به گزارش خبرنگار مهر، در شهرستان ریگان 473 هزار و 284 هکتار بیابان وجود دارد که از این مقدا 109 هزار و 895 هکتار جز کانونهای بحرانی با اولویت یک محسوب می شود.
با توجه به اینکه این شهرستان یکی از قطبهای کشاورزی و دامداری در سطح استان است و جاده ترانزیت چابهار از این شهرستان می گذرد فعالیتهای بیابان زدایی از اوایل انقلاب در سطح شهرستان اغاز شده و تاکنون ادامه دارد و از دستاوردهای این فعالیتها مصون ماندن مناطق اجرایی از هجوم تپه های ماسه ای و ایجاد پوشش گیاهی مناسب با گونه های گز کهور اسکنبیل است.
نجات 30 روستا از شن گرفتگی/ احیای رونق اقتصاد روستانشینان
علاوه بر احیاء منطقه از مهاجرت مردم نیز کاسته شده و تاکنون 30روستا از شن گرفتگی نجات پیدا کردند تا جایی که این روستاها به دلیل وجود جنگلهای دست کاشت دارای مرغوب ترین محصولات کشاورزی هستند اما هنوز 80روستای این شهرستان در معرض شن گرفتگی قرار دارند.
اهداف و سیاستهای اجرایی بیابان زدایی مهار روند بیابان زدایی و جلوگیری از پیشروی کانونهای بحرانی بیابان زا و مقابله با هجوم ماسه های روان به روستاها و آبادیها تاسیسات اقتصادی و زیربنایی راههای ارتباطی و.. است.
پروژه بین المللی احیای اراضی جنگلی و تخریب یافته با نام جف در راستای حفظ بزرگترین ذخیره گاه جنگلهای کهور در خاورمیانه در ریگان از حیاتی ترین راهکاهای مقابله با توسعه بیابانها است.
این پروژه که رسما در مرداد 1390 آغاز به شد از کوشش های ایران در توسعه و اجرای رویکرد های توسعه پایدار محیط زیست مناطق خشک ونیمه خشک کشور از طریق طرح های مدیریت پایدار یکپارچه و مشارکتی سرزمین وجنگل (slfm)پشتیبانی می کند.
پروژه تا سال 94ادامه دارد و پایلوت اجرای فعالیتهای مربوط به مدیریت مشارکتی منابع طبیعی و بهبود معیشت حوزه آبخیز سه قلعه شهرستان سرایان در استان خراسان جنوبی و حوزه آبخیز اب باریک شهرستان ریگان در استان کرمان است.
پروژه بر احیای اراضی جنگلی و مرتعی و سایر اراضی تخریب یافته تمرکز داشته و هدف آن کاهش اثرات فرسایش بادی در ریگان و شوری خاک در سه قلعه است.
وجه تمایز این پروژه داشتن اولویت ملی و تعریف شدن بر اساس نیازهای محلی است پروژه مکانیزمی را ایجاد خواهد کرد که بر اساس آن مشکلات محلی در تدوین سیاستهای ملی انعکاس خواهد داشت و بالعکس اهداف سیاستهای ملی در سطح محلی به کار برده خواهد شد.
اما اکنون به همت نظام مقدس جمهوری اسلامی بزرگترین پروژه بین المللی جف برای اولین بار در کشور در شهرستان ریگان کارعملیاتی آن در دو روستای دهرضا و رستم آباد و3 روستای دیگر به نحو مطلوب در حال اجراست.
نجات رستم آباد و خوشحالی کشاورزان
خوبیار فرامرزی، دهیار روستای رستم آباد به خبرنگار مهر می گوید: روستای رستم آباد به دلیل هجوم شنهای روان در حال فرو رفتن در زیر شنهای روان بود که با کمک منابع طبیعی اکنون کار عملیاتی جف در آن درحال انجام است به طوری که به زودی کار نهال کاری در این روستا آغاز می شود.
