به گزارش خبرگزاری مهر، "رابرت اسکیدلسکی" عضو مجلس اعیان انگلیس و پروفسور اقتصاد سیاسی در دانشگاه وارویک انگلیس در مقاله ای که در روزنامه "فاینشنال تایمز آلمان به چاپ رسیده است می نویسد: آمریکا همواره جنگهای بزرگی را علیه کشورهای کوچک به راه می اندازد و با وجود برتریهایی که دارد در اکثر آنها پیروز نمی شود. علت آن چیست؟ و چرا ایالات متحده از خطاهای خود درس نمی گیرد؟
نویسنده در ادامه خاطر نشان کرد: باراک اوباما اظهار داشته است که انتقام کشته شدن سفیر آمریکا در لیبی را خواهد گرفت اما اینکه چگونه این کار را انجام خواهد داد مشخص نیست. نگاهی به تاریخچه جنگهایی که آمریکا در دنیا به راه انداخته است هم کمتر کمکی به وی خواهد کرد.
نویسنده در ادامه نگاهی به تاریخ شکستهای آمریکا بعد از تجاوز به کشورهای مختلف انداخته و می نویسد: آمریکا در سالهای 1960، 500 هزار نیروی خود را به ویتنام فرستاد اما قبل از اینکه شمال ویتنام جنوب آن را در سال 1975 تصرف کند از این کشور عقب نشینی کرد. روسها هم در سال 1987 بازگرداندن 100 هزار نیروی خود از افغانستان را بعد از اینکه آنها در نه سال مبارزات طولانی مدت در این کشور نتوانستند افغانستان را تحت سلطه خود درآورند آغاز کردند.
امروز نیز 25 سال بعد از عقب نشینی مفتضحانه روسها از افغانستان حدود 100هزار نیروی ناتو به رهبری آمریکا در آستانه برگشت از افغانستان قرار دارند اگر چه هنوز(بعد از حدود ده سال جنگ در این کشور) بسیاری از بخشهای افغانستان تحت نفوذ و قدرت طالبان قرار دارد. آمریکا همزمان 150 هزار نیروی خود را بعد از حدود نه سال جنگ مایوس کننده از عراق بیرون کشیده است.
این اسناد نشان می دهد که چگونه کشورها و قدرتهای بزرگ به ویژه آمریکا در جنگهای کوچک شکست می خورند.
در بخش دیگری از این مطلب به کشتن اسامه بن لادن در سال گذشته توسط آمریکا در پاکستان اشاره شده و آمده است که این اقدام باید موفقیت عملیات نیروهای آمریکایی در افغانستان را تایید می کرد. معمولا آمریکا چنین کشتارهایی را به هواپیماهای بدون سرنشین خود واگذار می کند. البته تا کنون بر اساس آمارهای اعلام شده حدود 3000 نفر به وسیله این جنگنده ها و بیشتر در پاکستان، یمن و سومالی کشته شده اند.
در ادامه آمده است بخش دیگری از استراتژی آمریکا در مبارزات خود به دست آوردن قلب و فکر مردم کشوری است که به آن تجاوز کرده است. آمریکاییها در ویتنام از طریق کالاهای مصرفی و بازسازی زیر ساختها در این زمینه تلاش می کردند و امروز هم مشابه همین اقدامات را در عراق و افغانستان انجام می دهند.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: جامعه بین المللی امروز به درستی متوجه ویژگیهای جنگهای هدایت شده توسط آمریکا نیست. یک سازمان جهانی ترور منحصر به فرد با یک سر وجود ندارد. القاعده امروز گسترش پیدا کرده و به هیولایی تبدیل شده که به سرعت با زدن یک سر، سرهای دیگری در می آورد.
نویسنده در ادامه تلاش برای به دست آوردن فکر و قلب مردم با کالاهای غربی را هم سبب فاسد شدن دولتها و بی نتیجه ارزیابی کرده و نوشت چنین راهکاری در جنگ ویتنام و امروز در عراق و افغانستان هم به کار برده شد.
ما آرام آرام و به صورت غیر قابل اجتناب به این آگاهی خواهیم رسید که مداخلات ما غربیها در کشورهای دیگر سرزمینهایی شکست خورده و فقط ویرانی بر جا خواهد گذاشت و انسانها در پایان همواره برای حقوق ملتهایشان مبارزه می کنند و امور کشورهایشان را بر اساس راه و روش خودشان تنظیم خواهند کرد؛ اما بر اساس معیارها و ملاکهای غربی این گونه تصورات همچنان مبهم و نامفهوم به نظر می رسد.
زمانی که ما انقلاب فرانسه را یادآوری می کنیم می بینیم که استقلال فردی و اراده آزاد بهتر از یک دولت خوب است که به وسیله بیگانگان انتخاب می شود.
نظر شما