به گزارش خبرنگار مهر، با وجود اینکه باغبانی فرصت بسیار خوبی برای آذربایجان غربی به شمار می رود اما مشکل بازار پس از تولید چالش بزرگ این بخش شده است.
سیب به عنوان یکی از محصولات مهم باغی استان امسال به خاطر کیفیت بالا با استقبال مردم در بازارها و سبد خانوارهای استان مواجه شده است. در سالجاری یک میلیون و 200 هزار تن سیب با رشد 56 درصدی در آذربایجان غربی تولید شد اما هم اکنون 750 هزارتن سیب در 291 واحد سردخانه استان بلاتکلیف باقی مانده است.
آذربایجان غربی طی سالهای اخیر رتبه اول کشور را در تولید سیب دارد و سطح زیرکشت بارور این محصول در استان 40 هزار و 986 هکتار برآورد می شود که میانگین تولید این محصول در استان 16 تن در هکتار است.
باغ های سیب در همه شهرهای استان وجود دارد ولی ارومیه با اختصاص 45 درصد از این باغ ها در رتبه اول است و شهر های سلماس، مهاباد، اشنویه، نقده و میاندوآب بعد از آن قرار دارند.
کارشناسان جهاد کشاورزی معتقدند در صورت فراهم آمدن شرایط این استان قادر است حتی سالانه دو میلیون تن سیب نیز تولید کند.
با توجه به واگذاری تنظیم بازار سیب کشور به آذربایجان غربی، اگر همانطور که معاون برنامه ریزی استانداری آذربایجان غربی گفته از 750 هزار تن سیب ذخیره سازی شده در سردخانه استان 15 هزارتن برای تامین میوه شب عید کشور اختصاص داده شود بازهم 600 هزارتن سیب مازاد در سردخانه های استان می گندد یا باغداران مجبور هستند سیب های خود را به قیمت بسیار پایین روانه بازار کنند.
این روزها هر کیلو سیب درختی 30 درصد کمتر از سال گذشته از باغدار خریداری میشود در صورتی که باغات با تورم و افزایش هزینه تمام شده اداره شده اند.
سالانه حدود 70 میلیون تن سیب در جهان تولید می شود که کشور چین اولین تولید کننده این میوه محسوب میشود و ایران با تولید دو میلیون 800 هزار تن در سال گذشته چهارمین رتبه تولید این محصول را به خود اختصاص داد و امسال با توجه به رکورد تولید آذربایجان غربی به عنوان تولید کننده 40 درصدی سیب کشور برخی مسئولان قطع مطلق واردات و صادرات را تنها راه حل این مشکل می داند.
این در حالی است که سرپرست جهاد کشاورزی استان با اشاره به مشکلات و روند کند صدور محصولات کشاورزی صدور این میزان سیب تا پایان سال به خارج کشور را بعید می داند.
مسئولان به دنبال راهکار اساسی برای سیب های مازاد استان باشند
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه متاسفانه بخش کشاورزی در استان مظلوم واقع شده است اظهار داشت: وقتی تولید کم باشد صدای انتقاد همه بلند می شود ولی امروز هم رشد تولید معضل دیگری را برای باغداران استان به وجود آورده که این امر نشان دهنده مظلومیت این بخش است.
علی مختاری با بیان اینکه مشکل امروز جهاد کشاورزی استان تولید مازاد سیب است اظهارداشت: هم اکنون 750 هزار تن سیب در سردخانه های استان ذخیره سازی شده است این در حالی است که حتی در صورت بهبود روند صادرات تا سال آینده این میزان سیب را نمی توان صادر کرد.
اگر ارزش ریالی این میزان سیب را با کمترین قیمت تازه خوری حال حاضرهر کلیو 800 هزار تومان برآورد کنیم مبلغی معادل 56 میلیارد تومان می شود مبلغی که باید منتظر ماند و دید عاید کشاورزان و منطقه می شود یا در سردخانه های استان تلف می شود!
