محمد علی ربانی به خبرنگار مهر گفت : در این سمینار که با هدف مقابله با جریان رو به رشد افراطی وتکفیری در منطقه سولاوسی برگزار گردید جمع کثیری از اساتید و دانشجویان حضور داشتند.
براساس این گزارش ، پروفسور کیاحی سعید عقیل المنوروزیر اسبق دین اندونزی و از شخصیت های برجسته علمی و مذهبی این کشور ، کیاحی دکتر مستیمن ارشد رئیس مجلس العلمای منطقه سولاوسی و رئیس دفتر سازمان نهضت العلمائ در این منطقه و همچنین شیخ بزرگ فرقه شاذلیه و محمد علی ربانی رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در جاکارتا پیرامون عقلانیت واعتدال در اسلام و دیدگاه ونقش عرفان اسلامی در ترویج اعتدالگرایی ، سخنرانی کردند.
رایزن فرهنگی کشورمان طی سخنانی با اشاره به رشد منازعات مذهبی در جهان اسلام خاطر نشان ساخت که عرفان اسلامی به دلیل ظرفیت های گسترده موجود در آن که بر اساس سه اصل وحدت ، باطن گرایی و جهانشمولی شکل گرفته است بیش از دیگر حوزه ها می تواند در برابر ظاهرگرایی تفرقه افکنانه که همواره منشاء منازعات فرقه ای ومذهبی در درون امت اسلامی شده است ، زمینه های لازم برای فهم عمیق وهمدلانه جریانهای فکری ومذهبی در درون امت اسلامی را فراهم آورد.
محمد علی ربانی افزود : ظهور و رشد منازعات مذهبی ، فرهنگی و دینی همواره در بستر افراطی گری مذهبی شکل گرفته و رشد این منازعات در جهان معاصر حکایت از گسترش حیطه نفوذ و عملکرد دیدگاههای افراطی و ظاهرگرا و کاهش گرایشات اخلاقی و عرفانی در جهان اسلام بویژه در اندونزی که ظهور وبسط وگسترش اولیه اسلام در بستر عرفان واخلاق اسلامی شکل گرفته است ، دارد.
وی در ادامه با تبیین موضوع مسائل ومبادی در سه حوزه شریعت ، عرفان وفلسفه با اشاره به شخصیت حضرت امام خمینی ره وبرخی دیگر از عرفا وفیلسوفان همانند ملاصدرا ، گفت : علیرغم مباحث موجود درخصوص تفاوت ها ، تمایزات وکارکردهای سه حوزه شریعت ، طریقت وحقیقت ؛ امام خمینی با پیوند زدن میان این سه مدلی از عرفان اسلامی را ارائه کرد.
که در آن عارف مسلمان در عین پایبندی کامل به معناگرایی اسلامی ، از عقلانیت فلسفی نیز در مسیر کشف و شهود حقیقت بهره جسته و عرفان اسلامی را با زندگی اجتماعی و سیاست پیوند زده و نمونه جامعی از اسلام اعتدالی ،عقلانی وانقلابی را به جهان امروز عرضه داشته است .
رایزن فرهنگی کشورمان در ادامه سخنانش به برخی از قابلیت ها وکارکردهای عرفان اسلامی در مهار افراطی گری همانند ، معنا گرایی ، تعاملگرایی ، جایگاه برجسته انسان در عرفان ، عشق ومحبت در عرفان اسلامی ، اخلاق محوری در عرفان اسلامی و گفتگوهای دینی ومذهبی درعرفان اسلامی اشاره کرد و با تشریح تفاوتها و تمایزات موجود میان افراطی گری و عرفان اسلامی خاطرنشان ساخت که در نگاه عارف مسلمان ،تسنن وتشییع هر دو جزیی اجتناب ناپذیر از تفکر اسلامی اند که در درون اسلام قرارداشته و اختلاف برداشت های متفاوت از تاریخ ، فقه و کلام نمی تواند وحدت آن دو را برهم زند.
پروفسورسعید عقیل المنور دیگر سخنران این برنامه در سخنانش ضمن تشریح تاریخچه شکل گیری جریانهای عرفانی وصوفیانه دراسلام یادآورشد که اختلاف جریانهای اسلامی عمدتا برپایه ادعای حقیقت و فهم آن بوده و همین ادعا که منجر به تاسیس مذاهب ومکاتب مختلف فقهی وکلامی گردیده در طول تاریخ گذشته سرمنشاء منازعات ودرگیری ها بوده است .
وی افزود: تصوف اسلامی مدعی است که در عین پایبندی به شریعت به کشف وشهود حقائق هستی پرداخته و بیشتر از دیگران به حقیقت نزدیکترند.آنها چون به باطن شریعت تاکید دارند لذا به ظواهر اختلاف برآنگیز آن توجه نداشته و باطن شریعت را مسیری واحد بسوی حقیقت می دانند.
این استاد برجسته مطالعات اسلامی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به گستره جغرافیایی نفوذ عرفان وتصوف در جهان اسلام خاطر نشان ساخت : امروزه بخش قابل توجهی از مسلمانان در آفریقا ، شرق وغرب آسیا و دیگر مناطق جهان به باورهای عرفانی اعتقاد دارند و عرفان بخشی لاینفک از فرهنگ اسلامی بشمار می روند که همواره مواضعی معتدل و میانه را دنبال می کرده است .
نظر شما