۱۴ اردیبهشت ۱۳۸۴، ۱۷:۲۲

اساتيد از نارسايي هاي مالي نمي رنجند؛ از خدشه اي كه به جايگاهشان وارد شده گله مندند

اساتيد از نارسايي هاي مالي نمي رنجند؛ از خدشه اي كه به جايگاهشان وارد شده گله مندند

خبرگزاري "مهر" - گروه حوزه و دانشگاه : استاد هنرمندي است كه با تمام وجود، گچ را بر تخته سياه كلاس مي فشرد و هر آنچه روزي آموخته و اندوخته به دانشجويانش منتقل مي كند. جامعه بدون استاد، جامعه اي تهي است. آينده جامعه به دست اين باغبانان علم و دانش است. اساتيد از كمبودهاي مالي نمي رنجند. از خدشه اي كه به جايگاه و منزلت اجتماعي شان وارد شده، اظهار ناخرسندي مي كنند. گروه حوزه و دانشگاه "مهر"، در گزارشي به بررسي مشكلات اساتيد دانشگاه ها پرداخته است كه از نظرتان مي گذرد :

ريس انجمن مددكاران اجتماعي ايران :
عدم رسيدگي به وضعيت اساتيد و معلمان بازتاب نامناسبي در آينده جامعه خواهد داشت
اشتغال اساتيد به مشاغل دوم و سوم اطلاعات علمي آنها ثابت نگه مي دارد

ريس انجمن مددكاران اجتماعي ايران گفت : عدم رسيدگي به وضعيت اساتيد و معلمان بازتاب نامناسبي در آينده جامعه خواهد داشت. مسئولان كشور بايد بدانند كه اگر براي مشاغل ديگر كم گذاشته شود بازتابي در آينده نخواهد داشت اما در شغل معلمان و اساتيد كه زندگي آيندگان و جامعه آينده به دست آن ها ساخته خواهد شد اگر كم كاري صورت گيرد آينده كشور به خطر خواهد افتاد. در واقع عدم رسيدگي به اساتيد و معمان يك خيانت است.

دكتر "مصطفي اقليما " در گفتگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود :  اين مددكار اجتماعي افزود : در كشور ما تنها چيزي كه ارزش و جايگاهي در جامعه ندارد معلم است و اگر بگوييم 80 درصد معلمان ما به ناچار شغل معلمي را انتخاب كرده اند، اشتباه نكرده ايم.

وي خاطر نشان كرد: استاد دانشگاهي كه فقط به خاطر عنوان استادي و داشتن پارتي استاد شده است كارايي لازم براي آموزش و تربيت دانشجويان و دانش آموزان را ندارد. اما استادي كه از روي عشق به دانش و دانشجويانش به كلاس درس مي رود و وقت زيادي براي آموزش دانشجويانش صرف مي كند، استاد و معلم واقعي است.

وي ادامه داد: تنها داشتن مدرك دانشگاهي براي تدريس و آموزش نسلي كه آينده كشور را در دستشان دارند كافي نيست، نوع رفتار اساتيد با دانشجو و دانش آموزان بسيار مهم و تاثير گذاراست.

اقليما تصريح كرد: يك معلم و استاد قبل از آن كه بخواهد دو ساعت درس بدهد بايد 6 ساعت مطالعه داشته باشد اما استادان دانشگاه هاي ما چون شغل هاي ديگري هم دارد، نمي تواند اين وقت را براي مطالعه بگذارد. در نتيجه سواد و اطلاعات 20 سال قبل خود را در اختيار دانشجويان و دانش آموزان قرار مي دهد.

اين استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: امروز ديگر در دانشگاه ها و مدارس ما اساتيدي را نمي بينيد كه تمام وقت خود را به دانشجو و دانش آموزان اختصاص دهند و در پي رفع مشكلات علمي و خانوادگي آنها باشند.

اين مددكار اجتماعي افزود: در گذشته معلمان ضعيف ترين دانشجو و دانش آموز را تبديل به بهترين مي كردند و هيچ وقت والدين دانش آموز به مدرس احضار نمي شدند بلكه خود معلم و يا استاد دانش آموزان را هدايت مي كرد و مشكل او را حل مي كردند.

وي ادامه داد: اما امروز شاهد آن هستيم كه دبيرستان ها دانش آموزاني با معدل بالاي 19را ثبت نام مي كنند كه درس دادن به آن ها مشكل نباشد و اگر دانش آموز اشتباه كوچكي انجام دهد به جاي آموزش او به راحتي او را اخراج مي كنند.

