به گزارش خبرگزاری مهر، یکی از راههای شناخت پدیده پیچیدهای چون سازمان بهرهگیری از استعارههاست، از همین رو تاکنون استعارههای گوناگونی برای کمک به شناخت سازمان ارائه شده است؛ استعارههایی که هریک نشانگر نوع نگاه فلسفی، فرهنگی، جامعهشناختی و ... ارائهکنندگان این استعارهها به سازمان بودهاند.
در این نیز با بررسی منابع دینی به این پرسش پاسخ داده خواهد شد که آیا میتوان با توجه به تعالیم دین اسلام استعارهای برای شناخت و اداره سازمان ارائه نمود؟ از همین رو در این کتاب تلاش خواهد شد تا با بررسی آیات و روایات، استعارهای متناسب با متون دینی برای شناخت سازمان ارائه شده و از منظر این استعاره برخی از ابعاد و احکام سازمان روشن گردیده و شرایط مدیریت بر سازمان از نگاه اسلام تبیین گردد.
این کتاب در هفت فصل به شرح زیر منتشر شده است: در فصل اول به گونهای اصل موضوعی مطالبی پیرامون شناخت استعاری، جایگاه و ارزش این شیوه از شناخت، کارکردهای استعارهها، شیوههای ارائه شدن یک استعاره، کژکارکردهای استعارهها و ... ارائه خواهد شد. در فصل دوم وجود استعارهها و بهرهگیری از آنها در متون و علوم دینی مورد بررسی قرار گرفته و پس از تأیید امکان وجود استعارهها در متون دینی، مثالهایی از به کار گرفته شدن استعارهها در آیات قرآن کریم، روایات ائمه معصومین(ع) و برخی از علوم اسلامی نظیر عرفان، فلسفه، اصول فقه ارائه خواهد شد.
پس از تبیین شدن امکان ارائه استعارهای دینی، در فصل سوم پایه معرفتی دیگر یک استعاره دینی برای سازمان، یعنی امکان بهرهگیری از استعارهها در شناخت سازمان مورد بررسی قرار گرفته و بهگونهای اجمالی سابقه این موضوع مرور خواهد شد. در ضمن در این فصل تلاش خواهد شد تا با ارائه تقسیمبندیهایی جدید، استعارههایی که تاکنون ارائه شدهاند طبقهبندی شده و از این رهگذر تا حدودی از تشتت موجود در ادبیات مطالعات استعاری سازمان کاسته شود و جایگاه هر یک از استعارهها در شناخت سازمان بهگونهای دقیقتر روشن گردد.
پس از تبیین جایگاه و کارکردهای استعارهها در دو فضای متون و علوم دینی و ادبیات سازمان، در فصل چهارم استعارهی امانت به عنوان استعارهای برآمده از متون دینی برای شناخت سازمان ارائه خواهد شد، در این فصل تلاش خواهد شد تا ضمن ارائهی شواهد قرآنی و روایی متعدد، این نکته به خوبی تبیین گردد که اسلام به سازمان به مثابهی یک امانت مینگرد. در فصل پنجم ابعاد و مؤلفههای امانتداری پیرامون سازمان تبیین خواهد شد، برای این کار ابتدا آیات قرآن کریم مورد توجه قرار گرفته و پس از استخراج شاخصهای امانتداری و امین از قرآن کریم، مؤلفههای دقیقتر این شاخصها از روایات استخراج خواهد شد. در نهایت این مؤلفهها به چند شاخص اصلی قرآنی استخراج شده برگشت داده شده و نسبت طولی (در برابر نسبت عرضی) میان معارف قرآن کریم و روایات ائمه معصومین(ع) حفظ خواهد شد.
در فصل ششم نیز نتایج نگرش امانتگونه به سازمان در پرتو آیات قرآن کریم و روایات ائمه معصومین(ع) تبیین خواهد شد. در نهایت در فصل هفتم یا فصل نتیجهگیری نیز، ضمن مروری بسیار کوتاه بر ویژگیهای استعاره امانت، این استعاره با استعارههای پیشین سازمان مورد مقایسه واقع شده و جایگاه آن در میان این استعارهها روشنتر خواهد شد. سپس در این فصل به این سؤال پاسخ داده خواهد شد که آیا میتوان از متون اسلامی به استعارهای دیگر برای سازمان دست یافت یا خیر؟ در انتهای این فصل نیز بخشی به افقهای پیش روی استعاره امانت اختصاص داده شده و نکاتی پیرامون این مطلب ارائه خواهد شد؛ نکاتی که میتوان آنها را ایدههایی برای شکل گیری پژوهشهایی در حوزهی مدیریت اسلامی دانست.
عناوین مهمترین فصول کتاب عبارتنداز: فصل اول: استعاره و شناخت استعاری، فصل دوم: استعارهها در متون و علوم دینی،
فصل سوم: استعارهها در ادبیات مدیریت و سازمان، فصل چهارم: امانت؛ استعارهای برآمده از آیات و روایات، فصل پنجم: شرایط امانتداری و ویژگیهای امین، فصل ششم: آثار و نتایج استعاره امانت، فصل هفتم: جمعبندی و نتیجهگیری.
«سیمای سازمان از نگاه اسلام در پرتو استعاره امانت» تألیف مرتضی جوانعلی آذر به همت انتشارات دانشگاه امام صادق(ع)، به بهای 115000 ریال منتشر شد.
نظر شما