وی با تاکید بر اینکه صادرات یکی از راهکارهای اساسی در این خصوص است گفت: مسئولان توجه داشته باشند به دلیل آسیب پذیری محصولات کشاورزی، موقع صدور رویه های صادراتی طولانی نشود.
مختاری یاد آور شد: وجود مشکلات حمل و نقل به همراه صرف زمان طولانی برای طی رویه های صادراتی از جمله تخلیه و بارگیری مجدد در پایانه ها و بازارچه های مرزی موجب افت و تلفات محصولات کشاورزی و تحمیل هزینه اضافی برای صادرکنندگان می شود.
تناقض آماری در میزان سیب های ذخیره سازی شده در آذربایجان غربی
در حالی که سرپرست جهاد کشاورزی آذربایجان غربی معتقد است میزان سیب های ذخیره شده در سردخانه های استان 750 هزارتن است، معاون برنامه ریزی استاندار آذربایجان غربی این میزان را در نشست اخیر تنظیم بازار آذربایجان غربی 650 هزارتن اعلام می کند.
معاون برنامه ریزی استاندار آذربایجان غربی با بیان به اینکه مسئولیت تنظیم بازار سیب کشور به استان ما واگذار شده است می افزاید: در این راستا در سردخانه های استان حدود 650 هزار تن سیب ذخیره سازی شده که 15 هزار تن آن برای مصرف سیب در شب عید سایر استان های کشور و 500 تن آن برای مصرف سیب در ایام عید استان در نظر گرفته شده است.
غلامرضا دیزج نژاد با اشاره به مشکلات تولید کنندگان سیب استان معتقد است: برای ایجاد بازار پایدار و رشد صادرات، رعایت اصول حرفه ای در بسته بندی و کیفیت محصول صادراتی از موارد مهمی است که انتظار می رود انجمن صادر کنندگان محصولات کشاورزی به این مهم بیش از پیش توجه کنند.
اما با وجود گسترش باغداری و رونق تولید میوه و با اینکه اشتغال بیش از ۸۰ هزار خانوار در استان بهصورت مستقیم از طریق تولید محصولات باغی تامین میشود، تولیدکنندگان سیب و صاحبان صنایع تبدیلی در استان به دلیل نابسامانیهای هر ساله همچنان با مشکلات متعدد دست به گریبانند و هنوز ا قدام موثری برای رفع موانع تولید و کمک به رونق بازار و صادرات سیب صورت نگرفته است.
نبود برنامهریزی برای حمایت از تولید، عقب ماندن در رقابت با محصول خارجی، بستهبندی نامناسب محصول، منطقی نبودن قیمتها با توجه به هزینه تولید و در برخی موارد همسان نبودن کیفیت سیب داخلی با نمونههای خارجی از جمله دلمشغولیهای موجود به شمار میرود که به گفته دستاندرکاران تولید و فروش محصولات باغی، ادامه این وضع باعث میشود تا سود حاصل از تلاش و زحمت تولیدکنندگان سیب همچنان به جیب دلالان و واسطهها برود یا صرفا کام تولیدکنندگان کنسانتره را شیرین کند وهمچنین ساماندهی اساسی بر بازار سیب انجام گیرد.
با توجه به اینکه کشورهای همسایه از جمله هند، افغانستان، عراق، ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس خواهان سیب ایرانی هستند باید فرصت صادراتی برای این محصول فراهم شده و همچون سال گذشته در فصل زمستان واردات بی موقع مرکبات وسیب را شاهد نباشیم تا شاید بخشی از این ضرور و زیان جبران شود.
ارومیه - خبرگزاری مهر: با وجود تولید 2 برابری سیب در آذربایجان غربی و ثبت رکورد تولید در مقایسه با سال های گذشته، امروز پس از یک سال زحمت و به ثمر نشستن محصول فراوان و با کیفیت به جای خوشحالی، مسئولان و کشاورزان استان نگران تولید مازاد هستند.
کد خبر 1771099
نظر شما