سالم ماندن مدارس مناطق زلزله هستند اما باید منتظر ماند و دید که آیا مسوولان این وزارتخانه می توانند به مهمترین وظیفه خود که همانا آماده سازی مدارس و دانش آموزان برای آغاز سال تحصیلی جدید است، عمل کنند.
.................................
گزارش وعکس از نرگس محمدی
نظر شما