وي افزود: اگر دانش آموزان و دانشجوهاي امروز ما معلومات محدودي دارند، نشان دهنده آن است كه براي معلمان و اساتيد ارزش قائل نشده ايم. معلمي كه در دبستان 100 هزار تومان حقوق مي گيرد كه هزينه اياب و ذهاب او هم نمي شود، هيچ انگيزه اي براي تربيت و آموزش دانش آموزان نخواهد داشت و در نتيجه دانش آموزاني تربيت مي شوند كه به درد آينده جامعه نمي خورند.

وي خاطر نشان كرد : امروز اكثر اساتيد تنها 6 ساعت در كلاس حاضر مي شود و بعد از اين مدت براي تامين مخارج زندگي خود به دنبال كار آزاد يا تدريس خصوصي مي روند. حتي در برخي از موارد براي بيشتر كردن ساعات حق التدريس خصوصي خود از كامل درس دادن به دانش آموزان اجتناب مي كنند.

اين استاد دانشگاه يادآور شد : در گذشته حقوق يك معلم با مدرك ليسانس 4هزار تومان بود كه اين فرد با 5 ماه حقوق خود مي توانست يك پيكان بخرد. اما امروز اگر بخواهيم يك معلم تنها به فكر تدريس دانش آموزانش باشد و ديگر به فكر تامين مخارج زندگي خود نباشد بايد يك ميليون تومان به او حقوق بدهيم.

وي ادامه داد : در جامعه امروز اين آدم ها نيستند كه عوض شده اند بلكه موقعيت اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي جامعه است كه عوض شده و باعث بروز مشكلات جديد در جامعه شده است.

عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي :
كوتاه انديشي برخي از مسئولان سبب بروز برخوردهاي سليقه اي با قشر دانشگاهي شده است
نزول جايگاه اجتماعي اساتيد، بر وضعيت علمي كشور تاثير مي گذارد

عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي گفت: تجليل از استاد و معلم نياز به روز، هفته و ماه خاصي ندارد بلكه نيازمند برنامه ريزي و فكر دقيق براي رفع مشكلات اين قشر از جامعه است.

دكتر"علي گران مايه پور" در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود: در كشورهاي پيشرفته همزمان با حفظ شان و جايگاه اساتيد و معلمان، جايگاه مادي اين افراد نيز تامين مي شود تا اين افراد گرفتار زندگي روزمره خود نباشند.

اين جامعه شناس خاطر نشان كرد: اما در كشور ما در برخي از مقاطع تحصيلي معلمان علاوه بر معلمي، شغل دوم يا سوم اختيار مي كنند و حتي مسافركشي مي كنند. با توجه به وضعيت معيشت اساتيد اين امري طبيعي است كه به دنبال آن يك استاد دانشگاه براي تامين هزنيه هاي زندگي خود مجبور به داشتن شغل دوم و سوم باشد. به طور حتم اين مساله بر روي كار علمي اين اساتيد تاثير منفي خواهد داشت.

وي  افزود: اين مساله باعث مي شود جايگاه و مرتبه اجتماعي كه مردم براي يك استاد قائل هستند نزول پيدا كند و در حد يك فرد متوسط اجتماعي و عادي اجتماع به آن ها نگاه شود.

وي خاطر نشان كرد: عدم تامين حقوق مادي و معنوي اساتيد دانشگاه ها باعث مي شود آموزش عالي در كشور ما از سطح علمي مناسبي برخوردار نباشد.

گران مايه پور تصريح كرد: البته كشور ما مشكل درآمد ندارد، بلكه مشكل توزيع درآمد و مشكل كوتاه انديشي برخي از مسوولان را دارد كه در ارتباط با مسايل مربوط به قشر تحصيل كرده و قشر دانشگاهي سليقه ايي برخورد مي كنند. اين عوامل سبب مي شود در بلند مدت نتيجه منفي در آموزش عالي ببينيم.

وي يادآورشد: البته مسئولان كشور ما آنقدر سرگرم مشكلات مختلف هستند كه تامين جايگاه و شان اساتيد در جايگاه آخر اين مشكلات قرار گرفته است.

اين جامعه شناس افزود: فردي كه مي خواهد به جايگاه علمي بالايي دست يابد و دكتر شود بايد 27 سال درس بخواند. در حالي كه اگر اين فرد در اين مدت در بازار مشغول به كار باشد، يك تاجر موفق و معروف خواهد شد كه علاوه بر نداشتن مشكلات مالي از جايگاه اجتماعي خوبي نيز برخوردار خواهد بود.

وي ياد آور شد: در كشور ما براي داشتن جايگاه اجتماعي، مدرك دانشگاهي يك شرط لازم است اما شرط كافي آن داشتن سرمايه است. امروزه تمام الگوها و افق هاي جديد جامعه ما مادي شده است.

