به گزارش خبرنگار مهر، پاینده بعد از ظهر چهارشنبه در کارگاه نقد ادبی "مبانی مدرنیسم در ادبیات" اضافه کرد: اگر اعتقاد داریم که مدرنیست ها گرایش به بی دینی دارند، یعنی بیسوادیم و هیچ چیزی نمی دانیم.
وی با بیان اینکه اتفاقا مدرنیستها باورها و اعتقادات دینی قوی دارند، تاکید کرد: مدرنیستها وجدان بیدار انسان هستند و هنرمندان مدرنیست دغدغه های انسانی دارند.
مولف کتاب "درآمدی بر ادبیات" افزود: مدرنیسم اصرار دارد که مبهم باشد، چون دنیای درون مبهم است، اصولا دنیای گیج کننده ای داریم، وقایع و اتفاقاتی که در دنیا رخ می دهد بر این گیج کنندگی افزوده است، بنابراین آثار مدرنیسم هم گیج کننده است.
بشر گور خودش را می کند و باید انتقاد شود
وی با بیان اینکه مدرنیستها از مدرنیته ها انتقاد می کنند چون بشر گور خودش را می کند و باید انتقاد شود، یادآور شد: دنیای بیرون نیز گیج کننده است، چون حتی جایگاه خرد نیز مشخص نیست.
پاینده نمونه این گیج کنندگی را رفتارهای دوگانه در جهان سیاست عنوان کرد و گفت: در حالی که آمریکا استفاده کننده بزرگ بمب اتم در دنیا بوده، امروز به دلیل شک و تردید بی پایه و اساس و ترس از ساخت بمب بسیاری از کشورها از جمله ایران را از داشتن فناوری هسته ای منع می کند که این گیج کننده است.
وی عنوان کرد: اینجاست که مدرنیسم انتقاد دارد، خرد کجاست؟ آیا خرد سیاسی جهان در سازمان ملل است یا درون جوامع، بر همین اساس مدرنیسم انتقاد می کند و این نباید تفسیر غیر شود.
مدرنیسم گفتمان دموکراتیک است و مخاطب را سرکوب نمی کند
این منتقد ادبی با بیان اینکه مدرنیسم گفتمان دموکراتیک است که مخاطب را سرکوب نمی کند، متذکر شد: چراکه رمان اصولا دموکراتیک است، مدرنیسم غلبه عقاید و افکار است و اعتقاد به اینکه واقعیت نسبی و یکی بوده و برداشت روانی و ذهنی از آن مختلف است.
ادبیات مدرن چند صدایی و تکثر صدایی است
پاینده با بیان اینکه ادبیات مدرن ادبیات چند صدایی و تکثر صدایی است، جنگ های ویرانگر جهانی را مهمترین عامل پیدایش مدرنیسم در دنیا دانست و یادآور شد: علم بجای بهشت به بشر جهنم را هدیه کرد و همین زمینه پیدایش هنری شدند که دیدگاه انتقادی دارند.
وی فروپاشی پارادایم های عمومی، شکل گیری مکتب پدیدار شناسی در فلسفه، نظریه های روانکاوی و ادراک نوین از مفهوم زمان را از دیگر عوامل پیدایش مدرنیسم در دنیا عنوان کرد.
نویسنده کتابهای مجموعه "داستان کوتاه در ایران" گفت: وقوع انقلاب مشروطه، انتشار مطبوعات از جمله رواج ستون داستانهای کوتاه در نشریات نظیر "چرند و پرند" و " تهران مخوف"، تغییر اشعار شاعران و پیدایش شعر نو، ورود ژانرهای جدید ادبی از راه ترجمه، اوضاع اجتماعی و... را از زمینه های پیدایش مدرنیسم در ادبیات ایران برشمرد.
جریان مدرنیستی جریان قالب ادبیات کشور
وی جریان مدرنیستی را جریان قالب ادبیات کنونی کشور دانست و بیان داشت: دو جریان اصلی بعد از انقلاب مشروطه در ادبیات داستانی کشور ایجاد شد که یکی جریان رئالیستی است که تا اواخر دوره پهلوی دوم ادامه اشت و دیگری پیدایش مدرنیسم بود که تاکنون تداوم داشته است.
پاینده با بیان اینکه مدرنیسم ضد مدرنیته است و شاعران و نویسندگان مدرنیسم دیدگاه انتقادی دارند، تاکید کرد: با این حال جامعه باید براساس مدرنیته نقد شود.
وی همچنین با تاکید بر اینکه ما هم اکنون در کشور داستان کوتاه امپرسیونیستی داریم، افزود: داستان نویسان امروز باید نظریه های ادبی را بدانند تا از سمبلیک و نمادها در خلق آثار بدیع بهره گیرند.
نظر شما