حرص و طمع از دیدگاه امیر المومنین(ع)
به منظور آگاهی، معرفت بیشتر و پی بردن به ضرر و زیانهای صفت زشت « حرص و طمعورزی» و عواقب سوء فسادآفرین آن به اندیشههای بلند امیرالمومنین علی(ع) و نیز به آموزه و سیره عملی او باید مرراجعه کرد.
- طمع بدترین چیز
امیرالمؤمنین(ع) طمعورزی حرص و ولع داشتن و توقع و افزون طلبی بی جا را یکی از زشتترین و بدترین کارهای انسان میداند، چنانکه در اینباره فرموده: « بدترین چیز طمعکاری است» (غررالحکم ج 1).
- طمع، ملاک شر و بدی
حضرت علی (ع) اصل و اساس شر و هر زشتی و فساد را طمعکاری معرفی میکند، و میفرماید: ریشه شر و بدی طمع ورزیدن است.
- طمعورزی بردگی است
امیرمومنان (ع) درباره پرهیز از طمع ورزی و اثر سوء آن فرموده آلطمع رقٌ موبٌد «طمعورزی ، بردگی همیشگی و ابدی است»؛ یعنی انسان طمعکار و آزمند و حریص، همیشه حالت بردگی دارد و پیوسته بنده و برده مال و اسیر و گرفتار دنیا است.
امام همچنین فرموده است: هر طمع کننده و طمعکاری اسیر و برده است؛ یعنی هر طمعکار و حریص، گرفتار دنیا و اسیر هوا و هوس و بردگی و انسان چاپلوس و متملق است.
طمع، فسادگری
یکی از آثار بد و زشت طمعکاری و حرصورزی و افزونطلبی و توقعات نادرست، آن است که موجب بی باکی و بی پروایی و بی بند و باری و منشأ و عامل فساد و تباهی و لاابالیگری در انسان و اجتماع بشری میشود، همانگونه که امام علی(ع) در این زمینه فرموده است: هیچ چیز همانند طمعکاری، شخصیت انسان را فاسد و تباه نمیکند.
حرص و طمع، قاتل و کشنده است
حرص و طمعورزی و توقعات بی جا و افزون خواهی، موجب آسیب و صدمه و مرگ میشود و قاتل و کشنده انسان طمعکار است، چنانچه امام علی(ع) در این باره فرمود: حرصورزی و طمعکاری، سوار خود را به زمین میزند و میکشد.
طمعکاری، از صفات منافقین
طمعورزی و حرص داشتن از خصلتها و صفتهای زشت منافقین است همانگونه که امام علی(ع) در وصف منافقین فرموده است: منافقان با اظهار یأس و نا امیدی، میخواهند به مطامع و طمعکاری خود برسند.
طمع، هلاک و تباهی
از اثرات شوم دیگر طمعکاری و حرصورزی، هلاکت و تباهی است، لذا امیرالمومنین در این باره فرموده است: بپرهیزید و بترسید از اینکه، مرکب طمعورزی تو را به سرعت به سوی آبشخورهای تباهی و هلاکت به پیش راند.
نظر شما