وی از تمامی دست اندر کاران این طرح بین المللی تقدیر و تشکر کرد
حسین خراسانی، رئیس شورای اسلامی روستای دهرضا نیز به خبرنگار مهر می گوید: روستای دهرضا با کوچکترین وزش باد دچار شن گرفتگی وماسه های روان می شد و باد مردم این روستا را اذیت می کرد اما اکنون در 80هکتار از اراضی این روستا کار کشت درختان انجام شده که روند کار به صورت مطلوب است.
محمد برزنگ، فرماندار ریگان نیز در گفگو با مهر اظهارداشت: سایت ریگان به مساحت کل 300هزار هکتار واقع در استان کرمان به عنوان پایلوت اجرای پروژه انتخاب شد که منطقه ای دارای اکوسیستم خشک ونیمه خشک است.
وی تصریح کرد: منبع اصلی درآمد در بخش های کم ارتفاع کشاورزی و در بخش های مرتفع دامداری است زیرا وجود ناهمواریها در ارتفاعات انجام عملیات کشاورزی را دشوار می کند و علاوه بر ان وجود بارش بیشتر و در نتیجه مراتع در ارتفاعات شرایط لازم برای دامداران را فراهم می کند.
سرمایه گذاری 11 میلیون دلاری برای ادامه حیات در ریگان
فرماندار ریگان افزود: منطقه ریگان بیشتر در معرض فرسایش بادی و ماسه های روان است.
برزنگ گفت: هدف کوتاه مدت پروژه احیاء تنوع زیستی و افزایش ظرفیت اراضی و چشم اندازهای جنگلی تخریب یافته به منظور بهره برداری از خدمات و محصولات ضروری بدست آمده از اکوسیستم و در نتیجه ایجاد معیشت پایدار امنیت غذایی و مقابله با بیابان زایی از طریق ارتقای فعالیتهای یکپارچه مشارکتی در سطح حوزه ابخیز در سایت ریگان است.
وی ادامه داد: به طور خلاصه هدف کوتاه مدت پروژه عبارتست از توسعه نشان دادن و تعمیم اقدامات یکپارچه مشارکتی در سطح حوزه ابخیز به منظور بهبود معیشت و امنیت غذایی مردم محلی و مقابله با بیابان زایی است.
فرماندار ریگان به اهداف بلند مدت این طرح اشاره کرد و افزود: از میان برداشتن موانع موجود بر سر مدیریت مشارکتی یکپارچه و پایدار سرزمین و جنگل، به کار گیری و اجرای برنامه هایی در مقیاس روستا و حوزه آبخیز شامل گزینه های مربوط به معیشت پایدار و جایگزین با مزایای اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی در جهت پایدار نمودن خدمات حاصل از اکوسیستم است.
برزنگ گفت: طول مدت پروژه 5ساله و با اعتباری بالغ بر 11میلیون دلار طراحی شده است در این میان از کل بودجه موجود سهم جف 25درصد و سهم دولت باقیمانده این مقدار است.
افزایش احداث جنگلهای دست کاشت در شرق کرمان
محمد علی اسدی، مدیر کل منابع طبیعی استان کرمان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: این پروژه در سال 87 با همکاری مجمع جهانی تسهیلات زیست محیطی استارت و در سال گذشته کار عملیاتی آن آغاز شد.
وی افزود: این طرح در سطح 300هزار هکتار از جنگلهای تخریب یافته در استان کرمان با اولویت مکانهای شور در شهرستان آغاز شده است.
وی تصریح کرد: در این طرح مردم مشارکتی فعال دارند و در این طرح دخیلند و این طرح در 82روستا انجام می شود.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: هدف اصلی این پروژه احیاء منطقه برای کشاورزی است.
اسدی افزود: قبلا جنگل دست کاشتی در 6هزار هکتار در بخش گنبکی شهرستان انجام شده است که این طرح باعث رونق کشاورزی در این منطقه شده است.
..................................
گزارش از موسی ملائیان
نظر شما