به گزارش خبرنگار مهر، در حالیکه لرستان به عنوان مسیر ترانزیتی عبور لوله های نفت و یکی از مناطق نفت خیز کشور سالهاست از وجود پالایشگاه بی نصیب است اما خبر موافقت اصولی ایجاد پالایشگاه در این استان به عنوان خبری خوش در سال 88 مردم را نسبت به تحقق این مطالبه دیرینه امیدوار کرد.
لرستان در کنار موهبتهای خدادادی از جمله منابع غنی آب و خاک، استعدادهای گردشگری و طبیعت دست نخورده دارای منابع فراوان نفت و گاز است که می تواند لرستان را به یکی از مناطق توسعه یافته در کشور مبدل کند.
لرستان و ضرورت احداث پالایشگاه
این در حالیست که منابع نفت و گاز لرستان امروز به علت نبود پالایشگاه نفت به دیگر استانهای کشور منتقل می شود که این امر موجب شده که لرستان از مزایای این نعمت در حد مطلوب برخوردار نشود.
برخی از کارشناسان معتقدند که ساخت پالایشگاه دارای چند مزیت است که اولویت اصلی آن این است که با ساخت پالایشگاههای جدید در کشور ارزش افزوده نفت خام به داخل کشور منتقل می شود و به لحاظ امنیتی نیاز کشور به خارج از کشور از بین می رود.
از دیگر سو با ساخت پالایشگاه در نقاط مختلف کشور اشتغالزایی وسیعی ایجاد می شود که برای اقتصاد ملی جنبه حیاتی داشته و نرخ بیکاری را در جامعه به میزان زیادی پایین می آورد که توجه به این امر در لرستان به عنوان یکی از استانهای با نرخ بالای بیکاری امری مهم تلقی می شود.
در هر حال ساخت پالایشگاه برای اقتصاد ملی یک ضرورت است و مهمترین نکته ای که در این امر حائز اهمیت است توزیع پالایشگاه سازی در نقاط مختلف کشور از جمله استان لرستان به عنوان یکی از استانهای دارای استعداد و پتانسیل در این زمینه است.
کلنگی که باز هم روی زمین ماند!
هم اکنون 83.5 درصد نفت لرستان در شهرستان پلدختر و بقیه در شهرستان کوهدشت تولید می شود و آنچه حائز اهمیت است نویدهایی برای کشف منابع جدید نفت و گاز در خرم آباد، کوهدشت و پلدختر است که با این روند به نظر می رسد ایجاد این پالایشگاه با توجه به کشفیات جدید نفتی در خرم آباد و کوهدشت ضرورتی انکارناپذیر است.
با این اوصاف یکی از مطالباتی که در دور دوم سفر هیئت دولت به لرستان در دستور کار قرار گرفت طرح موضوع ایجاد پالایشگاه نفت در لرستان بود تا دولت در جلسه نهایی خود در این استان مصوبه ای در راستای مطالعه امکان سنجی ایجاد پالایشگاه در لرستان را تصویب کند.
پس از تصویب هیئت دولت و گرفتن موافقت نامه اصولی ایجاد پالایشگاه بالاخره کلنگ پالایشگاه نفت استان لرستان در تاریخ 21 بهمن ماه سال 88 با حضور هزاران نفر از روستائیان منطقه در محل روستای "جلگه خلج" شهرستان پلدختر به زمین زده شد در حالیکه هیچ کدام از مردمی که برای کلنگ زنی این پروژه حضور یافتند نمی دانستند که این کلنگ نیز به دلیل غیرکارشناسی بودن روی زمین خواهد ماند.
به هر حال از تاریخ کلنگ زنی پالایشگاه نفت لرستان در شهرستان پلدختر نزدیک به سه سال می گذرد ولی خبری از پالایشگاهی نیست که قرار بود روزانه 30 هزار بشکه نفت را پالایش کند چرا که از ابتدا مکان یابی این پروژه به درستی صورت نگرفته بود.
احداث پالایشگاه نفت پلدختر نیازمند رفع مشکلات زیست محیطی است
معاون امور صنایع و اقتصادی وزارت صنعت معدن و تجارت در این رابطه گفت: احداث پالایشگاه نفت پلدختر نیازمند رفع مشکلات زیست محیطی آن است.
محسن صالحینیا پیش از ظهر جمعه در جلسه کارگروه استانی ستاد تسهیل امور و پشتیبانی واحدهای تولیدی و شهرک های صنعتی در پلد ختر رفع مشکل زیست محیطی پالایشگاه پلدختر را شرط لازم برای شروع ساخت آن دانست و افزود: مشکل زیست محیطی پالایشگاه پلدختر باید برطرف شود.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان نیز در این رابطه گفت: استقرار پالایشگاه پلدختر در منطقه ای که معرفی شده است مشکلی ندارد ولی در جانمایی تاسیسات در همان محل تغییراتی باید داده شود تا فاصله ها با رودخانه کشکان و اماکن مسکونی رعایت شود.
محمد حسین بازگیر افزود: پالایشگاه نفت پلدختر با دو مشکل حاد نزدیکی به رودخانه کشکان و اماکن مسکونی در حاشیه این رودخانه از جمله روستاهای جلگه خلج مواجه است که باید این مسائل رفع شود.
سرمایه گذار پروژه پالایشگاه نفت پای کار نیست
مدیر کل محیط زیست استان لرستان با تاکید بر ضرورت لحاظ مسائل زیست محیطی توسط سرمایه گذاران پروژه گفت: متاسفانه سرمایه گذارانی که به استان می آیند پای کار نیستند و این موضوع در مورد پالایشگاه پلدختر نیز صادق است.
بازگیر افزود: یک نفر باید پای کار باشد و رفع مشکلات زیست محیطی را پیگیری کند تا پالایشگاه به سرانجام برسد.
وی تصریح کرد: از همه مهمتر تکمیل و تصویب طرح ارزیابی اثرات زیست محیطی پالایشگاه است که باید بر اساس ماده 192 قانون برنامه پنجم توسعه کشور انجام شود.
بازگیر تصریح کرد: این طرح ارائه شده ولی دارای ایراداتی است که مشاور باید این ایرادات و اشکلات را رفع و در دفتر ارزیابی سازمان محیط زیست کشور از آن دفاع کند.
وی اظهار امیدواری کرد که با اهتمام مسئولان شهرستان پلدختر و پیگیری مشاور و مجری طرح این پروژه خوب که می تواند بخشی از مشکل بیکاری منطقه را مرتفع کند به سرانجام خوبی برسد.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان گفت: استقرار درست و اصولی صنایع در شهرستان پلدختر و رفع مشکلات زیست محیطی، هم در رونق شهرستان و هم در اشتغالزایی و رفع بیکاری تاثیر زیادی دارد و از طرف دیگر طبیعت هم حفظ خواهد شد.
به هر روی امید می رود با جابجایی پروژه و آغاز عملیات اجرایی پالایشگاه لرستان بیش از این در این زمینه فرصت سوزی نشود چرا که باور مردم هر روز در هیاهوی این کلنگ های غیرکارشناسی به ناباوری می گراید.
نظر شما