۱۱ اردیبهشت ۱۳۸۴، ۱۱:۳۲

خريد يا عدم خريد كتاب ، پيام خاموش مخاطب به ناشر و مولف ( 20 )

فتح الله بي نياز : " نمايشگاه كتاب " در ايران يك وظيفه كوتاه مدت و منفك از روند كلي جامعه است / مردم ما كتابهاي خوب را هم نمي خوانند !

فتح الله بي نياز - نويسنده و منتقد ادبيات داستاني ، گفت : نمايشگاه كتاب امسال هم مانند سالهاي گذشته است ، به اين معنا كه تنها يك بازار فروش كتاب است و نيازهاي عام را پاسخ مي دهد .

اين نويسنده و منتقد ادبيات داستاني ، درگفت وگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر، با بيان اين مطلب افزود : نمايشگاه هاي فرهنگي امروز ما هم طراز با نمايشگاه هاي جهان نيست ، چون خريد كتاب در كشور ما جا نيفتاده است .

فتح الله بي نياز تصريح كرد :  قبل از شروع نمايشگاه كتاب ، بايد تبليغات بسياري در رسانه هاي جمعي صورت گيرد كه در كشور ما متاسفانه اين طور نيست، اين تبليغات و برنامه ها از نظر روحي مخاطبان را آماده رويارويي با كتاب مي كند و آنها با ديد باز به نمايشگاه مي فرستد ، اما  در كشور ما بعد از نمايشگاه قضيه كاملا رها مي شود و نمايشگاه به صورت يك حركت مقطعي تعريف و توجيه مي شود .

كتابهاي محمد رضا بايرامي ، سيد مهدي شجاعي هم مخاطب خاص دارد و هم مخاطب عام .

اين نويسنده و منتقد ادبيات داستاني ياد آور شد : به نظر نمايشگاه كتاب دركشور ما به صورت يك امرانتزاعي مطرح شده است ، يعني مقوله اي جدا از ساختار جامعه شده  و جاي تاسف بسيار دارد كه بيشتر نويسندگان ومنتقدان فرهنگي و ادبي هم همين نظر را دارند . نمايشگاه كتاب مانند يك وظيفه كوتاه مدت است وجزيي از روند كلي جامعه نيست . در صورتي كه در كشورهاي اروپايي وضع خيلي فرق مي كند . 

اين نويسنده درخصوص توجه مردم به كتاب به  مهر، گفت: درجامعه ما دركنار كتابهايي كه مثل چيستان هستند و انديشه اي هم در آن نيست، كتابهاي خوب وارزنده هم چاپ مي شود ، اما مردم ما حتي كتابهاي خوب را هم نمي خوانند. چندي پيش آماري از مطالعات مردم كشورهاي اروپايي مانند فرانسه و آلمان به دستم رسيده كه اينطور است: حدودا 50% مردم كتابهاي ساده و عامه پسند را مي خوانند و 20 % مردم كتابهاي جدي را مطالعه مي كنند و 2 % آنها هم كتابهاي خاص و تخصصي را مطالعه مي كنند، در صورتي كه در كشور ما اين طور نيست و حدودا 10% مردم عامه پسند هستند و 5% آنها ادبيات جدي - روانشناسي - جامعه شناسي وكتابهاي فلسفي را مطالعه مي كنند كه جاي تاسف دارد.

وي اضافه كرد : به نظر من بايد كتابخانه ها را در سطح جامعه افزايش دهيم ، تبليغات كتاب را به درستي انجام دهيم ، ضمنا اهداي كتاب به مراكز مختلف هم تاثير بسياري در شناخت كتاب به مردم و اهل مطالعه كردن آنها دارد .

فتح الله بي نياز : يك نويسنده بايد تجربه زيستي قوي را پشت سر گذاشته باشد و با انديشه اي كه در اثرخود دارد ،  مخاطب خود را تحت تاثير قرار دهد . 

بي نياز تصريح كرد : يك نويسنده بايد تجربه زيستي قوي را پشت سر گذاشته باشد و با انديشه اي كه در اثرخود دارد مخاطب خود را تحت تاثير قرار دهد، نمايشگاه تنها براي جذب مردم و مخاطب به كتاب است اما غناي يك اثر درجذب مخاطب ، بر عهده نويسنده كتاب است.

بي نياز خاطرنشان ساخت : نويسندگاني مانند صادق هدايت، جلال آل احمد ، محمود دولت آبادي ، سيمين دانشورو ... مطمئنا در اثرهنري شان مطلبي نهفته دارند كه مخاطب را جذب كرده اند و يك كتاب مثلا رمان ، بايد قصه جذابي داشته باشد و با زبان شيرين بيان شده باشد. كه در اين صورت ، هم درحيطه ادبيات جدي گنجانده مي شود و هم مورد عامه مردم مي گيرد پس فروش بالايي هم خواهد داشت ، مثلا كتابهاي محمد رضا بايرامي ، سيد مهدي شجاعي هم مخاطب خاص دارد و هم مخاطب عام .

اين نويسنده در پايان گفت: نويسندگان ما بايد مطالعات بسياري داشته باشند و به مسافرت هاي تحقيقي بروند تا با تكنيك ها و شگردهاي نويسنده هاي ديگر آشنا شوند و انديشه خود را غني كنند.

کد خبر 177803

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha