رجب طيب اردوغان نخست وزير اسلامگراي تركيه روز يكشنبه 11/2/84 در صدر هياتي 200 نفره از مقامات ارشد ترك با پيشنهاد ميانجيگري در روند صلح فلسطين و اسرائيل وارد سرزمينهاي اشغالي شد و با مقامات عالي رتبه اين كشور ديدار نمود.
اين سفر در لواي ميانجيگري در رويداد مهم منطقه اي صورت مي گيرد كه سران ترك در اوايل سال 1383 به بهانه آن روابط خود را با اسرائيل به حالت تنش سوق داده بودند. تنشي كه دامنه آن فقط در فضاي سياسي محدود شده بود و هرگز به فعاليتهاي اقتصادي، دو كشور كشيده نشد.
كشتار فلسطينيان به دست نيروهاي صهيونيستي و مساله صلح نكته اي نبود كه براي مقامات ترك تازگي داشته باشد بلكه بعضي رويدادهاي مهم منطقه اي اين اقتضا را بوجود آورد كه تركها به بهانه كشتار فلسطينيان خطراتي را كه منافع ملي كشورشان را تهديد مي كرد مرتفع سازند.
مقطع زماني سفر اردوغان درست هنگامي صورت مي گيرد كه عراق و مساله قوميت گرايي در اين كشور به نقطه ثبات خود رسيده و ديگر صحبت از يك كشور مستقل كرد در درون عراق شنيده نمي شود.
از آنجا كه تشكيل دولت كرد در خاورميانه و تجزيه عراق تامين كننده منافع اسرائيل بود اين رژيم پس از اشغال عراق توسط آمريكا در يك سلسله تلاشهاي مزورانه در بخش كردنشين عراق سعي داشت كردها را به تشكيل يك دولت مستقل ترغيب كند كه اين عملكرد در تضاد با منافع دولت اسلامگراي تركيه محسوب مي شد.
تركيه اولين كشور مسلماني بود كه اسرائيل را به رسميت شناخت و از سال 1996 به بعد با بستن قراردادهايي در زمينه تسليحات نظامي و فروش آب امتيازات ذيقيمتي را به اسرائيلي ها اعطا كرد.
دولت كنوني تركيه كه تازه به قدرت رسيده بود هرگونه سهل انگاري در مقابله با اقدامات تجزيه گرايانه را متضاد با منافع ملي و حزبي خود مي ديد لذا در واكنشي زود هنگام ضمن ابراز ناخرسندي از اقدامات اسرائيل به مقابله با عملكرد دستگاههاي امنيتي اين رژيم پرداخت . در يك سال گذشته روند تحولات عراق به گونه اي بود كه گروههاي مختلف قومي به سمت اجماع و تفاهم حركت كردند و پس از تثبيت اين تحولات در انتخابات 11 بهمن ماه سال 1383 دولت تركيه در يك عقب نشيني زود هنگام به عادي سازي روابط خود با دولت اسرائيل اهتمام ورزيد. در اين بين لابي صهيونيستي در آمريكا كه از طريق دولت جرج بوش براي عادي سازي روابط آنكارا - تل آويو فشار وارد مي كرد موثر بود.
در مورد اهداف اردوغان از سفر به تركيه دكتر اسدالله اطهري كارشناس ارشد مركز مطالعات استراتژيك خاورميانه درگفتگويي به خبرنگار "مهر" گفت : "رجب طيب اردوغان به عنوان رئيس دوره اي سازمان كنفرانس اسلامي كه پيش از اين در مورد كشتار فلسطينيان مواضع تند و بسيار صريحي اتخاذ كرده بود براي ترميم و بهبود بخشي روابط دو طرف به تل آويو رفت ، اين سفر پيرو قرارداد نظامي 1996 و براي عقد قراردادهاي جديد اعم از فروش هواپيماي بدون سرنشين، تانك پاتن MT8 و هواپيماي فانتوم FT و در راستاي تحكيم بخشي به روابط دو جانبه صورت مي گيرد" .
وي افزود :" تركيه براي تسريع بخشيدن به روند مذاكرات خود با اروپائي ها به منظور الحاق به اتحاديه اروپايي سعي دارد از نفوذ لابي هاي صهيونيست در اروپا بهره مند شود از همين رو عادي سازي مناسبات با اسرائيل از اولويتهاي اساسي دولت اسلامگراي تركيه محسوب مي شود. فروش آب تركيه به اسرائيل و شاهراه ارتباطي خاك تركيه براي انتقال گاز روسيه به سرزمينهاي اشغالي و گسترش مبادلات تجاري دو طرف از سقف 2 ميليارد دلار كنوني اهميت اين سفر را دو چندان ساخته است. اسرائيل نيز تلاش دارد در قبال حمايت خود از تركيه براي عضويت در اتحاديه اروپايي از نفوذ تركيه در كشورهاي ترك زبان آسيايي ميانه و قفقاز جهت گسترش مبادلات تجاري خود بهره مند شود" .
نظر شما