اين استاد دانشگاه ادامه داد: امروزه مشكلات اقتصادي يك استاد دانشگاه در جامعه ما به حدي است كه اين افراد در اواخر عمر كاري خود دغدغه تامين معاش و بيمه خود و خانواده شان را دارند.

وي افزود:  اين درحالي است كه در  اكثر كشورهاي دنيا فرزندان و خانواده اساتيد دانشگاه امتيازاتي دارند كه خاص آنهاست و پس از مرگشان اين امتيازهاي خاص در اختيار خانواده شان قرار مي گيرد. در حالي كه در ايران اساتيد به داشتن امتيازات عادي در طول حياتشان نيز راضي هستند.

اين جامعه شناس تصريح كرد: برخي از اساتيد كشور به دليل آن كه در دانشگاه هاي اروپايي و آمريكايي امكاناتي برايشان فراهم است و نيازي به شغل دوم و سوم ندارند، پس از مهاجرت به اين كشورها تحقيقات خوبي انجام مي دهند و زمان خود را صرف امور پژوهشي و علمي مي كنند.

وي يادآورشد:  اين مساله نشان دهنده آن است كه اگر استادي در كشومان نتوانست كسب موفقيت كند نشان دهنده بي كفايتي او نيست بلكه به دليل شرايط كاري و مالي سختي است كه فرصت پژوهش و تحقيق را از او مي گيرد.


رئيس دانشكده علوم انساني دانشگاه آزاد اسلامي تهران شمال :
اساتيد بيش از هرچيز با نارسايي هاي موجود در دانشگاه ها در جدال هستند
اشتغال اساتيد به مشاغل دوم و سوم در خور شان مقام استاد نيست

رئيس دانشكده علوم انساني دانشگاه آزاد اسلامي تهران شمال گفت :  امروز يك استاد دانشگاه بيش از هرچيز با نارسايي هاي موجود در دانشگاه ها در جدال است. يك استاد وقتي در دانشگاه هيچ گونه امكاناتي مانند كتابخانه، آزمايشگاه و ... ندارد، چگونه مي تواند اطلاعات لازم را براي انتقال به دانشجويان بدست آورد؟ اين جدال بي نتيجه انگيزه استاد را زايل مي سازد.

محمد جواد ضيغمي در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود: برگزاري يك روز نمادين براي نشان دادن احساسات خاص به قشر معلم و استاد نشان دهنده آن نيست كه ديگر روزها از اين اساتيد تقدير نمي شود، بلكه اين روز بهانه و فرصتي است تا از زحمات خاص اين قشر به طور كامل تقدير شود.

رئيس دانشكده علوم انساني دانشگاه آزاد واحد شمال تهران تصريح كرد : اساتيد با وجود مشكلات عديده اي كه در اين شغل وجود دارد، به دليل علاقه خود به اين رشته كاري اين شغل را پذيرفته اند و انتظار قدرداني ندارد. اما وقتي مسئولان يك روز خاص را براي قدرداني از اساتيد تعيين مي كنند بايد تمام توان خود را براي بهتر برگزار شدن اين روز انجام دهند.

وي خاطر نشان كرد: در اين روز خاص بايد به مشكلات اساتيد و معلماني توجه شود كه معمولا در طول سال جزء افرادي هستند كه در رتبه آخر توجهات قرار دارند.

اين استاد دانشگاه اضافه كرد : از سوي ديگر يك استاد دانشگاه مشكلاتي را نيز با جامعه و زندگي شخصي خودش دارد. تامين زندگي يك استاد با يك فرد عادي بسيار متفاوت است .

وي ادامه داد: يك استاد دانشگاه به دليل آن كه در ديد قشر روشنفكر و تحصيل كرده جامعه قرار دارد بايد از جايگاه اجتماعي و اقتصادي بهتري نسبت به افراد عادي برخوردار باشد اما در كشور اين كاملا برعكس است.

ضيغمي خاطرنشان كرد : استاد دانشگاه هر قدر تلاش بيشتري براي تربيت و تعليم دانشجو انجام دهد، از مزيت خاصي برخوردار نخواهد شد. به همين خاطر ترجيح مي دهد كه نيروي خود را براي كار در بازار و خارج از دانشگاه باقي بگذارد تا تلاش او درآمد سودآوري بيشتري براي وي داشته باشد. در نتيجه مي بينيم كه بيشتر استادان دانشگاه هاي ما به مشاغل دوم و سوم مي پردازند كه اين با شان واقعي يك استاد در تضاد است.

وي افزود: البته برخي از اساتيد دانشگاه ها نيز هستند كه به دليل عشق و علاقه اي كه به كار خود دارند باهر شرايطي كنار مي آيند و تنها به فكر كار علمي هستند. اما وقتي يك استاد در كلاس دانشجويي را مي بيند كه به خاطر كار در بازار آزاد شرايط اقتصادي و مالي بهتري دارد در نتيجه اين بر روي كار علمي او تاثير مي گذارد و حتي در برخي از موارد ديده مي شود اساتيد براي گرفتن حق التدريس بيشتر در كلاس هاي خصوصي در دانشگاه ها كم كاري مي كنند.

