به گزارش خبرنگار مهر، دکتر همایون هاشمی درهمایش توانمندسازی که روز سه شنبه در حاشیه همایش از طریق ویدئوکنفرانس در استان یزد برگزار شد، گفت: توانمندسازی فرآیندی است که بر اساس آن مدیر قدرتش را با زیردستان تقسیم می کند و بر این اساس انگیزه درونی افراد و خلاقیت آنها شکل می گیرد.
وی به چهار الگوی توانمندسازی اشاره کرد و گفت: دانش، ارتباطات، اعتماد و انگیزه چهار عامل مهمی هستند که ارتباط مستقیم و تاثیر بسزایی بر توانمندسازی افراد دارند.
رئیس سازمان بهزیستی گفت: فعالیت توانمندسازی در درون و بیرون سازمان به شکل همزمان انجام می شود به طوری که در این راستا برنامه ها و اقداماتی برای توانمندسازی مدد جویان انجام می شود.
به گفته وی آگاهی از جهان اطراف و شناخت نقاط قوت مولفه های اساسی توانمند سازی گروههای خاصی مانند معلولان هستند که در برنامه سازمان توجه خاصی به آنها صور ت می گیرد.
هاشمی تاکید کرد: معلولان برای ایجاد هویتی با ثبات و مثبت در چرخه توانمند سازی درگیرفرآیندی می شوند که درآن نقش های مختلف را تجربه کرده و بازخوردها را تلفیق می کنند و بر این اساس زمینه توانمند سازی آنها فراهم خواهد شد.
وی تاکید کرد: آنچه که تاکنون در سازمان بهزیستی به عنوان الگوی توانمند سازی مورد استفاده قرار گرفته توجه به ابعاد قادرسازی معلولان و ابعاد جسمی، حرفه ای، اقتصادی ،اجتماعی و بهداشتی بوده که در بهترین حالت با رویکردی جامعه محور اجرایی می شود.
رئیس سازمان بهزیستی عوامل فردی مانند تحصیلات، سابقه کار، جنسیت و قومیت و همچنین عوامل گروهی و عوامل سازمانی را از جمله مواردی دانست که در توانمند سازی معلولان نقش مهمی بر عهده دارند.
نظر شما