به گزارش خبرگزاري "مهر"، ويس در اين مقاله مي افزايد : از پيروزي انقلاب اسلامي در سال 1979 در ايران، واشنگتن بيشتر اصول پارسانمايانه خود را در مورد اين كشور بكار گرفت.
وي در تشريح ديدگاهش مي گويد: نه مذاكراتي انجام شد، نه تحريم اقتصادي آمريكا لغو شد و نه روابط ديپلماتيك برقرار شد.
اين مقام آمريكايي در ادامه اظهاراتش بدون هرگونه اشاره اي به سوابق سوءرفتار واشنگتن در قبال ايران، مدعي است : حداقل اين اقدامات تا زمانيكه تهران، حمايت خود از تروريسم و دستيابي به تسليحات كشتار جمعي را متوقف نكند، انجام نخواهد شد.
وي مي نويسد : اما اصولي كه آمريكا قبلا در پيش گرفته، بازده كمي داشتند. واشنگتن تاكنون كاري نكرده است و هيچ موضعي نسبت به تغيير رفتار ايران كه موفق شده آمريكا را از يك شريك ارزشمند در مبارزه با القاعده، تروريسم و ثبات عراق محروم كند، اتخاذ نكرده است.
اكنون شايد حدود سه سال مي شود كه تهران از داشتن تسليحات هسته اي بدور است. واشنگتن تصميم گرفته است اصول ديگري را در پيش گيرد. به اين جهت، كاخ سفيد تصميم گرفت به اتحاديه اروپا در ارائه پيشنهاد انگيزه هاي اقتصادي به ايران در عوض توقف برنامه هاي هسته ايش بپيوندد . دولت بوش هم اكنون در حال مذاكره با جمهوري اسلامي و با اتحاديه اروپا به عنوان ميانجي است.
ويس با بيان اين مطلب كه مذاكرات، پاسخ سوالات كليدي را فاش خواهد كرد، اين سوالات را مطرح مي كند : آيا تهران با دنبال كردن توليد تسليحات هسته اي به حيات خود پايان خواهد داد؟ يا اينكه در عوض برنامه هاي هسته اي خود با غرب معامله خواهد كرد؟ آيا اتحاديه اروپا آماده استفاده از چماق ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت است؟ آيا دولت بوش مايل به دادن امتيازات امنيتي و اقتصادي به ايران است؟ يا يك معامله بزرگ با تهران است ؟
وي با اشاره به يكي از نوشته هاي نويسنده معروف جرج برنارد شاو مبني بر اينكه قاعده اصلي پابرجاست، چيزهايي كه مي ماند چانه زني روي قيمت است، مي گويد : به استثناي تحريم آمريكا، ايران مشتري اصلي گندم و ذرت آمريكا است و آمريكاييها نيز هرساله بيش از 150 ميليون دلار خشكبار، پسته، فرش و خاويار از ايران خريداري مي كنند.
در اين روزنامه آمده است : دولت بوش هم اكنون مي گويد آماده پذيرش درخواست ايران براي عضويت در سازمان تجارت جهاني و اجازه دادن براي فروش قطعات هواپيماهاي غيرنظامي به ايران است، اما مذاكره كنندگان ايراني اين پيشنهاد را بي اهميت و مضحك خوانده اند.
جرج بوش رييس جمهوري آمريكا اعتراف كرد كه اصل فقط چماق، نه هويج، شكست خورده و اين، تشريح كننده اين مطلب است كه چرا وي به اروپا اجازه داد كه مذاكرات هسته اي با ايران را برعهده بگيرد .
اين مدير آمريكايي از واشنگتن مي خواهد از گذشته عبرت بگيرد و بداند كه تحريمهاي چندجانبه مي تواند در تغيير رفتار موفقيت آميز باشد اما تحريمهاي يكجانبه تقريبا هميشه به شكست مي انجامد.
وي مي گويد: تحريم آمريكا در هدف اوليه خود براي به انزوا كشيدن اقتصادي ايران به شكست انجاميد و اين درحاليست كه شركتهاي آمريكايي ديدند شركتهاي اروپايي مبالغ هنگفتي را در بخش انرژي ايران سرمايه گذاري كردند. با سرمايه گذاري كشورهاي خارجي در ايران، آمريكا به مجازات شركتهاي خارجي در بخش گاز و نفت ايران تهديد كرد.
استنلي ويس يكي از پيامدهاي زيانبار تحريمهاي آمريكا را تقويت رژيمهايي دانست كه اين اقدام براي سست شدن بنيان آنها در نظر گرفته شده است.
اين روزنامه همچنين مي گويد: آنچه كه موجب خواهد شد پايه هاي حكومت ايران سست شود ، لغو تحريم و آغاز سرمايه گذاري تجاري در ايران است .
رييس مديريت بازرگاني امنيت ملي آمريكا با مطرح كردن اين سوال كه چه كسي بر سر يك معامله بزرگ با واشنگتن به توافق خواهد رسيد، ازهاشمي رفسنجاني نام مي برد. شخصيتي كه پيش بيني مي شود در انتخابات رياست جمهوري نامزد شود.
وي همچنين تصريح مي كند كه واشنگتن ممكن است به خاطر منافع ملي خود تمامي گزينه ها از جمله امتيازات اقتصادي و راه حل هاي ديپلماتيك را مورد بررسي قرار دهد.
نظر شما