وي يادآور شد : يك استاد دانشگاه در صورتي مي تواند بازده كاري بالا داشته باشد و تلاش بيشتري براي تعليم و تربيت دانشجويان انجام دهد كه از تامين نيازهاي اوليه زندگي خود مطمئن باشد.

عضو هيات علمي دانشگاه تربيت معلم :
كار معلم و استاد از هر نوع سرمايه گذاري سودآورتر است
استادان در بين اقشار مختلف جامعه از كمترين امتيازات حقوقي و رفاهي برخوردارند

عضو هيات علمي دانشگاه تربيت معلم گفت : اگر چه برگزاري روز بزرگداشت معلم و استاد بدون ارزش نيست اما با چند روز و چند هفته و يا چند سال نمي توان از مقام استاد تجليل كرد. برخلاف نظر برخي مسئولان كار معلمان و استادان دانشگاه از هر كارخانه و هر نوع سرمايه گذاري مهم تر و سودآورتر است.

دكتر "امان الله قرايي مقدم" در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود : بزرگداشت مقام معلم از دوران باستان مطرح بوده و در اين دوره اساتيد يكي از چهار طبقه اشراف بوده و مقامي روحاني داشته اند.

وي افزود : تقدس جايگاه معلم از قديم الايام همواره مطرح بوده، به خصوص استادان كه پس از تاسيس دانشگاه جندي شاپور در سال 345 ميلادي برجسته ترين افراد جامعه به حساب مي آمدند.

اين استاد با سابقه دانشگاه تصريح كرد: اما امروز شاهد آن هستيم كه جايگاه و شان معلمان و استادان حتي در ميان ديگر كارمندان دولت با وجود اين كه يكي از مشكل ترين مشاغل را دارند، بسيار پايين تر است.

وي خاطر نشان كرد : استادان و معلمان در بين اقشار مختلف جامعه از كمترين امتيازات حقوقي و رفاهي برخوردارند و حتي جزو طرح هماهنگي حقوق نيز قرار نمي گيرند. به جز اقليت محدودي كه با حق التدريس ها مي توانند زندگي خود را بگذرانند با مشكلات فراوان اقتصادي روبرو هستند.

قرايي مقدم تصريح كرد: بر خلاف نظر برخي از مسئولان كار معلمان و استادان دانشگاه از هر كارخانه و هر نوع سرمايه گذاري مهم تر و سود آورتر است.

وي ادامه داد : آلفرد مارشال اقتصاددان برنده جايزه نوبل مي گويد، اگر جامعه علمي كشوري تنها در طول 100 سال يك مخترع بپروراند، هزينه 100 ساله جامعه علمي را جبران كرده است.

وي خاطر نشان كرد : در تمامي كشورها استادان و معلمان به دليل آن كه مي تواند با يك حرف افكار دانشجويان يك كلاس را از بين ببرد يا به نفع حكومت كند، محور و ستون كشور به حساب مي آيند اما مسئولان در كشور ما به اين مساله توجهي نمي كنند.

اين جامعه شناس ادامه داد : مسئولان كشور هيچ گاه از خود سوال نمي كنند كه مقامات مهم كشور، كساني كه باعث رشد و شكوفايي اقتصاد و يا كساني كه باعث مشكل و اختلال در كار كشور مي شوند را چه كساني به جامعه تحويل داده اند.

اين استاد دانشگاه تصريح كرد : در كشور ژاپن به خاطر جايگاهي كه نقش معلم و استاد دارد به آن ها مقدس مي گويند. اين افراد 3 بار در سال پاداش مي گيرند كه 5 برابر حقوق اصلي آنهاست و يك ماه هم استراحت اجباري در مناطق خوش آب و هوا دارند.

وي افزود: اما در كشور ما براي ادارات كوچكي مانند بانك، ويلا و امكانات رفاهي تهيه مي شود اما براي اساتيد هيچ گونه امكاناتي فراهم نمي شود و هميشه بهترين امكانات براي سازمان هاي ديگر است و اگر چيزي بماند در آخر به معلمان و اساتيد خواهد رسيد.

وي خاطر نشان كرد : در سال هاي اخير ذهنيت مادي بر جامعه ما حاكم شده است و هر كسي كه بيشتر پول داشته باشد براي مردم مهم تر است. بنابراين حقوق يك استاد دانشگاه بايد افزايش يابد تا از احترام و جايگاه واقعي خود در جامعه برخوردار باشد.

کد خبر 179481

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha